logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τη Γιορτή του Κρασιού, τη Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014 στις 6.30 μ.μ.

Με τη συμμετοχή των τεσσάρων οινοβιομηχανιών της πόλης μας ΕΤΚΟ – ΚΕΟ – ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, δεκατεσσάρων άλλων οινοποιείων της Λεμεσού και Πάφου, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Ομίλου Οινοφίλων Κύπρου και εβδομήντα περίπου άλλων περιπτέρων πραγματοποιείται για 53η χρονιά στον ίδιο ακριβώς χώρο η φετινή Γιορτή του Κρασιού από 28 Αυγούστου μέχρι 7 Σεπτεμβρίου 2014, η οποία αποτελεί πάντοτε αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων του Δήμου μας.

Η καθιέρωση της Γιορτής του Κρασιού και η αναγνωρισμένη επιτυχία της αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για την πόλη μας.  ΄Ετσι, σκοπός και επιδίωξη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η συνεχής αναζήτηση τρόπων ανάπτυξης και αναβάθμισης της.

Προτείνεται και φέτος ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από διάφορα μουσικά, θεατρικά και χορευτικά συγκροτήματα που θα παρουσιαστούν στις πέντε σκηνές της Γιορτής, με κυρίαρχο το παραδοσιακό στοιχείο μέσα από θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις και δρώμενα που έχουν να κάνουν με την παραγωγή του σταφυλιού και τη διαδικασία επεξεργασίας του μέχρι την παραγωγή του κρασιού, κάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ξένους επισκέπτες.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Γιορτής φέτος θα εμπλουτιστεί με δύο συναυλίες.  Η πρώτη θα δοθεί από τους Γιωργαλλέτους, την Κυριακή, 31 Αυγούστου με τραγούδια του κρασιού και η δεύτερη το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου από την Πειραματική Κομπανία ΑΕΝΑΟΝ , με ρεμπέτικα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Οι Κανταδόροι θα διασχίζουν τον Δημόσιο Κήπο τραγουδώντας και θα καταλήγουν κάτω από το Βρακά, ενώ στα εγκαίνια της Γιορτής θα ακουστούν και φέτος τραγούδια του κρασιού από τη χορωδία «Αρίονες» και την συνοδεία χορευτικού προγράμματος από τον Πολιτιστικό Χορευτικό ΄Ομιλο Λεμεσού «Διόνυσο».

Όπως γνωρίζετε αντί της γευστολόγησης που για χρόνια διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οινοποιών Κύπρο, φέτος προχωρήσαμε σε άλλο ένα βήμα και σε συνεργασία και πάλιν με τον ΣΟΚ και με την αμέριστη στήριξη και συνδιοργάνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, πραγματοποιήσαμε τον Ιούνιο του 2014 με μεγάλη επιτυχία τον Παγκύπριο Διαγωνισμό Οίνου, τα αποτελέσματα του οποίου είναι για ακόμα μια φορά ένας ύμνος για το κυπριακό κρασί και τους οινοποιούς μας.

Στην διάρκεια της Γιορτής με πρωτοβουλία του Ομίλου Οινοφίλων και των Οινοποιείων θα δοθούν σειρά εκλαϊκευμένων διαλέξεων για το κρασί από γνωστούς επιστήμονες του κλάδου.

Το Σάββατο, 30 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι η Λέσχη Παλαιού Αυτοκινήτου Λεμεσού ΛΕΠΑΛ με εκκίνηση από το χώρο στάθμευσης Εναερίου θα κάνει μια γιορταστική διαδρομή με αυτοκίνητα αντίκες στην τουριστική περιοχή και μέσα στην πόλη, με τερματισμό την πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο).
Θα συνεχιστεί και φέτος η παραχώρηση με το κάθε εισιτήριο στον κάθε ενήλικα, μιας μπουκάλας εμφιαλωμένου κρασιού από την οινοβιομηχανία της  επιλογής του ΕΤΚΟ – ΚΕΟ – ΛΟΕΛ – ΣΟΔΑΠ.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις πιο πάνω εταιρίες που συνεργάζονται με το Δήμο Λεμεσού για τόσα χρόνια και στηρίζουν ολόψυχα τη Γιορτή του Κρασιού.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος:

  • ΄Αρμα του Δήμου με βρακοφόρους περιέρχεται ολόκληρη την Κύπρο πριν και κατά τη διάρκεια της γιορτής, προσφέροντας δωρεάν παγωμένο κρασί και γνωστοποιώντας το γεγονός της Γιορτής.
  • Θα κυκλοφορήσουν αναμνηστικοί φάκελοι με γραμματόσημα και αναμνηστικές σφραγίδες με το έμβλημα της γιορτής για τους φιλοτελιστές.
  • Το εβδομαδιαίο κρατικό λαχείο θα φέρει το έμβλημα και τις ημερομηνίες της γιορτής.
  • Θα λειτουργήσει περίπτερο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών προς ενημέρωση των ξένων επισκεπτών για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.
  • Για τη διευκόλυνση των χιλιάδων επισκεπτών της γιορτής, ο Δήμος Λεμεσού προσφέρει δωρεάν χώρο στάθμευσης ανατολικά του κηποθεάτρου που παραχωρήθηκε και φέτος από την Εταιρεία ΠΑΦΙΛΙΑ.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού προσφέρει δωρεάν μεταφορά σε κλιματιζόμενα λεωφορεία με τη συνοδεία λειτουργών του ΚΟΤ από Λευκωσία – Λάρνακα – Πάφο και Αγία Νάπα.  Σχετικό αναλυτικό πρόγραμμα κυκλοφόρησε ήδη.

Οι τιμές εισόδου παραμένουν οι ίδιες όπως και πέρσι.  Το ίδιο θα ισχύσει σχεδόν για όλα τα ποτά και τα εδέσματα που θα προσφέρονται καθ’ όλη τη διάρκεια της Γιορτής.

Υγειονομικός και αγορανομικός έλεγχος θα γίνεται κάθε βράδυ από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Τα εγκαίνια της γιορτής θα τελέσει την Πέμπτη, 28 Αυγούστου στις 8.00 μ.μ. ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Γεώργιος Λακκοτύπης, υπό τους ρυθμούς της φιλαρμονικής του Δήμου. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της γιορτής, τον Μέγα Χορηγό το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, τις οινοβιομηχανίες και τα οινοποιεία, τον ΄Ομιλο Οινοφίλων, τον ΚΟΤ, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής και τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου.

 
epohi