logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου στη 40χρονα της Σχολής Χορού Φρόσως Χ΄΄ Γεωργίου, την Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014 στις 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Κηποθέατρο

 

Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί φίλοι,

Είμαι βέβαιος ότι μοιραζόμαστε την ίδια χαρά γιατί βρισκόμαστε εδώ απόψε για να εκτιμήσουμε και να αποτιμήσουμε τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της Σχολής Χορού της Φρόσως Χ΄΄ Γεωργίου αλλά και της ίδιας ως ιδρυτή και πρώτης δασκάλας.

Δεν είναι εύκολο μέσα στις τόσο δύσκολες συνθήκες που ακολούθησαν πριν ακριβώς 40 χρόνια το πραξικόπημα και την εισβολή - οι συνομήλικοι μας ας το θυμηθούν – μια νέα κοπέλα με μόνα εφόδια το ταλέντο αλλά και το πείσμα της να ιδρύει και να λειτουργεί σχολή χορού όταν οι άνθρωποι αναζητούσαν καταφύγια για την προσφυγιά τους, τρόφιμα για τα παιδιά τους και δουλειά για τους ίδιους.

Η Φρόσω όμως καταγόμενη από οικογένεια που αγαπούν την τέχνη και δεν τα βάζουν κάτω, τα κατάφερε και τότε και τα καταφέρνει για πολλά πολλά χρόνια γι' αυτό κέρδισε την εκτίμηση και αποδοχή όλων μας.

Δεν έμεινε όμως στα στενά πλαίσια της Σχολής της. Κινήθηκε ευρύτερα με στόχους ψηλούς και με κινητοποίηση και άλλων σχολών υπηρετώντας την τέχνη και την κοινωνία.
– Πρωτοστάτησε στην οργάνωση των πρώτων εξετάσεων του Royal Academy και του Imperial Society of Teachers of Dance στην Κύπρο.
– Δημιούργησε με άλλες συναδέλφους της την πρώτη χορευτική ομάδα στον τόπο μας, το Εργαστήρι Χορού Λεμεσού.
– Σχημάτισε την δική της χορευτική ομάδα την Ομάδα Χορού Σύνθεσις.
– Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου γνωστό ως ΙΤΙ καθώς και του Συνδέσμου Χορού Κύπρου τα οποία γέννησαν το Μπαλέτο Κύπρου που παρουσίασε πολλές και αξιόλογες παραγωγές.
– Υπηρέτησε στην θέση του Προέδρου αλλά και του μέλους του Δ.Σ. στο Σύνδεσμο Χορού Κύπρου και πρωτοστάτησε στην ψήφιση νομοθεσίας το 1973 η οποία διέπει τους όρους λειτουργίας των ιδιωτικών σχολών χορού.
– Το οίκημα της Σχολής ήταν ο χώρος φιλοξενίας και δοκιμών δεκάδων συγκροτημάτων που συμμετείχαν στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ του Δήμου και από εκεί πέρασαν καλλιτέχνες του Μπολσόϊ, της Αγγλικής ομάδας Rambert, των ομάδων Depian και Γιάννη Μέτση και άλλα.

Η Σχολή στα 40 χρόνια προχώρησε αναπτύχθηκε, πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στον χορό και στην γενικότερη πολιτιστική καλλιέργεια των νέων μας θέτοντας ψηλές απαιτήσεις και διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ανάδειξη ταλαντούχων νέων οι οποίοι σήμερα τιμούν την Κύπρο και την τέχνη τους εργαζόμενοι στον τόπο μας και στο εξωτερικό.

Η Φρόσω είχε το προνόμιο εδώ και λίγα χρόνια να έχει δίπλα της την κόρη της Μαργαρίτα η οποία με το ταλέντο και τις γνώσεις της πέραν από τον χορό, στην μουσική και το μουσικό θέατρο συνέβαλε ουσιαστικά σε μια πλέον σύγχρονη προσέγγιση και στον εμπλουτισμό της προσφοράς της Σχολής.

Θέλω να υπογραμμίσω τον ρόλο της Φρόσως Χ'' Γεωργίου στα γενικότερα πολιτιστικά πράγματα της Λεμεσού και ειδικά στον χορό και να υπενθυμίσω ότι με εισήγηση της Φρόσως έγινε τιμητική βραδιά για την αείμνηστη πρώτη δασκάλα του χορού, την Λίλη Χούρη που συνδυάστηκε με την αναγνώριση και βράβευση του έργου μιας σημαντικής ομάδας δασκάλων του χορού στον τόπο μας.

Ευχόμαστε νέες επιτυχίες και συνεχή πρόοδο στην Φρόσω, την Μαργαρίτα, στην Σχολή τους και σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες τους. Για το καλό των ιδίων αλλά και προς δόξα της μεγάλης, αξεπέραστης και πανάρχαιας τέχνης του χορού για την οποία η πόλη μας σεμνύνεται και δικαίως ότι κρατά τα σκήπτρα.
 
epohi