logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την υλοποίηση του προγράμματος «Λεμεσός: Μια πόλη, ο κόσμος όλος!», την Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 στις 12.00 μ. στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού

Αγαπητοί συνάδελφοι Δήμαρχοι,
εκπρόσωποι της πόλης,
εκπρόσωποι των ΜΜΕ,
φίλες και φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την έναρξη υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ένταξης μεταναστών «Λεμεσός: Μια πόλη ο κόσμος όλος!»

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που υλοποιείται το πρόγραμμα και μάλιστα αυτή τη φορά, με ενισχυμένο προϋπολογισμό και με διευρυμένη συμμετοχή Δήμων, έχοντας στη γεωγραφική του εμβέλεια όλη την επαρχία Λεμεσού.

Ευχαριστώ θερμά τους εταίρους μας, καθώς και τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους συνεργάτες μας με εξειδίκευση στην κοινωνική πολιτική και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Γνωρίζετε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία η άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι σημαντική για την πόλη μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 160.000 ευρώ για περίοδο επτά μηνών, που ολοκληρώνεται έως τα τέλη Ιουνίου 2015.
Πρόκειται για χρήματα που θα αξιοποιηθούν για να αναπτυχθούν σειρά από ενέργειες και εκδηλώσεις που στόχο έχουν την διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία.

Θέλουμε και επιδιώκουμε η πόλη της Λεμεσού να συνεχίσει να εκπέμπει ισχυρά μηνύματα εξωστρέφειας. Ανέκαθεν η Λεμεσός υπήρξε μια κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική πόλη. Πόλη με ταυτότητα, με ισχυρή παράδοση και βαθιές ρίζες στην ιστορία της. Πόλη που ταυτόχρονα εξελίσσεται και προοδεύει, αγκαλιάζοντας όλους τους κατοίκους της, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα ή τη θρησκεία τους.

Είμαστε και θα παραμείνουμε μια πόλη αρμονικής συνύπαρξης γιατί έτσι ξέρει η Λεμεσός να προοδεύει και αναπτύσσεται. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι τα επιτεύγματά μας στηρίζονται στην ανοιχτοσύνη μας, στο λιμάνι μας, στην επαφή με τον έξω κόσμο, στη φιλοξενία μας, στην εργατικότητά μας.

Η πρόοδος και η ανάπτυξη των τελευταίων πριν την κρίση χρόνων μας έφερε στο σημείο, αντί να αναζητούμε εμείς καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, να χρειαζόμαστε ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό από τρίτες χώρες, από μετανάστες. Η Λεμεσός είναι ένα καλό παράδειγμα αυτής της εξέλιξης. Ειδικότερα στην πόλη μας, η μετανάστευση εκδηλώνεται από δύο βασικά ρεύματα.

Το πρώτο ρεύμα μεταναστών είναι οι επιχειρηματίες,  έμποροι και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών που έχουν έδρα τους τη Λεμεσό. Αρκετοί από αυτούς ζουν στην Κύπρο με τις οικογένειές τους.

Το δεύτερο ρεύμα, που είναι το πιο πολυπληθές, είναι απλοί εργαζόμενοι με άδεια παραμονής και εργασίας για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας στο νησί μας σε χειρωνακτικές κι άλλες δουλειές, στις οποίες δεν απασχολούνται Κύπριοι.

Πρέπει να το προσέξουμε αυτό! Η Λεμεσός υποδέχεται τους μετανάστες και τους βλέπει ως ανθρώπους ισότιμους στην κοινωνία μας. Όλοι ζουν ανάμεσά μας και συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην οικονομική ανάπτυξη και  ευημερία του τόπου μας.

Ο ρόλος του Δήμου Λεμεσού

Το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι σύνθετο και ως τέτοιο χρειάζεται να αντιμετωπιστεί για να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για τον τόπο και τους ίδιους τους μετανάστες.

Η πολιτεία  μας σωστά διαβλέπει την ανάγκη οργάνωσης της νόμιμης και ελεγχόμενης μετανάστευσης. Οι πολιτικές ένταξης χρειάζονται δέσμευση σε τοπικό επίπεδο και για την εφαρμογή τους, περισσότερο ικανοί είναι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με τη χρηματοδοτική υποστήριξη των Ευρωπαϊκών Ταμείων Αλληλεγγύης, ο Δήμος Λεμεσού
υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των μεταναστών και να διευρύνει τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης με τους δημότες μας και συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΙΣ:

 • Γνωριμία και αλληλεπίδραση  των δημοτών με τους μετανάστες
 • Ομαλή συμμετοχή των μεταναστών στην καθημερινή ζωή και
 • Παροχή βασικών υπηρεσιών για τις ανάγκες των μεταναστών

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ

Ο Δήμος Λεμεσού τίθεται επικεφαλής του προγράμματος.

Εταίροι μας είναι οι:
Δήμος Αγίου Αθανασίου
Δήμος Γερμασόγειας
Δήμος Μέσα Γειτονιάς,
το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Μέσα Γειτονιάς και
οι σύμβουλοι επικοινωνίας «Opinion & Action».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι για την υλοποίηση του προγράμματος, οι Δήμοι και οι φορείς αξιοποιούν υφιστάμενες υποδομές παροχής υπηρεσιών και το προσωπικό τους.

Παράλληλα σε εξειδικευμένες ανάγκες δημιουργούν ορισμένες νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, κατόπιν διαγωνισμών.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα ΣΛΑΙΤ

Ο Δήμος Λεμεσού και οι εταίροι μας, υλοποιούμε το πρόγραμμα αυτό, αποκτώντας πολύ σημαντικές εμπειρίες στην εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής.

Το πρόγραμμα προσφέρει στους μετανάστες ΥΤΧ (υπηκόους τρίτων χωρών):

 • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ενημέρωσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης και κοινωνικής στήριξης

 

 • ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ για τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της ευρύτερης Λεμεσού.

Όμως τα πιο πάνω δεν απευθύνονται μονοδιάστατα στους μετανάστες. Με σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, το πρόγραμμα προσφέρει στους δημότες μας την ευκαιρία

 • ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΓΝΩΣΗ και αντίληψη για την οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης και το πλεονέκτημα της ομαλής ένταξης των μεταναστών στην Κύπρο.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (ΣΛΑΙΤ)
Μαθήματα κατάρτισης και εκπαίδευσης σε ΥΤΧ

 • Βιωματικά εργαστήρια (Δήμος Λεμεσού)
 • Μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών ( Δήμος Λεμεσού)
 • Σεμινάρια πρώτων βοηθειών (Δήμος Λεμεσού)
 • Διαδραστικές δραστηριότητες για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου (Δήμος Λεμεσού και Δήμος Αγίου Αθανασίου)
 • Μαθήματα χειροτεχνίας με θέμα την κυπριακή παράδοση (Δήμος Αγίου Αθανασίου)
 • Μαθήματα ζωγραφικής με θέμα την κυπριακή ιστορία και παράδοση (Δήμος Αγίου Αθανασίου)
 • Μαθήματα κυπριακών χορών (Δήμος Αγίου Αθανασίου)

Προγράμματα κοινωνικής στήριξης σε ΥΤΧ

 • Υπηρεσίες φύλαξης, φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και έφηβους ΥΤΧ (Δήμος Λεμεσού και ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς)

Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μια καινοτομία του προγράμματος είναι η επιδίωξη επαφής με τους μετανάστες για να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες του προγράμματος. Δεν περιμένουμε να έρθουν αυτοί σε εμάς, πάμε εμείς σε αυτούς. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στερεότυπα, καχυποψίες. Εκπαιδευμένα στελέχη του προγράμματος επιχειρούν αυτή την επαφή στους χώρους όπου συχνάζουν τις Κυριακές οι μετανάστες. Τους μιλούν, απαντούν στις
απορίες τους. Τα στελέχη μας που είναι εξειδικευμένα στην κοινωνική εργασία παρέχουν πληροφόρηση για καθημερινές ανάγκες των μεταναστών όπως η στέγαση, οι μεταφορές, η εργασία και υπηρεσίες υγείας. Το πρόγραμμα προσφέρει επίσης εξατομικευμένη ψυχοκοινωνική στήριξη σε πιο σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΥΤΧ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ (ΣΛΑΙΤ)

Οι δραστηριότητες του προγράμματος αναρτώνται στο διαδίκτυο στα ελληνικά και στα αγγλικά ώστε να υπάρχει συνεχής πρόσβαση στην πληροφόρηση τόσο από τους δημότες μας για τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις, όσο και από τους μετανάστες για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και εκδηλώσεις.

Είμαστε επίσης σταθερά παρόντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Λεμεσός: Μια πόλη, ο κόσμος όλος» στο διαδίκτυο
Ιστοσελίδα: www.integrationlimassol.com

[Facebook page:] “Limassol: One city, the whole world”

Η ΕΝΤΑΞΗ ΩΣ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη παρουσίαση, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Ο Δήμος Λεμεσού και οι εταίροι μας, πιστεύουμε ότι η κοινωνική ένταξη είναι μια αμφίδρομη διαδικασία ανάμεσα στους μετανάστες και τους δημότες μας. Αυτή είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να περιοριστούν οι διακρίσεις και οι αποκλεισμοί.

Ομαλή κοινωνική ένταξη των μεταναστών επιτυγχάνεται με την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού με την τοπική κοινωνία.

Το πρόγραμμα «Λεμεσός: Μια πόλη, ο κόσμος όλος» ενθαρρύνει τους δημότες της Λεμεσού να γνωρίσουν τους μετανάστες μέσα από εκδηλώσεις ανταλλαγής πολιτισμών, παραδόσεων και κουλτούρας. 

Τέτοιες εκδηλώσεις με διαπολιτισμικό χαρακτήρα οργανώνουν οι Δήμοι Λεμεσού, Μέσα Γειτονιάς, Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας και το ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο ο Δήμος Λεμεσού στοχεύει με τακτικές συναντήσεις να εμβαθύνει τη συνεργασία και το διάλογο με τα οργανωμένα σύνολα των μεταναστών.

Για το σύνολο των δραστηριοτήτων θα έχετε συνεχή ενημέρωση μέσω ανακοινώσεων, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της ιστοσελίδας μας και από τα μεσα κοινωνικής δικτύωσης

Σας ευχαριστώ όλους.

Καλώ τους συναδέλφους Δημάρχους για τις δικές τους σύντομες παρεμβάσεις.

Θα είμαστε στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

 
epohi