logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τη Γιορτή του Κρασιού 2007, την Τρίτη 21 Αυγούστου, 2007 στις 6.30μ.μ.

Με τη συμμετοχή των 4 οινοβιομηχανιών της πόλης μας ΕΤΚΟ - ΚΕΟ - ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, του Συνδέσμου περιφερειακών οινοποιείων ΒΑΚΧΟΣ, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και 70 περίπου άλλων περιπτέρων πραγματοποιείται για 46η χρονιά στον ίδιο ακριβώς χώρο η φετινή Γιορτή του Κρασιού από 24 Αυγούστου μέχρι 2 Σεπτεμβρίου 2007, η οποία αποτελεί από τότε μέχρι σήμερα αναπόσπαστο μέρος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου μας.

Με το πέρασμα του χρόνου η Γιορτή του Κρασιού έχει καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη και η πιο χαρούμενη λαϊκή γιορτή του τόπου μας και πολλοί είναι οι ξένοι, καθώς και οι ντόπιοι που την επισκέπτονται κάθε χρόνο, για να ζήσουν λίγες μέρες σ΄ ένα περιβάλλον ξέγνοιαστο, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, παρέα με τα κρασιά και τα φαγητά του τόπου μας.

Η καθιέρωση της Γιορτής του Κρασιού και η αναγνωρισμένη επιτυχία της αποτελούν ένα ξεχωριστό γεγονός για την πόλη μας.  Έτσι, σκοπός και επιδίωξη και του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου είναι η διατήρηση της και η συνεχής αναζήτηση τρόπων ανάπτυξης και αναβάθμισης της.

Ο Δήμος Λεμεσού χρόνο με το χρόνο δίδει περισσότερη σημασία και μεγαλύτερη προσοχή στην όλη διοργάνωση.  Γι΄ αυτό νέα στοιχεία έχουν προστεθεί και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχει ετοιμαστεί, με τη συμμετοχή συγκροτημάτων από το Ρέθυμνο με
παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, την ανδρική χορωδία «ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» της Ζακύνθου, ακροβατικό συγκρότημα από την Κίνα, καθώς επίσης άλλα τοπικά θεατρικά και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα που θα παρουσιασθούν ειδικά για πρώτη φορά φέτος στις πέντε (5) σκηνές της Γιορτής, στο χώρο του Κηποθέατρου, στο γήπεδο αντισφαίρισης, μπροστά από το «Βρακά», στη βόρεια είσοδο και στο χώρο του Κουκλοθέατρου.

Με τραγούδια του κρασιού και άλλα επίκαιρα τραγούδια, οι ομάδες κανταδόρων Γιωργαλλέττου, Αρίονες, Κυπρίων κανταδόρων, κανταδόροι Λεμεσού και η Ρεμπέτικη Παρέα θα τραγουδούν μπροστά από το «Βρακά», αλλά και  κοντά στη βόρεια είσοδο.

Τις τρεις πρώτες βραδιές 24-25 και 26 Αυγούστου θα διοργανωθούν δυο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το κρασί. Συγκεκριμένα, μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου  Αρχιμαγείρων  σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο γήπεδο αντισφαίρισης θα παρασκευάζουν κυπριακά εδέσματα και θα παρέχουν σχετικές πληροφορίες. Ταυτόχρονα μέλη του Συνδέσμου Οινοχόων και Οινοφίλων θα παρουσιάζουν κυπριακά κρασιά που συνοδεύουν τα συγκεκριμένα φαγητά, ενώ θα λειτουργεί και ειδικό περίπτερο που θα προβάλλει κυπριακά τυροκομικά προϊόντα.

Την Δευτέρα 27Αυγούστου στις 8.30 π.μ στην αίθουσα γευστολόγησης  της Οινοβιομηχανίας  ΕΤΚΟ θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Γιορτής, γευστολόγηση και αξιολόγηση κρασιών από αυτόχθονες κυπριακές ποικιλίες, από τον Δρ. Γεώργιο Σολέα, M.SC,
PH.D, MCIC, Αντιπρόεδρο ασφαλείας και  ποιότητας του Μονοπωλίου του Οντάριο του Καναδά που έρχεται κατόπιν πρόσκλησης μας, ειδικά για το σκοπό αυτό.

Την Παρασκευή 31Αυγούστου στις 8.00 π.μ θα δοθεί στο χώρο του περιπτέρου του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διάλεξη με θέμα      τα αμπελοοινικά  χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ποικιλιών της αμπέλου και με εισηγητές τον Κυριάκο Αλεξάνδρου - γεωργικό λειτουργό Α', γεωπόνο στο Τμήμα Γεωργίας  και  τον κ. Θουκή Γεωργίου - λειτουργό γεωργίας / οινολόγο / αμπελολόγο στο ίδιο Τμήμα.

Σημειώνουμε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση για πρώτη φορά:

  • Τη λειτουργία πέμπτου περιπτέρου, του Συνδέσμου Περιφερειακών Οινοποιείων ΒΑΚΧΟΣ, το οποίο θα  βρίσκεται κοντά στα περίπτερα των τεσσάρων οινοβιομηχανιών της πόλης μας.
  • Τη λειτουργία παραδοσιακού περιπτέρου του συμπλέγματος των 12 κοινοτήτων κοιλάδας Κούρη και Ξυλούρικου (περιοχή παραγωγής κουμανδαρίας), το οποίο θα εκθέτει και θα πωλεί κουμανδαρία και άλλα κυπριακά προϊόντα.
  • Την παραχώρηση με το κάθε εισιτήριο στον κάθε ενήλικα, μιας μπουκάλας εμφιαλωμένου κρασιού από την οινοβιομηχανία της επιλογής του, ΕΤΚΟ-ΚΕΟ-ΛΟΕΛ-ΣΟΔΑΠ. 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις πιο πάνω εταιρείες που συνεργάζονται με το Δήμο Λεμεσού για τόσα χρόνια και στηρίζουν ολόψυχα τη Γιορτή του Κρασιού.

Η τιμή εισόδου για τους ενήλικες άνω των 18 ετών είναι ΛΚ 2,50 σεντ (με το εισιτήριο ο επισκέπτης δικαιούται ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο κρασί από την οινοβιομηχανία της επιλογής του).
Εφηβικό: από 13-18 χρονών Λ.Κ2.00
Παιδικό: μέχρι 12 χρονών Λ.Κ1.ΟΟ

  • Υγειονομικός και αγορανομικός έλεγχος γίνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της Γιορτής του Κρασιού, από τις υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού. 
  • ΄Αρμα του Δήμου Λεμεσού με βρακοφόρους θα περιφέρεται πριν και κατά τη διάρκεια της γιορτής στην πόλη και επαρχία Λεμεσού προσφέροντας δωρεάν παγωμένο κρασί και γνωστοποιώντας το γεγονός της Γιορτής.
  • Το ιστορικό της Γιορτής του Κρασιού είναι καταχωρημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Λεμεσού.
  • Θα κυκλοφορήσουν αναμνηστικοί φάκελοι με γραμματόσημα και αναμνηστικές σφραγίδες με το έμβλημα της γιορτής για τους φιλοτελιστές.
  • Θα λειτουργήσει περίπτερο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών προς ενημέρωση των ξένων επισκεπτών  για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.
  • Το κρατικό λαχείο του Σεπτεμβρίου που θα κυκλοφορήσει στην αγορά θα φέρει το έμβλημα της Γιορτής, τον Βρακά,  καθώς επίσης και τις ημερομηνίες της Γιορτής.
  • Φέτος εξαιρέθηκαν από τη γιορτή τα περίπτερα που πωλούν προϊόντα που δεν συνάδουν με  το πνεύμα της γιορτής.

Για τη διευκόλυνση των χιλιάδων επισκεπτών της γιορτής ο Δήμος Λεμεσού φρόντισε όπως τα αυτοκίνητα τους σταθμεύουν δωρεάν στον ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο στάθμευσης ανατολικά του κηποθέατρου (οικόπεδα Παυλίδη).

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τον  κ. Φώτη Φωτίου, Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, που αποδέχθηκε την πρόσκληση μας για το άνοιγμα της γιορτής, την Παρασκευή 24 Αυγούστου στις 8.00 μ.μ.  εκφράζοντας έτσι το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά. 

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της γιορτής, την Οργανωτική Επιτροπή, τις οινοβιομηχανίες, το ΕΒΕΛ, τα περιφερειακά οινοποιεία, τον Κ.Ο.Τ., τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα, την Αστυνομία Λεμεσού, την Πολιτική Άμυνα, τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Αναφέρω ότι αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι, εμπορικοί ακόλουθοι και τηλεοπτικά συνεργεία από το εξωτερικό έδειξαν ενδιαφέρον να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τη Γιορτή του Κρασιού.

Εκτιμούμε ότι περίπου 10 χιλιάδες επισκέπτες θα επισκέπτονται κατά μέσο όρο κάθε βράδυ τη γιορτή για να απολαύσουν  τη  χαρούμενη ατμόσφαιρα και το κρασί, την ποικιλία μεζέδων και άλλες λιχουδιές  της κυπριακής κουζίνας, πάντοτε σε προσιτές τιμές. 

 

 
 
 
 

 

 
epohi