logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου στην παρουσίαση του βιβλίου του Δήμου Λεμεσού «Αρχαίες και μεσαιωνικές παραλληλίες στη σύγχρονη κυπριακή τέχνη» την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014, στις 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού

Κυρίες και κύριοι, αγαπητέ μου κ. Χουλιαρά, αγαπητοί καλλιτέχνες της Λεμεσού, της Πάφου και βεβαίως των άλλων πόλεων,

Η αποψινή βραδιά είναι κατεξοχήν αφιερωμένη σε σας, αφού το βιβλίο που παρουσιάζουμε με τίτλο «Αρχαίες και μεσαιωνικές παραλληλίες στη σύγχρονη κυπριακή τέχνη», σχολιάζει, αναλύει και τεκμηριώνει φωτογραφικά το έργο σας, έτσι όπως αυτό αποτυπώθηκε μέσα από τη συμμετοχή σας στις δύο εκθέσεις που διοργανώθηκαν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου μας την τελευταία πενταετία. 

Η εκδήλωση είναι επίσης αφιερωμένη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λεμεσού, αφού όλες οι εισπράξεις από τις σημερινές πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για τις χριστουγεννιάτικες ανάγκες των οικογενειών της πόλης μας, οι οποίες δυσπραγούν.

Η πρώτη έκθεση με την επονομασία «Η εικαστική Λεμεσός στο Κάστρο» διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα πενήντα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τις 5 έως τις 31 Ιουλίου 2010, φέρνοντας την καλλιτεχνική δημιουργία της πόλης για πρώτη φορά στον χώρο εντός και πέριξ του Μεσαιωνικού της Κάστρου και επιχειρώντας μιαν εναλλακτική εικαστική ανάγνωση της ιστορίας του μνημείου αυτού αλλά και της μεσαιωνικής Κύπρου εν γένει.  Η εικαστική αυτή διοργάνωση απετέλεσε, ουσιαστικά, ένα φόρο τιμής στους Λεμεσιανούς καλλιτέχνες και στις μεσαιωνικές αναφορές και προεκτάσεις που ενδιαθέτει το έργο τους.

Η  δεύτερη έκθεση, που έφερε τον τίτλο «Maniera Cypria: Λεμεσός, Μυθιστορία και Μνήμη» ήταν μια από τις κύριες εκδηλώσεις για την Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έλαβε χώρα, από τις 29 Ιουνίου έως τις 12 Αυγούστου 2012, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη. Απετέλεσε γεγονός πρωτοποριακό και ουσιαστική τομή στα εικαστικά πράγματα ως προς τη θεαματική αντιπαραβολή των αρχαιολογικών και βυζαντινών θησαυρών της Λεμεσού με έργα σύγχρονων Κυπρίων, που άφησε ανεξίτηλες εντυπώσεις τόσο σε ξένους όσο και σε ντόπιους επισκέπτες.

Αφ’ ενός παρουσίασε τους ανώνυμους καλλιτέχνες της ευρύτερης Λεμεσού, όπως τους γλύπτες και κεραμίστες της Ερήμης, της Επισκοπής, του Πύργου, της Αμαθούντας και του Κουρίου, καθώς επίσης και τους αγιογράφους, που δούλεψαν σε διάφορα χωριά του Τροόδους και που οι εικόνες τους διασώζονται σε εκκλησίες της επισκοπικής περιφέρειας Λεμεσού, όπως είναι το Πελένδρι, το Κοιλάνι, το Μονάγρι, ο Αμίαντος και ο Αρακαπάς.  Αφ’ ετέρου επικεντρώθηκε σε μερικούς τους πιο γνωστούς σύγχρονους Κυπρίους εικαστικούς, συχνά με διεθνή καταξίωση, όπως και μερικούς από τους πιο νεαρούς καλλιτέχνες, που έχουν ήδη καταφέρει να διαμορφώσουν το δικό τους ιδιαίτερο ύφος, αντλώντας την έμπνευσή τους μέσα από την πλούσια παρακαταθήκη του αρχαιολογικού και μεσαιωνικού παρελθόντος του τόπου μας, το οποίο διοχετεύουν ευρηματικά στην τέχνη του σήμερα.

Η έκδοση του βιβλίου αυτού δεν θα ήταν δυνατή, στους δύσκολους καιρούς που διερχόμαστε στις μέρες μας, χωρίς την ουσιαστική και γενναιόδωρη επιχορήγηση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, προς τις οποίες εκφράζω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες. Δυστυχώς, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου κ. Παύλος Παρασκευάς δεν είναι σήμερα μαζί μας.

Το βιβλίο αποτελεί ένα αφιέρωμα στoν εικαστικό κόσμο της Κύπρου, από την αρχαιότητα στα βυζαντινά και τα μεσαιωνικά χρόνια έως τις μέρες  μας με αναλυτικά κείμενα στην Ελληνική και την Αγγλική από την Προϊστάμενη των Πολιτιστικών μας Υπηρεσιών Νάτια Αναξαγόρου, η οποία συνέλαβε την ιδέα και το σκεπτικό και είχε την όλη επιμέλεια των εκθέσεων και τη γενική επίβλεψη της έκδοσης, καθώς και την καλλιτεχνική της επιμέλεια με την πολύτιμη συνεργασία της γραφίστας και Διευθύντριας των Εκδόσεων Εν Τύποις κ. Βούλας Κοκκίνου και της γραφίστας και εικαστικού κ. Τατιάνας Φεραχιάν.

Το πλούσιο οπτικό υλικό που συνοδεύει την έκδοση και που προέκυψε από επιτόπια, επαγγελματική φωτογράφηση ανήκει στον Βάσο Στυλιανού. 

Συγχαίρω και ευχαριστώ όλους τους συντελεστές για το εξαιρετικό αποτέλεσμα της έκδοσης.  Ευχαριστίες εκφράζω επίσης προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων, την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη καθώς και το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (Επιτροπή Λεμεσού) για τη συνεργασία τους με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού ως προς την πραγματοποίηση των εκθέσεων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης σε όλους εσάς τους καλλιτέχνες που συνεργαστήκατε τον Δήμο μας και που με το έργο σας συμβάλατε στη μεγάλη επιτυχία των εικαστικών αυτών δράσεων.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Καθηγητής Γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, κ. Γιώργος Χουλιαράς ο οποίος  ταξίδεψε στη Λεμεσό ειδικά για την αποψινή εκδήλωση, τιμώντας μας ιδιαίτερα με την παρουσία του. Ο κ. Χουλιαράς είναι ένας εκ των συνεργατών μας και πρωτεργατών του Πάρκου Γλυπτικής της Λεμεσού και πολλοί από σας ήδη τον γνωρίζετε είτε μέσω της συμμετοχής του στο Β΄ Συμπόσιο Γλυπτικής, είτε μέσα από το έργο του, που βρίσκεται τοποθετημένο στη δυτική άκρη της παραλιακής επίχωσης. Καλώντας τον στο βήμα, τον καλωσορίζω για άλλη μια φορά στην πόλη μας και τον ευχαριστώ θερμά που βρίσκεται μαζί μας.


 
epohi