logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου», την Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 στις 7.00 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο Πάνος Σολομωνίδης

Καλωσορίζω στην πόλη μας τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ένα παλιό φίλο και συναγωνιστή και συγχαίρω τους φορείς που είχαν την πρωτοβουλία γι’ αυτή τη διοργάνωση.

Δεν πρόκειται να κάνω παρουσίαση του αποψινού μας προσκεκλημένου, όμως πρέπει να υπογραμμίσω ότι ο Μεχμέτ Αλί δεν είναι περαστικός από την πολιτική και τους κοινωνικούς αγώνες, ούτε είναι συγκυριακή η ένταξη του στον χώρο της Αριστεράς.

Απόφοιτος του Πολυτεχνείου της ΄Αγκυρας, στον κλάδο της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, αναμίχθηκε από τα νεανικά του χρόνια στο τότε ανερχόμενο φοιτητικό κίνημα, πρωτοστάτησε στην δημιουργία της Ομοσπονδίας Τ/Κ φοιτητών και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της.

Υπήρξε πάντοτε ένας σθεναρός πολέμιος της καταπάτησης από ξένες δυνάμεις των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και διαπρύσιος κήρυκας της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των δυο κοινοτήτων του νησιού μας.

Εργάστηκε από όλες τις θέσεις που τον ανέδειξε το κόμμα του για την προώθηση της συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού και είχε το προνόμιο να αναλάβει τελικά στα χέρια του τις τύχες της κοινότητας του.

Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί επεξεργάστηκαν και συμφώνησαν δύσκολα ζητήματα που αφορούν το πολιτικό μας πρόβλημα και όσο ποτέ προηγουμένως προώθησαν την λύση του κυπριακού.

΄Ολη η εκτεταμένη και λεπτομερής επεξεργασία που έκαναν οι Χριστόφιας – Ταλάτ εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως στην παρούσα φάση των συνομιλιών που έχουν ξεκινήσει.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι

Αργήσαμε πολύ με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.  Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν με το πικρό παράπονο του διαχωρισμού, της ανασφάλειας, της προσφυγιάς, του νόστου για τις πατρογονικές τους εστίες.

Εχουμε όλοι τις ευθύνες μας για την συνεχιζόμενη εκκρεμότητα, αλλά τώρα υπάρχει ακόμα μια δυνατότητα μπροστά μας, την οποία επιτέλους οφείλουμε να πάρουμε ως το τέλος.  Γνωρίζουμε ότι αν και εφόσον καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αυτή θα κουβαλά και ένα μέρος από τα συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος και θα είναι μια λύση συμβιβασμού, ενδεχομένως και οδυνηρού συμβιβασμού.

Όμως δεν υπάρχει άλλη οδός και όσο ο χρόνος περνά οι δυνατότητες πολιτικής επίλυσης η οποία θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του λαού μας Ε/Κ και Τ/Κ θα λιγοστεύουν και ο εφιάλτης της διχοτόμησης θα επιβάλλεται.

Η αστάθεια στην διεθνή πολιτική κατάσταση – ιδιαίτερα στην περιοχή μας, η δοκιμασία που περνά ο λαός μας λόγω της οικονομικής κρίσης είναι ένα δείγμα μόνο της περιπέτειας στην οποία μπορεί να βρεθεί η Κύπρος πέραν και πάνω από την θέληση της.

Επομένως θέλουμε λύση τώρα για να επανενώσουμε τον λαό και το νησί μας, να δώσουμε στην νέα γενιά ελπίδες, να κάνουμε την Κύπρο γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας, ανάπτυξης και προόδου στην περιοχή.

Αγαπητοί φίλοι

Η Λεμεσός ήταν η πόλη όπου δεν είχαμε διαχωριστικές γραμμές παρά τα θλιβερά επεισόδια διαφόρων εποχών και όπου μέχρι το 1964 οι Τ/Κ συμπολίτες μας συμμετείχαν με εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους στα Δημοτικά Συμβούλια της πόλης μας.  Σε αυτή την πόλη που ποτέ δεν έχασε τον προσανατολισμό, τις αξίες και τις αρχές της καλωσορίζουμε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

 

 

 
epohi