logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στα εγκαίνια του παραθαλάσσιου πολυλειτουργικού πάρκου, την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 στις 7.00 μ.μ.

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Λεμεσό, αφού παραδίδεται επίσημα ένα από τα πιο αξιόλογα πολεοδομικά έργα που έγιναν ποτέ στην πόλη, που φέρνει τους δημότες και τους επισκέπτες μας κοντά στην θάλασσα, που προσφέρει χώρο και ευκαιρίες για ξεκούραση, άσκηση και ψυχαγωγία, για κοινωνική συναναστροφή, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Χαιρόμαστε που σήμερα είναι μαζί μας ο συμπολίτης μας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Walter Deffaa.

Το παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο, η προκυμαία μας, αποτελεί συνέχεια της Ακτής Ολυμπίων και  της Ακτής Εναερίου καιεκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου μπροστά από το κέντρο πόλης μέχρι το παλιό λιμάνι.

Η ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου συμπληρώνεται με τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο παλιό λιμάνι και δυτικότερα με την κατασκευή της «Μαρίνας» και την πολεοδομική μελέτη της περιοχής μέχρι το νέο λιμάνι Λεμεσού που έχει επίσης ολοκληρωθεί.

Ως αποτέλεσμα η προκυμαία έχει συνδεθεί τόσο λειτουργικά όσο και σημειωτικά με την υπόλοιπη πόλη με διάφορες προσβάσεις και διαμορφώσεις επί του παραλιακού μετώπου και έχει αποκατασταθεί η σύνδεση του Κέντρου της Λεμεσού με την θάλασσα, αξιοποιώντας τους άξονες κυκλοφορίας που ήταν και από τους πρωταρχικούς στόχους του έργου.

Έγινε πλήρης ανασχεδιασμός και ανακατασκευή όλου του παραλιακού πάρκου που έχει εμβαδόν 65 χιλ. τετρ. μέτρα, κατασκευάστηκε ποδηλατόδρομος που ενώνει την Ακτή Ολυμπίων με τη Μαρίνα και το γραμμικό πάρκο του Γαρύλλη, έγιναν τρεις καφετέριες, διαμορφώθηκαν νέοι πεζόδρομοι και διάδρομοι περιπάτου, κατασκευάστηκαν νέοι παιδότοποι, χώρος για skateboard, μικρό αμφιθέατρο, τεχνητές λίμνες, έγινε νέα πρόσθετη φύτευση θάμνων και δέντρων, εγκαταστάθηκε σύγχρονος φωτισμός και άλλα.

Τα θαλάσσια έργα, περιλαμβάνουν τρεις αποβάθρες για περίπατο, μια μεγάλη ημικυκλική εξέδρα για ποικίλες δραστηριότητες και μια προβλήτα όπου θα βρίσκεται δεμένο το ξύλινο αλιευτικό «Λάμπουσα» ως μουσειακό έκθεμα.    Εκεί θα μπορούν οι επισκέπτες και κυρίως τα παιδιά να ενημερώνονται για τον τρόπο ψαρέματος με τα μεγάλα ξύλινα σκάφη που ονομάζονταν τράτες. 

Το κόστος του έργου έχει ανέλθει στα €12.5 εκ.  και συγχρηματοδοτείται κατά 90% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τα Εθνικά Ταμεία και κατά 10% από τον Δήμο Λεμεσού.

Τόσο οι Λεμεσιανοί, όσο και οι επισκέπτες της πόλης μας, αγκάλιασαν το έργο με ενθουσιασμό και επαινετικά σχόλια και κατά χιλιάδες κατακλύζουν, ιδιαίτερα τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες την περιοχή.  Σήμερα κάποιος μπορεί να ξεκινήσει τον περίπατο του από το ανατολικό όριο του Δήμου, να διασχίσει την Ακτή Εναερίου και την Ακτή Ολυμπίων, να προχωρήσει κατά μήκος του παραθαλάσσιου πάρκου, να περάσει μέσα από το παλιό λιμάνι και να καταλήξει στον μεγάλο χώρο της Μαρίνας.  Είναι μια διαδρομή σχεδόν πέντε χιλιομέτρων, δίπλα στη θαλασσινή αύρα με ευρύτατες επιλογές δραστηριοτήτων.

Το έργο είχε ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2007 -2013, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης  με άξονα προτεραιότητας ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ και ειδικό στόχο ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

Εκφράζουμε τις μεγάλες μας ευχαριστίες προς τους: 

 • Υπουργείο Οικονομικών
 • Υπουργείο Εσωτερικών
 • Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης
 • Γενικό Λογιστή
 • Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης
 • Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών
 • Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας
 • Τμήμα Δημοσίων ΄Εργων
 • Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως
 • Αρχές Κοινής Ωφελείας
 • Συμβούλους Μηχανικούς του έργου

Κοινοπραξία που εκτέλεσε το έργο, Εταιρεία Γ. Αναστάση & Υιοί και Νέμεσις Εργοληπτική Εταιρεία Λτδ, τους  υπεργολάβους Θεμελιοτεχνική και άλλους που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους για την ολοκλήρωση του έργου

Ομάδα του Δήμου Λεμεσού που σχεδίασαν και επέβλεψαν την κατασκευή του έργου.

epohi