logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή του Δήμου, την Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 στις 10.00 π.μ.

Σας χαιρετώ και σας καλωσορίζω εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου στη φετινή κοπή της βασιλόπιττας.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά το 2014 ο τόπος μας, η Λεμεσός συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία.   Ο Δήμος μας παρά τον σημαντικό περιορισμό των εσόδων του, προχωρεί με τον καλύτερο και προσφορότερο τρόπο, αξιοποιεί τις υπάρχουσες δυνατότητες, δημιουργεί νέα έργα υποδομής και υλοποιεί νέες πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές και άλλες δράσεις.

Ο Δήμος σε αυτό τον χρόνο συγκράτησε περαιτέρω τις δαπάνες του, μείωσε ακόμα περισσότερο το προσωπικό του – από 540 άτομα το 2007 αυτή την στιγμή είμαστε μόνο 360 δηλαδή έγινε μείωση προσωπικού κατά 33%  κάλυψε όλες τις ετήσιες οικονομικές του υποχρεώσεις, περιλαμβανομένων και των δόσεων των δανείων του ύψους €4 εκ.

Στην πόλη μας ολοκληρώθηκαν κατά το 2014 σημαντικά έργα όπως η Μαρίνα Λεμεσού, το παλιό λιμάνι, η ανάπλαση του κέντρου πόλης, το παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο (απομένουν μόνο οι αποβάθρες), το γραμμικό πάρκο του Γαρύλλη (ολοκληρώνεται σύντομα και η φύτευση) και πολύ σύντομα αναμένεται να παραδοθεί και το νέο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, όπου η πλήρης ανακατασκευή και εξοπλισμός του ολοκληρώνεται με δαπάνη €9 εκ.

Σημαντική επιτυχία είχε ο Δήμος μας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλιών και στην συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.  Τα έργα μας ολοκληρώνονται με συνολικές δαπάνες πιο κάτω από τις προϋπολογιζόμενες, ενώ αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν με επιστολές τους την ευαρέσκεια και την εκτίμηση τους.  Κατά τον πρόσφατο απολογισμό του αρμόδιου Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης τα έργα της Λεμεσού ήταν ανάμεσα στα καλά παραδείγματα που αναφέρθηκαν δημόσια.

Διοργανώσαμε με επιτυχία για πρώτη φορά φέτος σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας και τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Κύπρου τον Παγκύπριο Διαγωνισμό Οίνου, ενώ φιλοξενήσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας την 34η Σύνοδο της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Καρναβαλικών Πόλεων.

Αναπτύχθηκαν περαιτέρω οι σχέσεις μας με τις αδελφές πόλεις Θεσσαλονίκη, Χάϊφα και ιδιαίτερα με την Αγία Πετρούπολη που οι ανταλλαγές έχουν πάρει πραγματικά σημαντικές διαστάσεις.

Προχωρεί απρόσκοπτα η επέκταση του αποχετευτικού συστήματος της μείζονος Λεμεσού, με συμβόλαια και  κατασκευαστικά έργα που το 2014 ξεπέρασαν τα €45 εκ., ενώ συνεχίζονται τα μικρά και μεγάλα έργα διαχείρισης ομβρίων, με στόχο την κάλυψη και οχύρωση από τις πλημμύρες ολόκληρης της πόλης.

Το 2015 θα συνεχίσει να είναι χρονιά αυτοσυγκράτησης και ελεγχόμενων δαπανών, όμως θα χρηματοδοτηθεί πλήρως το έργο αποκατάστασης των Αποθηκών Παπαδάκη για τη δημιουργία του Δημοτικού Κέντρου Εικαστικών Τεχνών, όπως και το πολεοδομικό έργο της σύνδεσης της παραλιακής λεωφόρου με την λεωφόρο Φρ. Ρούσβελτ.

Εντός του 2015 θα προκηρυχθεί η προσφορά για το ζωτικής σημασίας οδικό έργο του παράλληλου δρόμου και η προσφορά για την εκπόνηση της ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης της Μείζονος Λεμεσού, ενώ εντός Ιανουαρίου θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για την περίοδο 2014 – 2020.  Ως γνωστό επιλέξιμη περιοχή είναι οι δυτικές συνοικίες του κέντρου, με χρηματοδότηση που υπολογίζεται στα €15 εκ.

Η χρονιά που φεύγει ήταν μια δύσκολη για τον τόπο μας, αλλά ιδιαίτερα για τις Τοπικές Αρχές, οι οποίες δέχτηκαν βαριές τις επιπτώσεις, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τμήμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον η μείωση στα εισοδήματα τους έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις το 40%. 

Πέραν τούτου σχεδιασμοί και προτάσεις ήλθαν να αμφισβητήσουν την μέχρι σήμερα πολυσήμαντη δράση και τεράστια προσφορά των Τοπικών Αρχών και να εισηγηθούν διάφορες πρωτόγνωρες αναδιατάξεις που ουσιαστικά οδηγούν στη διάλυση των Δήμων και στη δημιουργία νέων υπερσυγκεντρωτικών διοικητικών μορφωμάτων που συγκρούονται μετωπικά με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ύπαρξης και λειτουργίας των Τοπικών Αρχών.

Το φαινόμενο αμφισβήτησης της διαχρονικής προσφοράς και του ρόλου των Τοπικών Αρχών που στον τόπο μας έχουν ιστορία εκατόν τριάντα πέντε (135) χρόνων δεν είναι μόνο κυπριακό.  Όπως παρατηρεί εύστοχα ο Πρόεδρος της Κεντρικής΄ Ενωσης Δήμων Ελλάδας, και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, «ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης αποτελεί το τελευταίο διάστημα αντικείμενο μιας συστηματικής προσπάθειας απαξίωσης και ηθικής του υποβάθμισης στα μάτια των πολιτών.

Ο λόγος είναι προφανής, αναζητούν στην Αυτοδιοίκηση το «εύκολο θύμα» στο οποίο θα φορτώσουν τα λάθη, τις παραλείψεις και τις παθογένειες του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης και κατ’ επέκταση του πολιτικού μας συστήματος.

‘Οσοι βρίσκονται πίσω από αυτή την συστηματική εκστρατεία σπίλωσης του θεσμού είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα πετύχουν το σκοπό τους, γιατί η σχέση που έχουμε αναπτύξει με την κοινωνία των πολιτών είναι στενή και στηρίζεται στην ειλικρίνεια και το αμοιβαίο συμφέρον».

Με αφορμή τα διαδραματιζόμενα σε διάφορους τομείς του δημοσίου τομέα, αλλά και σε ορισμένες Tοπικές Aρχές ξεκίνησε και στη Λεμεσό δυστυχώς ένας υπόγειος, ανήθικος πόλεμος ενάντια στον Δήμαρχο, μέλη του Δημοτικoύ Συμβουλίου και στελέχη του προσωπικoύ.  Με αυτή την ευκαιρία θέλω να τονίσω εμφαντικά τα εξής:

Λάθη κάνουμε, ελλείψεις, παραλείψεις και αστοχίες έχουμε.  Στις πολλές αποφάσεις που παίρνουμε κάθε μέρα θα ήταν υπεροπτικό να πούμε ότι όλες ήταν σωστές.  Αρκετές, αν είχαμε την ευκαιρία να τις ξαναδούμε, θα αποφασίζαμε ίσως διαφορετικά.

΄Άλλο όμως είναι το λάθος και άλλο η δωροληψία, η υπεξαίρεση, η κατάχρηση εξουσίας και η ανέντιμη συναλλαγή σε βάρος του Δήμου και των συμφερόντων των δημοτών.  Και σε αυτό ακριβώς το θέμα εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τον έλεγχο και είμαστε ανοικτοί για κάθε έλεγχο.

Απορρίπτουμε όμως με βδελυγμία αστήρικτες, ανυπόστατες κατηγορίες και συκοφαντικούς ισχυρισμούς που έχουν στόχο να πλήξουν την υπόληψη ανθρώπων και να σπιλώσουν συνειδήσεις.

Παρακαλούμε οποιονδήποτε συμπολίτη μας έχει στοιχεία, δεδομένα, γεγονότα, έστω και υποψίες να τα αναφέρει δημόσια και με παρρησία.  Αν τα παράπονα ή οι καταγγελίες αφορούν εμάς τους εκλεγμένους υπάρχουν οι φορείς της πολιτείας, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Ελεγκτής, η Γενική Λογίστρια, η Επίτροπος Διοίκησης και άλλοι θεσμοί και αξιωματούχοι στους οποίους μπορεί και πρέπει να απευθυνθεί πάραυτα.

Δεν μπορεί όμως και δεν έχει κανένας το δικαίωμα στο απυρόβλητο να λοιδορεί και να υποσκάπτει, δεν μπορεί κανένας κρυβόμενος να πετροβολεί συμπολίτες του.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Παρά την πικρία και την θλίψη που μας προκαλούν τέτοιες συμπεριφορές δεν τα βάζουμε κάτω ούτε απογοητευόμαστε.  Αντίθετα επειδή έχουμε το μέτωπο και την συνείδηση μας καθαρά, προχωρούμε μπροστά με όσα μέσα και δυνάμεις διαθέτουμε.   Νιώθουμε την στήριξη και την αγάπη της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, οι οποίοι βλέπουν και εκτιμούν την δουλειά που γίνεται και χαίρονται τα έργα που ολοκληρώνονται και παραδίδονται για χρήση. 

Και υπογραμμίζω ότι για όσα σημαντικά υλοποιήσαμε ο έπαινος ανήκει σε όλες τις ομάδες του Δημοτικού Συμβουλίου, στους επικεφαλής και τα μέλη τους.  Τους ευχαριστώ για τον καθοριστικό τους ρόλο, για τη διατήρηση κλίματος συναίνεσης και συλλογικής ευθύνης, με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών μας.  Ξεχωριστή και ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η συμβολή του Αντιδημάρχου μας κ. Σ. Στούππα.

Θέλω να ευχαριστήσω ακόμα για την συνεισφορά τους σε αυτή την κοινή επιδίωξη του Τμηματάρχες, Προϊσταμένους, λειτουργούς και όλο το προσωπικό του Δήμου.  Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε προς τους επικεφαλής και το προσωπικό όλων των οργανισμών του δημόσιου και ημικρατικού τομέα, για τη βοήθεια και κατανόηση τους.

Ευχές και ευχαριστίες διαβιβάζουμε προς τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας για την εμπιστοσύνη, την συναντίληψη και την υπομονή που επιδεικνύουν και κυρίως για τον ενστερνισμό του οράματος ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου για μια νέα Λεμεσό.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και καλά!

Εύχομαι ειρήνη στον κόσμο, ειρήνη στην Κύπρο, ευημερία στο λαό μας και επανένωση της πατρίδας μας.

 
epohi