logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Σπύρου Χατζηγρηγορίου «The facilitators (Οι διαμεσολαβητές), την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014 στις 7.00 μ.μ. στο ΤΕΠΑΚ

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να χαιρετίσω αυτή τη συνάντηση και ιδιαίτερα τον αγαπητό φίλο και συναγωνιστή σε πολλούς κοινούς αγώνες, Σπύρο Χατζηγρηγορίου.

Να τον ευχαριστήσω θερμά γιατί μας δίνει τη χαρά αυτής της συνάντησης, με αφορμή ένα νέο βιβλίο του που πάντα έχει στο κέντρο του την Κύπρο και τον αγώνα της λύσης και επανένωσης.

Ο Σπύρος πάντα στη ζωή του υπήρξε μαχητής.  Είχε ένα πείσμα για όσα πίστευε και ένα κυπραϊικο γινάτι για όσα θεωρούσε ότι έπρεπε να γίνουν.  ΄Ηταν ταυτόχρονα και ένας αθεράπευτός οραματιστής, ένας ιδεολόγος της συνύπαρξης, της επαναπροσέγγισης και της επανένωσης, ένας γεφυροποιός και οργανωτής που αγωνιούσε και μοχθούσε ανέκαθεν για την έξοδο μας από τα αδιέξοδα του Κυπριακού.

Το βιβλίο που έχουμε στα χέρια μας σήμερα είναι μια από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις του αγαπητού Σπύρου , ο οποίος όπως του αναγνωρίζεται από τα πλέον αρμόδια πρόσωπα έκαμε μία έθεσε μια έγκυρη ανάλυση των γεγονότων με μια μοναδική προσέγγιση, η οποία δόμησε το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης γύρω από τους Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τους ειδικούς αντιπροσώπους που αναμίχθηκαν σε αυτό.

Κατά τα τελευταία πενήντα (50) χρόνια, όσα σχεδόν και η ηλικία της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το 1964 ως το 2014, προσωπικότητες όπως ο Τουαμιόγια, ο Γκάλο Πλάζα, ο Οσόριο Ταφάλ που υπήρξε υπουργός της Κυβέρνησης της Ισπανίας, ο Πέρες Ντε Γκουεγιάρ, ο Χούγκο Γκόμπι, ο ΄Οσκαρ Καμιλιόν, ο Γκουστάβ Φεϊσσέλ για να αναφέρω τους παλαιότερους και πιο γνωστούς, ήταν πρόσωπα με κύρος και άξια που ήλθαν στην Κύπρο με ειλικρινή διάθεση να βοηθήσουν, γι’ αυτό και φεύγοντας όπως γράφεται στο βιβλίο άφησαν εδώ κομμάτι από την ψυχή τους.

Ούτε αυτοί, οι είκοσι τέσσερις (24) ειδικοί αντιπρόσωποι, ούτε και οι οκτώ (8) Γενικοί Γραμματείς του ΟΗΕ παρά την μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε δεν είχαν την χαρά και την ηθική ικανοποίηση – ούτε βέβαια και ο Κυπριακός λαός – της επίτευξης της λύσης. 

Και παρότι η μελέτη κοιτά μπροστά παρά αποτιμά τα γεγονότα, δεν μπορεί αυτή η ατέρμων προσπάθεια, παρά να παραπέμπει στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και πολιτικού θάρρους και από τις δυο Κοινότητες.

Αγαπητοί φίλοι

Τα πράγματα στο πολιτικό μας πρόβλημα έχουν τόσο πολύ δυσκολέψει.  Βρισκόμαστε δυστυχώς κοντά στη διχοτόμηση και τη μονιμοποίηση του διαχωρισμού και χρειαζόμαστε πολλούς σαν τον Σπύρο για να αναχαιτίσουμε την πορεία των πραγμάτων.

Δεν χάνουμε ούτε το θάρρος, ούτε την πίστη μας στη δυνατότητα λύσης, ούτε τα διπλώνουμε.  Αντίθετα, φωνές και σταθερές, αταλάντευτες παρουσίες όπως του συγγραφέα μας κάνουν να νιώθουμε ακόμα πιο βέβαιοι για τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του λαού και των ανθρώπων του.


 
epohi