logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην τελετή παράδοσης του ανατολικού μέρους του πολυλειτουργικού πάρκου, την Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 στις 12.00 μ.

Το παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο – Προκυμαία γνωστή ως επίχωση αποτελεί συνέχεια της Ακτής Ολυμπίων και εκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου μπροστά από το κέντρο πόλης μέχρι το παλιό λιμάνι.

Η ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου συμπληρώνεται με τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο παλιό λιμάνι και δυτικότερα με την κατασκευή της «Μαρίνας» και την πολεοδομική μελέτη της περιοχής μέχρι το νέο λιμάνι Λεμεσού που έχει επίσης ολοκληρωθεί.

Ως αποτέλεσμα η προκυμαία έχει συνδεθεί τόσο λειτουργικά όσο και σημειωτικά με την υπόλοιπη πόλη με διάφορες προσβάσεις και διαμορφώσεις επί του παραλιακού μετώπου και έχει αποκατασταθεί η σύνδεση του Κέντρου της Λεμεσού με την θάλασσα, αξιοποιώντας τους άξονες κυκλοφορίας που ήταν και από τους πρωταρχικούς στόχους του έργου.

΄Εγινε πλήρης ανασχεδιασμός και ανακατασκευή όλου του παραλιακού πάρκου που έχει εμβαδόν 65 χιλ. τετρ. μέτρα, κατασκευάστηκε ποδηλατόδρομος που ενώνει την Ακτή Ολυμπίων με τη Μαρίνα και το γραμμικό πάρκο του Γαρύλλη, έγιναν τρεις καφετέριες, διαμορφώθηκαν νέοι πεζόδρομοι και διάδρομοι περιπάτου, κατασκευάστηκαν νέοι παιδότοποι, χώρος για skateboard, μικρό αμφιθέατρο, τεχνητές λίμνες, έγινε νέα πρόσθετη φύτευση θάμνων και δέντρων, εγκαταστάθηκε σύγχρονος φωτισμός και άλλα.

Τα θαλάσσια έργα, μετά την παραλαβή της ξυλείας, συνεχίζονται και περιλαμβάνουν τρεις αποβάθρες για περίπατο, μια μεγάλη ημικυκλική εξέδρα για ποικίλες δραστηριότητες και μια προβλήτα όπου θα βρίσκεται δεμένο το ξύλινο αλιευτικό «Λάμπουσα» ως μουσειακό έκθεμα. Εκεί θα μπορούν οι επισκέπτες και κυρίως τα παιδιά να ενημερώνονται για τον τρόπο ψαρέματος με τα μεγάλα ξύλινα σκάφη που ονομάζονταν τράτες. Τα θαλάσσια έργα αναμένεται να τελειώσουν μέχρι τέλος του χρόνου.

Το κόστος του έργου που θα ανέλθει στα €13.5 εκ. συγχρηματοδοτείται κατά 90% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τα Εθνικά Ταμεία και κατά 10% από τον Δήμο Λεμεσού.

Τόσο οι Λεμεσιανοί, όσο και οι επισκέπτες της πόλης μας, αγκάλιασαν το έργο με ενθουσιασμό και επαινετικά σχόλια και κατά χιλιάδες κατακλύζουν, ιδιαίτερα τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες την περιοχή. Σήμερα κάποιος μπορεί να ξεκινήσει τον περίπατο του από το ανατολικό όριο του Δήμου, να διασχίσει την Ακτή Εναερίου και την Ακτή Ολυμπίων, να προχωρήσει κατά μήκος του παραθαλάσσιου πάρκου, να περάσει μέσα από το παλιό λιμάνι και να καταλήξει στον μεγάλο χώρο της Μαρίνας. Είναι μια διαδρομή σχεδόν πέντε χιλιομέτρων, δίπλα στη θαλασσινή αύρα με ευρύτατη επιλογή για άσκηση, ψυχαγωγία και αναψυχή.

Στο σχεδιασμό για την αναδιαμόρφωση του μώλου λήφθηκε υπόψη η προσβασιμότητα από όλα τα άτομα.

Το έργο έχει ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2007 -2013, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με άξονα προτεραιότητας ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ και ειδικό στόχο ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

Εκφράζουμε τις μεγάλες μας ευχαριστίες προς τους:

Διευθυντές / προϊσταμένους και λειτουργούς των ακόλουθων τμημάτων:
κα Sabine Bourdy, της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης
Γενικό Λογιστή
Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης
Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών
Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Δημοσίων ΄Εργων
Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως
Υπηρεσίες Αρχών Κοινής Ωφελείας
Συμβούλους Μηχανικούς του έργου
Κοινοπραξία που εκτέλεσε το έργο, Εταιρεία Γ. Αναστάση & Υιοί και Νέμεσις Εργοληπτική Εταιρεία Λτδ και τους υπεργολάβους της.
Ομάδα του Δήμου Λεμεσού που σχεδίασαν, επέβλεψαν την κατασκευή του έργου.


 
epohi