logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Α. Χρίστου, στο 10ο επιστημονικό συμπόσιο προφορικής ιστορίας με θέμα «Η διακίνηση ιδεών στη Λεμεσό», την Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 στις 7.00 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο Π. Σολομωνίδης

Τα ετήσια Επιστημονικά Συμπόσια που διοργανώνει το Ίδρυμα «Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο-Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού» αποτελούν ένα ετήσιο πολιτιστικό γεγονός τόσο για την πόλη μας όσο και για τον επιστημονικό κόσμο, αλλά και το κοινό, που ζητά να μάθει πώς να ερευνά και να αξιοποιεί την σύγχρονη ιστορία του. Ιδιαίτερα το φετινό, το 10ο κατά σειρά Συμπόσιο, έχει και την συμβολική του σημασία. Κλείνει ένας δεκαετής κύκλος όπου μέσω των Συμποσίων δόθηκε συστηματικά η ευκαιρία σε παλαιούς Λεμεσιανούς, που θυμούνταν να καταθέσουν τις μνήμες τους και στους νέους επιστήμονες να τις καταγράψουν και να τις παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό ως επιστημονικά πεδία πλέον.

Το φετινό θέμα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί η Λεμεσός είναι μια πόλη όπου οι ιδέες βρήκαν όχι μόνο καταφύγιο, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές για τον τόπο μας, αλλά άνθισαν σε πολλούς τομείς, τους οποίους θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα και αύριο να ακούσουμε από τα πιο ειδικά χείλη. Η Λεμεσός, καταγράφει σημαντικές πρωτιές σε πολλούς τομείς. Ένα καινούργιο ανανεωτικό πνεύμα εμφανίστηκε, ωστόσο, με τη δράση και την παραγωγή έργων από όλους εκείνους  που ασχολήθηκαν με τον Τύπο, την Παιδεία, την Κοινωνία, την Πολιτική, την Αρχιτεκτονική, τα Πολιτιστικά και Καλλιτεχνικά ζητήματα, την Οικονομία και το Εμπόριο, τον Αθλητισμό καθώς και τον Δημόσιο Βίο, εν γένει. Ο Μεσοπόλεμος, ιδιαίτερα και η περίοδος μέχρι την έκρηξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελούν μια σημαντική στιγμή περαιτέρω αναζητήσεων και προβληματισμών, κατά την οποίαν οι εσωτερικές ζυμώσεις, οι ανακατατάξεις, καθώς και η διακίνηση νέων ιδεών, ευνόησαν τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού κλίματος για την ανάπτυξη της πόλης.

Κινητήρια δύναμη πίσω από το Συμπόσιο είναι το Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών που έχει συσταθεί εδώ και λίγα χρόνια με σκοπό να εξυπηρετήσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά την ιστορική μνήμη και τεκμηρίωση.  Είναι ένας από τους πιο ζωντανούς πολιτιστικούς φορείς, όχι μόνο της πόλης μας, αλλά και της Κύπρου γενικότερα στον τομέα της μελέτης και καταγραφής της ιστορικής πορείας της πόλης μας μέσα από αρχεία, ντοκουμέντα, αλλά  και τις  ζωντανές πηγές. Ιδιαίτερα με την συνεργασία μας με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και ιδιαίτερα με το Τμήμα Πληροφορικής τεχνολογίας, με την ψηφιοποίηση των εφημερίδων της Κύπρου από το 1878 μέχρι το 2003, ανέβηκε κατά πολύ η ερευνητική δραστηριότητα. Εκατοντάδες ερευνητές έχουν ήδη αξιοποιήσει τόσο τις εφημερίδες όσο και το Αρχείο του Δήμου Λεμεσού το οποίο από το 1878 που αρχίζει να οργανώνεται διαθέτει πλούσιο υλικό για τον κάθε ένα που θα ήθελε να το χρησιμοποιήσει.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών τεχνών του ΤΕΠΑΚ που φέτος, με μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια, το Μουσειακό τμήμα του Κέντρου θα είναι διαθέσιμο και σε άτομα με ακουστική αναπηρία. Θα ακούσουμε άλλωστε σε λίγο από την ίδια την Βάσω Κωνσταντίνου.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο με εισηγήσεις και με παρεμβάσεις. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς όλα τα μέλη του Ιστορικού Αρχείου και ιδιαίτερα στον επιστημονικό διευθυντή και συντονιστή του Συμποσίου, Μίμη Σοφοκλέους και τον λειτουργό Δημήτρη Θεοδώρου, αλλά και στους εθελοντές που βοήθησαν στη διοργάνωση ενός ακόμα επιστημονικού συμποσίου του οποίου η θεματολογία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Το Αρχείο εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα προσκτήματα που προσφέρουν είτε μόνιμα είτε επί δανείω πολλοί συμπολίτες μας. Κάθε νέο αντικείμενο που προσφέρεται στο Αρχείο γίνεται αμέσως αντικείμενο μελέτης.

Ο Δήμος Λεμεσού παρέχει την αμέριστη συμπαράσταση του προς τέτοιες προσπάθειες και κυρίως όταν πρόκειται για την επιστημονική έρευνα και την τεκμηρίωση της ιστορίας της Λεμεσού.

Εύχομαι κάθε επιτυχία τόσο στην παρούσα, όσο και σε κάθε μελλοντική δραστηριοποίηση του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού και σας διαβεβαιώνω πως ο Δήμος μας θα βρίσκεται πάντα αρωγός και συμπαραστάτης.

Με αυτά τα λόγια, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του 10ου Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας της Λεμεσού.


 
epohi