logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τη Γιορτή του Κρασιού, τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 στις 6.30 μ.μ.

 

Όπως κάθε χρόνο, αυτή την εποχή, η Λεμεσός γιορτάζει και η πόλη μας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλη την Κύπρο, στους συμπατριώτες μας και τους ξένους επισκέπτες για να έλθουν στη Γιορτή του Κρασιού, να γνωρίσουν και να χαρούν τα κρασιά του τόπου μας, να τιμήσουν τον κόπο του Κύπριου αμπελουργού και οινοποιού.

Με τη συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων οινοποιείων της πόλης μας, ΕΤΚΟ – ΚΕΟ – ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ και ομάδας περιφερειακών οινοποιείων, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Ομίλου Οινοφίλων Κύπρου και εξήντα περίπου άλλων περιπτέρων πραγματοποιείται για 54η χρονιά η φετινή Γιορτή από 27 Αυγούστου μέχρι 6 Σεπτεμβρίου 2015.

Η Γιορτή του Κρασιού έχει καταφέρει να καθιερωθεί και να γίνει ετήσιος θεσμός, ελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων. Η επιτυχία που σημειώνει κάθε χρόνο, ωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να αναζητά τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης και αναβάθμισής της.

Φέτος, σε πέντε διαφορετικά σημεία του Δημοσίου Κήπου, ένα οπτικοακουστικό πανηγύρι περιμένει τους επισκέπτες για να το ζήσουν, παρέα με δεκάδες καλλιτέχνες, μουσικά και θεατρικά σχήματα αλλά και τους παραγωγούς του κρασιού. Υπάρχουν αρκετά καινοτόμα στοιχεία, τα οποία στοχεύουν στην προσέλκυση ακόμη περισσότερων Κύπριων και ξένων επισκεπτών.

Οι Ομάδες Κανταδόρων της πόλης μας, δίνουν φέτος πιο δυναμικά το παρών τους. Μαζί μας θα είναι η Χορωδία Αρίονες, η Ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων, η Ομάδα Κανταδόρων Λεμεσού και οι Κανταδόροι Γιωργαλέττου. Τους Κανταδόρους Γιωργαλέττου οι οποίοι θα αναλάβουν το καλλιτεχνικό μέρος των εγκαινίων θα πλαισιώσουν όπως και στη συναυλία που θα δώσουν την επόμενη μέρα, ο Ελλαδίτης τραγουδιστής Θάνος Πολύδωρας και ο μαέστρος Δαυίδ Ναχμίας.

΄Αλλες συναυλίες θα εμπλουτίσουν επίσης το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Γιορτής. Η βραδιά της Κυριακής, 30 Αυγούστου είναι αφιερωμένη στο διαχρονικό ρεμπέτικο τραγούδι, με τη συμμετοχή της Πειραματικής Κομπανίας «Αέναον». Τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου, ο Μιχάλης Ττερλικκάς και η μουσική του παρέα «Μούσα» θα μας χαρίσουν μια βραδιά με παραδοσιακή μουσική της Κύπρου.

Επίσης, τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου και την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου θα δοθούν συναυλίες από το μουσικό σχήμα Μπλε Παράθυρα και το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Πουργουρίδη αντίστοιχα.

Την Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, θα αφεθούμε στους ήχους της παλιάς Αθήνας, με αρχοντορεμπέτικα ακούσματα και τραγούδια του κρασιού από τους Κωνσταντίνο Ζορπά, Πανίκο Μιχαηλίδη (Trio Los Amigos), Ελένα Σολέα και Χρίστο Παντούλα.

Θεατρικές παραστάσεις παρουσιάζουν η ΕΘΑΛ, το Θέατρο Σκάλα, ο Θεατρικός Όμιλος Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού και το Σωματείο «Ταξίδι στη Σιωπή – Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα». Όπως πάντα μαζί μας θα είναι και οι ΄Ομιλοι Παραδοσιακών Χορών της πόλης μας. Για τα παιδιά, θα υπάρχουν παραστάσεις ταχυδακτυλουργών, θέατρο σκιών όπως και οι «Παραμυθίες» (αφήγηση παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής).

Στην τελετή λήξης, θα έχουμε μαζί μας το μουσικό σχήμα Αντάμα, σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι με τραγούδια από τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία, τα νησιά και την Κύπρο. Το σχήμα θα πλαισιώνει ο Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Λεμεσού «Διόνυσος».`

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα έχει και φέτος το δικό του περίπτερο στη Γιορτή, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην αναπαράσταση του αγροτικού σπιτιού. Στο χώρο της Γιορτής, το Σάββατο 29 Αυγούστου και το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, θα παρασκευάζεται και θα προσφέρεται στον κόσμο ζεστός παλουζές.

Θα έχουμε ακόμα αναπαράσταση των «Θεοίνιων» με τις «Διονυσίες» να βρίσκονται στη Γιορτή του Κρασιού για να χορέψουν και να φωτογραφηθούν μαζί σας.

Το Σάββατο, 29 Αυγούστου στις 5 το απόγευμα, η Λέσχη Παλαιού Αυτοκινήτου Λεμεσού ΛΕΠΑΛ με εκκίνηση από το χώρο στάθμευσης Εναερίου θα κάνει μια γιορταστική διαδρομή με αυτοκίνητα αντίκες στην τουριστική περιοχή και μέσα στην πόλη, με τερματισμό την πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο).

Επιπλέον, ο Δήμος Λεμεσού και η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (Τμήμα Λεμεσού) συνδιοργανώνουν τον Παγκύπριο Φωτογραφικό Διαγωνισμό με θέμα «Κύπρος και Κρασί – Γιορτή του Κρασιού 2015».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Γιορτή του Κρασιού απέκτησε τη δική της ηλεκτρονική παρουσία στο Facebook.

Θα συνεχιστεί και φέτος η παραχώρηση με το κάθε εισιτήριο στον κάθε ενήλικα, μιας μπουκάλας εμφιαλωμένου κρασιού από την οινοβιομηχανίες ΕΤΚΟ– ΛΟΕΛ – ΣΟΔΑΠ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, για τη διευκόλυνση των χιλιάδων επισκεπτών της γιορτής, ο Δήμος Λεμεσού προσφέρει δωρεάν χώρο στάθμευσης ανατολικά του κηποθεάτρου που παραχωρήθηκε και φέτος από την Εταιρεία ΠΑΦΙΛΙΑ.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού προσφέρει δωρεάν μεταφορά σε κλιματιζόμενα λεωφορεία με τη συνοδεία λειτουργών του ΚΟΤ από Λευκωσία – Λάρνακα – Πάφο και Αγία Νάπα. Σχετικό αναλυτικό πρόγραμμα κυκλοφόρησε ήδη.

Τα εγκαίνια της γιορτής θα τελέσει την Πέμπτη, 27 Αυγούστου στις 8.00 μ.μ. ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Γεώργιος Λακκοτρύπης, υπό τους ρυθμούς της Φιλαρμονικής του Δήμου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της γιορτής, τον Μέγα Χορηγό το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, τους άλλους χορηγούς μας τη Banc de Binary, τον ΚΟΤ, τη Heart Cyprus, τη Medochemie, την ΕΤΚΟ, ΚΕΟ, ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, τα περιφερειακά οινοποιεία, τον ΄Ομιλο Οινοφίλων, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής και τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην εταιρεία Παπαδόπουλος & Σχοινής και στη Σκηνοτεχνική του Γιώργου Παπαδόπουλου για την παραχώρηση των σκηνικών που θα πλαισιώνουν τις διάφορες μουσικοχορευτικές παραστάσεις τόσο στο Κηποθέατρο όσο και στο Γήπεδο Αντισφαίρισης, όπως και στο Ντίμη Μαυρόπουλο για την παραχώρηση του παλαιού αυτοκινήτου μεταφοράς κρασιού με τα ξύλινα βαρέλια που θα περιέρχεται τους δρόμους της Λεμεσού.

 

epohi