logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, κατά την έναρξη της Γιορτής του Κρασιού, την Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2007 στις 8.00 μ.μ.

Κύριοι Υπουργοί
Κύριοι Βουλευτές
Συνάδελφοι Δήμαρχοι
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Κυρίες και κύριοι

Η Λεμεσός και ο Δήμος μας έχουν και φέτος για 46η χρονιά, τη χαρά και το προνόμιο να διοργανώνουν τη Γιορτή του Κρασιού που για μας είναι ένας ύμνος και ένα ακόμα δοξαστικό συναπάντημα με το αρχαιότερο ίσως προϊόν της κυπριακής γης, το κρασί.

Είμαστε περήφανοι που στην πόλη και την επαρχία μας συνεχίζουμε και είμαστε το κέντρο, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τα προβλήματα, της μακραίωνης παράδοσης των προγόνων μας, αυτής της αμπελουργίας και της οινοποιίας.

Και πρέπει να νιώθουμε όλοι περήφανοι γιατί η πατρίδα μας είναι στη σημερινή Ευρώπη η αρχαιότερη κοιτίδα της αμπέλου, με τους Κυπρίους να παράγουν κρασί πρώτοι απ' όλους στην γηραιά ήπειρο, πριν από σχεδόν 5.000 χρόνια και με την κουμανδαρία μας να είναι, το παλαιότερο επώνυμο κρασί στον κόσμο.

Στη φετινή διοργάνωση προσπαθήσαμε να δώσουμε έμφαση σε νέες εκδηλώσεις, μέσα στη γιορτή και στο περιθώριο της, αναβαθμίζοντας τον παράγοντα κρασί και επιδιώκοντας οι επισκέπτες πέραν από την τέρψη και την κατάνυξη, να μάθουν περισσότερα για την παρασκευή του κρασιού, για τα γνωρίσματα του, για τα γευστικά του χαρακτηριστικά, για τους διάφορους τύπους, κυρίως όσους παράγονται από κυπριακές γηγενείς ποικιλίες.

Γι' αυτό η Γιορτή έχει εμπλουτιστεί με τη γευστολόγηση που θα γίνει τη Δευτέρα, από το γνωστό μας συμπατριώτη Γιώργο Σολέα, με τη διάλεξη από λειτουργούς του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για τις παραδοσιακές ποικιλίες της αμπέλου, με την παρουσία του περιπτέρου του Συνδέσμου Οινοποιείων ΒΑΚΧΟΣ, με τη λειτουργία παραδοσιακού περιπτέρου των κοινοτήτων Κούρρη και Ξυλούρικου που παράγουν κουμανδαρία, με την ετοιμασία, επί σκηνής, από το Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου κυπριακών φαγητών, με τα μέλη του Συνδέσμου Οινοχόων και Οινοφίλων να παρουσιάζουν διάφορους τύπους κυπριακών κρασιών, με περίπτερο που θα προβάλλει τα τυροκομικά προϊόντα του τόπου μας ως συνοδευτικό του κρασιού και ασφαλώς με την παραχώρηση φιάλης εμφιαλωμένου κρασιού με το εισιτήριο κάθε ενήλικα.

Καλωσορίζω τους συμπατριώτες μας απόδημους από το Λονδίνο, το Σίδνεϋ και τη Μελβούρνη με τις Γιορτές του Κρασιού των οποίων έχουμε αδελφοποιηθεί.

Καλωσορίζω ακόμα τους φίλους μας δημοτικούς άρχοντες, μουσικούς, χορευτές και τραγουδιστές από το Ρέθυμνο, τη Ζάκυνθο, αλλά και την Κίνα, που θα μας παρουσιάσουν μαζί με άλλα πολυάριθμα Κυπριακά συγκροτήματα ένα πλούσιο, όσο ποτέ άλλοτε, πρόγραμμα από τις πέντε σκηνές της Γιορτής μας.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το φίλο Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Φώτη Φωτίου που είναι εδώ μαζί μας για τα εγκαίνια της γιορτής, αλλά και για το αδιάπτωτο του ενδιαφέρον για τη Λεμεσό και τα προβλήματα που υπάγονται στη δική του αρμοδιότητα.

Ευχαριστώ επίσης τις υπηρεσίες του Υπουργείου, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, την Οργανωτική Επιτροπή της Γιορτής, τις Οινοβιομηχανίες της πόλης μας ΕΤΚΟ, ΚΕΟ, ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, τα περιφερειακά Οινοποιεία και το Σύνδεσμο τους, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, τον ΚΟΤ, το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων, το σύμπλεγμα κοινοτήτων Κούρρη - Ξυλούρικου, τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων, τους Συνδέσμους Οινοχόων και Οινοφίλων, τους Κύπριους τυροκόμους, την Αστυνομία Λεμεσού, την Πολιτική΄Αμυνα, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, την Πολιτιστική Επιτροπή και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου και όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση.

Τέλος, ευχαριστώ όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας που προέβαλαν και προβάλλουν καθημερινά τη Γιορτή και όλους εσάς που αγκαλιάζετε και ανατροφοδοτείτε για τόσα χρόνια αυτή την αδιάρρηκτη σχέση του ανθρώπινου είδους και ειδικότερα ημών των Κυπρίων με το κρασί,  με το νέκταρ των θεών.

 
 
 
 

 

 
epohi