logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δήμαρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Ευρωπαικής Εβδομάδας Κινητικότητας 2014 (16 – 22 Σεπτεμβρίου 2014), την Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 στις 12.00 μ. στο Δημοτικό Μέγαρο.

 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις τοπικές αρχές από το Σεπτέμβριο του 2002 και αποτελεί συνέχεια της μέρας “Πάω στην πόλη χωρίς αυτοκίνητο” που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1988 στη Γαλλία.

Κάθε χρόνο η εβδομάδα επικεντρώνεται σε ένα θέμα που σχετίζεται με την αειφόρο αστική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων των πόλεων και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το φετινό σύνθημα “Οι δρόμοι μας, η επιλογή μας” τονίζει τη μεγάλη σημασία που έχουν οι επιλογές μας στη καθημερινή μας διακίνηση και στη δημιουργία μιας περισσότερο ανθρωποκεντρικής πόλης.

Ο Δήμος για να ενθαρρύνει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το σύνθημα της φετινής εκδήλωσης διοργανώνει  δραστηριότητες στα πλαίσια  της  Ευρωπαϊκής  Εβδομάδας Κινητικότητας.

Επιπλέον ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε στη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στο κέντρο της πόλης, δημιούργησε πεζόδρομους, πλατείες και διευκόλυνε την διακίνηση των πεζών από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Με την επέκταση των σημείων ενοικίασης ποδηλάτων σε καθοριστικά σημεία στη πόλη έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τη διακίνηση του.

Το κοινό πια μπορεί να ξεκινά από τη Λεωφόρο Μακαρίου με τα πόδια ή το ποδήλατο και μέσα από μια ασφαλή διαδρομή 6 χλμ και να καταλήγει στο κάστρο στη μαρίνα στο παραλιακό μέτωπο.

Ο Δήμος Λεμεσού στα πλαίσια των εκδηλώσεων που προγραμματίζει για την Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας διοργανώνει τις πιο κάνω εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης.

Στις 17 ημέρα Τετάρτη θα γίνουν παρουσιάσεις και θα δοθεί ενημερωτικό υλικό για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας σε δύο Δημοτικά Σχολεία. Σκοπός είναι η προώθηση και ευαισθητοποίηση των παιδιών  σχετικά με το φετινό σύνθημα της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης “ Οι δρόμοι μας, η επιλογή μας”. Επίσης θα διευκρινιστεί  το θέμα της αειφόρας αστικής ανάπτυξης και τη σημαντικότητα που έχει ότι η επιλογή του τρόπου διακίνησης τους στις πόλεις θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου. Επίσης οι  παρουσιάσεις θα βοηθήσουν  τα παιδιά  να εμπλακούν και να σκεφτούν καινοτόμες ιδέες σχετικά με την αειφόρα αστική ανάπτυξη και την συμμετοχή τους κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Στις 18 ημέρα Πέμπτη στις 9:00 ώρα το πρωί στην πλατεία πανεπιστημίου θα ζωγραφιστεί  μία μεγάλη φιγούρα ποδηλάτου στο υπόστρωμα της πλατείας του πανεπιστημίου ΤΕΠΑΚ. Στόχος είναι να υπενθυμίζει στους φοιτητές που διακινούνται συνεχώς  στην περιοχή να χρησιμοποιούν περισσότερο το ποδήλατο στο κέντρο της πόλης. Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί τελετή παράδοσης του ανακαινισμένου ανατολικού μέρους του Πολυλειτουργικού πάρκου. Η ανακαίνιση και η αναβάθμιση του παραθαλάσσιου πολυλειτουργικού πάρκου είναι ένα έργο που εμπίπτει στους στόχους και επιδιώξεις της εβδομάδας κινητικότητας. 1 χλμ ποδηλατοδρόμου και πεζόδρομου προστέθηκε στον υφιστάμενο ποδηλατοδρόμο και πεζόδρομο.

Το βράδυ στις 8:00 στο υπαίθριο θεατράκι που έχει δημιουργηθεί , θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση του έργου “Ο λουμπάκος” από  τη θεατρική πορεία Λεμεσού.

Στις 19 ημέρα Παρασκευή ο Δήμος καλεί τους δημότες της Λεμεσού να γνωρίσουν το γραμμικό πάρκο της πόλης μας. Η διαδρομή θα ξεκινήσει από τη Πυροσβεστική, προχωρώντας μέσω της οδού Μαχαιρά πίσω από τη Β' τεχνική σχολή με κατάληξη στο κάστρο. Οι περπατητές θα έχουν την ευκαιρία  μέσα από  ένα όμορφα διαμορφωμένο περιβάλλον με πλατείες, αναψυκτήρια, παιδότοπους να φτάσουν τελικά από το κέντρο στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, χωρίς το αυτοκίνητο.

Το βράδυ στις 9:00 θα γίνει inline skating κατά μήκος του ποδηλατοδρόμου της ακτής από το Inline Skating school.

Το Σάββατο  20 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί ο Δήμος καλεί το κοινό να γυμναστεί στην πράσινη παραλία απέναντι από το Olympic Residence. Στο χώρο θα υπάρχει εξέδρα όπου γυμναστές θα παρουσιάσουν διάφορα προγράμματα εκγύμνασης. Χορηγός της εκδήλωσης Kondylis Fitness Center. Την ίδια ώρα θα γίνει η εκκίνηση του ποδηλατικού γύρου από την Α' Δημοτική Αγορά με κατάληξη στον ίδιο χώρο. Στόχος   η αύξηση της φυσικής  δραστηριότητας  δίνοντας  την  ευκαιρία στους δημότες να εμπλακούν σε αθλητικές δραστηριότητες με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της  ποιότητας της ζωής  όλων των κατοίκων .

Για μικρούς και μεγάλους στις 11:30 θα ξεκινήσει το κυνήγι κρυμμένου θησαυρού μέσα και έξω από την πλατεία με έπαθλο ένα ποδήλατο αλλά και άλλα δώρα.

Ταυτόχρονα θα προσφερθούν δωρεάν φρέσκοι χυμοί στο χώρο της Α' Δημοτικής Αγοράς από φρούτα από την αγορά και άλλους τοπικούς προμηθευτές.

Στόχος είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων και της αγοράς του Δήμου Λεμεσού και τη σημαντικότητα που έχει για την αειφόρο αστική ανάπτυξη η χρησιμοποίηση των τοπικών προϊόντων με το σύνθημα “ Τρωτέ τοπικά σκέφτεστε παγκόσμια”. Επίσης το σύνθημα“ Χρησιμοποιείτε τα φρούτα σας μην τα πετάτε” θα συμβάλει στην προώθηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών για την βελτίωση της καλής υγείας και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του Δήμου Λεμεσού.

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στις 6:00-7:00 μμ σε συνεργασία με το Ιnline skating school θα γίνει επίδειξη Inline Skating Slalom στο μόλο έξω απο το Red Cafe.

Την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την εκδήλωση πάω στη πόλη χωρίς αυτοκίνητο. Η οδός Ανεξαρτησίας θα είναι κλειστή για όλα τα οχήματα από τις 9:30 – 13:00 όπου θα γίνονται μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης από  το τμήμα της Περιβαλλοντικής Υγείας του ΤΕΠΑΚ. Σχετικό υλικό  θα δίνετε στους περαστικούς.                                                                                           

Ευχαριστίες στην εταιρεία DEMSTAR για την παραχώρηση ενός υβριδικού αυτοκινήτου για τη διακίνηση του Δημάρχου στην πόλη όλη την εβδομάδα και της εταιρείας ΝΕΧΤ ΒΙΚΕ για την δωρεάν παραχώρηση ποδηλάτων για τη διακίνηση δημοτικών υπαλλήλων (τροχονόμοι, κλητήρες, υγειονομικοί βοηθοί, επιθεωρητές, τεχνικοί).    

Ο Δήμος καλεί όλους τους δημότες να στηρίξουν τις εκδηλώσεις.

 
epohi