logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Απολογισμός Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου για τα έτη 2012 – 2013
Δημοσιογραφική διάσκεψη τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 στις 12.30 μ.μ.

Παρά τις σοβαρές δυσκολίες και τα μεγάλα προβλήματα, ο Δήμος Λεμεσού συνέχισε την αναπτυξιακή του πορεία με λιγότερα οικονομικά μέσα στην διάθεση του, αλλά με το ίδιο πείσμα και αποφασιστικότητα όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη στην πόλη όπως η Μαρίνα Λεμεσού, το παλιό λιμάνι, η αίθουσα επιβατών και η επέκταση των κρηπιδωμάτων του νέου λιμανιού, ο κάθετος δρόμος, το πολυλειτουργικό παραλιακό πάρκο, το Παττίχειο  Δημοτικό Θέατρο, η ανάπλαση του κέντρου πόλης, το γραμμικό πάρκο του Γαρύλλη προχωρούν και ορισμένα ολοκληρώνονται παρά το γεγονός ότι η τραπεζική κρίση τα επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και επέφερε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση τους.  Σημειώνω ιδιαίτερα την ολοκλήρωση των έργων στο κέντρο της πόλης.

Δυστυχώς τα νέα μεγάλα οδικά και πολεοδομικά έργα, όπως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας, η οδός Αγίας Φυλάξεως, η σύνδεση της παραλιακής λεωφόρου με τη λεωφόρο Φρ. Ρούσβελτ, ο παράλληλος δρόμος του λιμανιού και άλλα,  δεν έχουν ακόμα την αναγκαία χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν.  Στην περίπτωση του έργου της σύνδεσης των δυο λεωφόρων ξεκίνησαν τα προκαταρκτικά έργα διαπλάτυνσης των δρόμων γύρω από τον κυκλοφοριακό κόμβο του παλιού λιμανιού.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας, γέννημα και θρέμμα του Δήμου Λεμεσού, παρά το σοβαρό κούρεμα των €30 εκ. περίπου που έχει υποστεί, κατάφερε να εξασφαλίσει νέες δανειοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και προκήρυξε και αυτή την στιγμή υλοποιεί έργα συνολικού ύψους €50 εκ.

Ταυτόχρονα ετοιμάζεται αρχές του 2014 να προσφοροδοτήσει ακόμα δυο συμβόλαια συνολικού ύψους €40 εκ.

Μια ένδειξη μας κατάστασης μας αυτή διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια είναι οι αριθμοί που ακολουθούν:

 

Αποτελέσματα
2011

Αποτελέσματα
2012

Προϋπολ.
2013

Προϋπολ.
2014

ΕΣΟΔΑ

€46.3 εκ.

€41.8 εκ

€37.8 εκ.

€36.8 εκ.

ΕΞΟΔΑ

€46.2 εκ.

€41.8 εκ.

€37.4 3κ.

€36.4 εκ.

 

Κρατική χορηγία (περιλαμβάνει και χορηγία έναντι επαγγελματικού φόρου και διαπυλίων)

 

Αποτελέσματα
2011

Αποτελέσματα
2012

Προϋπολογισμός
2013

Προϋπολογισμός
2014

 

€16.1 εκ.

€12.7 εκ

€11.3 εκ.

€10.0 εκ.

Μείωση κατά 38%

Είναι φανερό ότι έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα του Δήμου να χρηματοδοτεί και υλοποιεί μεγάλα έργα και επιπλέον υποχρεωθήκαμε σε περικοπές σε όλους σχεδόν ανεξαίρετα μας τομείς δραστηριότητας μας.

Προχωρήσαμε σε μείωση του προσωπικού μας (από τα 540 άτομα το 2007 τώρα είμαστε μόνο 380, δηλαδή μείωση κατά 30% περίπου), ενώ ταυτόχρονα σε συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα μειώσαμε τα εργατικά κόστα σε διάφορες υπηρεσίες.

 

Παρά τα προβλήματα δεν σταματήσαμε να καταβάλλουμε τις ετήσιες δόσεις μας για εξυπηρέτηση των δανείων που είχαν πραγματοποιηθεί σε προηγούμενα χρόνια πριν από το 2007. 

Ενδεικτικό είναι το ύψος των δόσεων των δανείων περιλαμβανομένων των τόκων.

2011

2012

2013

2014

€2.6 εκ.

€5.4 εκ.

€4.8 εκ.

€4.1 εκ.

 

Στα δυο χρόνια που ανασκοπούμε υλοποιήσαμε πολλά και διάφορα έργα και αναλάβαμε διάφορες δράσεις, τις κυριότερες των οποίων παραθέτουμε πιο κάτω:

 • Ανακατασκευή πεζοδρομίων (φυσική φθορά και εκσκαφές Αρχών Κοινής Ωφελείας)

 

2011

2012

2013

€1.9 εκ.

€1.9 εκ.

€1.6 εκ.

 • Ασφαλτόστρωση δρόμων

 

2011

2012

2013

€1.3 εκ.

€1.2 εκ.

€1 εκ.

 

 • ΄Εγιναν πολύ σημαντικά έργα αποχέτευσης ομβρίων στις περιοχές Αγίας Φύλας, Ζακακίου, Εκάλης, Βιομηχανικής Περιοχής Λεμεσού, σε συνεργασία με τον ΣΑΛΑ που αντιμετώπισαν τα σοβαρά προβλήματα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

 

 

 • Ξανακτίσαμε ένα νέο Ζωολογικό Κήπο έναντι δαπάνης σχεδόν €1.5 εκ. που είναι πλήρως αδειοδοτημένος, συνάδει με τις απαιτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και υποβάλαμε αίτηση για ένταξη στην ΕΑΖΑ (Σύνδεσμος Ζωολογικών Κήπων της Ευρώπης).
 • Ετοιμάστηκαν τα σχέδια και οι τεχνικές προδιαγραφές και έχει προκηρυχθεί πρόσφατα η προσφορά για αποκατάσταση των Αποθηκών Παπαδάκη που θα μετατραπούν σε Δημοτικό Εικαστικό Κέντρο, με προβλεπόμενη δαπάνη, περιλαμβανομένου και του εξοπλισμού.  Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιχορηγεί το έργο με ποσοστό 60%.

 

 • Ολοκληρώθηκε η γέφυρα της CYTA στον παραλιακό δρόμο και απομένει η εγκατάσταση του ανελκυστήρα. Συνολική δαπάνη €760.000.-
 • Μετά από εντατικές δικές μας προσπάθειες και με την στήριξη του Τμήματος Δημοσίων ΄Εργων έγιναν ασφαλτοστρώσεις που αναμένονταν για χρόνια, όπως η οδός Πάφου, το δυτικό μέρος της λεωφόρου Μακαρίου, η οδός Αγίας Φυλάξεως, η οδός 1ης Απριλίου.  Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση και τα νέα πεζοδρόμια στο τελευταίο τμήμα της οδού Φρ. Ρούσβελτ.

Συνολική δαπάνη €1.2 εκ.

 • Ολοκληρώθηκε και λειτούργησε, σε συνδυασμό με ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - μικρός κόμβος και φώτα τροχαίας - ο σταθμός μετεπιβίβασης επιβατών στην ανατολική Λεμεσό, στην οδό Λάμπρου Πορφύρα που αποσυμφόρησε την κατάσταση μπροστά από το σχολείο St Mary’s School.

 

 • Παραδόθηκε σε λειτουργία και στον ανάδοχο του μέσω προσφορών ένα νέο αναψυκτήριο στο παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο και μια κινητή καντίνα στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου.

 

 • Ολοκληρώθηκε η πλήρης επισκευή και συντήρηση της παλιάς αλιευτικής τράτας «Λάμπουσα» έναντι δαπάνης €120.000.- η οποία θα αποτελεί έκθεμα σε μια από τις υπό κατασκευή αποβάθρες του παραθαλάσσιου πάρκου.
 • ΄Εγιναν σχέδια και τεχνικοί όροι για την επιδιόρθωση της μεγάλης αποβάθρας του παλιού λιμανιού, προκηρύχθηκαν και κατακυρώθηκαν προσφορές για το ποσό των €300.000.- που αποτελεί χορηγία της Αρχής Λιμένων Κύπρου.  Οι εργασίες έχουν αρχίσει.

 

 • Ετοιμάστηκαν όροι και προδιαγραφές, υποβλήθηκαν σε δημόσια διαβούλευση με ενδιαφερόμενες εταιρείες και εντός των ημερών προκηρύσσεται διαγωνισμός με την μέθοδο ΒΟΤ για εγκατάσταση μονάδας, συλλογής και αξιοποίησης του βιοαερίου από το Βατί.

Προϋπολογιζόμενη δαπάνη έργου

€2 εκ.

Δυναμικότητα μονάδας

1.8 MW

 

 • Ετοιμάζονται προδιαγραφές και τεχνικοί όροι για τα ακόλουθα έργα με την μέθοδο ΒΟΤ:
 • Κατασκευή αθλητικού χώρου στην περιοχή που είναι γνωστή ως γήπεδο ΑΕΤΟΥ
 • Σύστημα ελέγχου στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης

 

 • Αντικατάσταση όλου του οδικού φωτισμού με λαμπτήρες και φωτιστικά LED. 

΄Ηδη έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση 300 λαμπτήρων οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED που εισήγαγε ειδικά για τον σκοπό αυτό ο Δήμος.  Γίνεται επίσης και δεύτερη πειραματική εγκατάσταση φανών LED στη θέση αυτών με λαμπτήρες ψηλής πίεσης νατρίου 70W σε συνεργασία με τον Δήμο ΄Υψωνα.

 • Προμηθευτήκαμε και λειτουργήσαμε ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εξώδικων κλήσεων, όπως και σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων στο Κηποθέατρο.

 

 • Προχωρεί ο εξωραϊσμός και η κατάλληλη διαμόρφωση της Α’ Δημοτικής Αγοράς, με άμεσο στόχο την παραχώρηση υποστατικών και πρατηρίων σε νέους χρήστες και την αναζωογόνηση του χώρου.  Ιδιαίτερα επωφελής είναι η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό δίκτυο λαϊκών αγορών «Marakanda”.
 • Προχωρεί η κατασκευή του τεχνητού υφάλου στην θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Λεμεσού με πλήρη επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Αλιείας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.  Τα δυο σιδερένια σκάφη που αγοράστηκαν για τον σκοπό αυτό ήδη καθαρίζονται και με την έλευση της άνοιξης θα ποντιστούν στον προκαθορισμένο χώρο.  Προϋπολογισμός έργου €1.2 εκ.

 

 • Αποκτήθηκε με χορηγίες από τον ΚΟΤ και δυο ρωσικές εταιρίες σκάφος καθαρισμού της θάλασσας, κάτι πρωτοποριακό για την Κύπρο και τις Τοπικές Αρχές.
 • Πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου και την γενναιόδωρη χορηγία φίλων και υποστηρικτών μας δυο σημαντικές εκδόσεις:

 

 • Το βιβλίο του Δρ. Βάσου Καραγιώρη και του Γιάννη Βιολάρη «Τάφοι της ύστερης εποχής του χαλκού στην περιοχή Λεμεσού (17ος – 13ος αιώνας π.Χ)”
 • Ο κατάλογος της έκθεσης «Maniera Cypria” η οποία ήταν αφιερωμένη στην Κυπριακή Προεδρία (2ο εξάμηνο 2012) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

 • Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση με την δικαιούχο Ρωσική Εταιρεία για δημιουργία στην Λεμεσό του «Δρόμου των Αστέρων» που έχει ως στόχο να τιμήσει την ξεχωριστή προσφορά Κυπρίων, αλλά και μη, προς την Λεμεσό και τον τόπο μας γενικώτερα σε διάφορους τομείς, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνική προσφορά και αλλού.
 • Αναπτύσσονται και διευρύνονται οι σχέσεις συνεργασίας με τις αδελφοποιημένες πόλεις.

 

 • Πρόσφατα σε δυο ξεχωριστές περιπτώσεις οι Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ αρχές του 2014 αναμένεται επίσημη επίσκεψη στη Λεμεσό του Δημάρχου κ. Γιάννη Μπουτάρη.
 • Διοργανώθηκε τον Οκτώβριο 2013 στη Λεμεσό με την συμμετοχή μεγάλης αντιπροσωπείας από την Πετρούπολη και σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ συζήτηση στρογγύλης τράπεζας με θέμα «Ο ρόλος των Πανεπιστημίων στην ανάπτυξη των πόλεων». 

 

Τον Απρίλιο 2014 προγραμματίζεται επίσκεψη δικής μας αντιπροσωπείας στην Πετρούπολη.

 • Φιλοξενήσαμε με επιτυχία ομάδα παιδιών από ορφανοτροφείο της Αγίας Πετρούπολης, ενώ εντός του 2014 υπάρχει πρόταση να συνεχίσουν οι ανταλλαγές ομάδων και να φιλοξενηθούν και δικά μας παιδιά σε παιδικό θέρετρο στη Ρωσική συμπρωτεύουσα.

 

 • Πολύ σημαντικές ήταν οι δραστηριότητες και πρωτοβουλίες των Επιτροπών του Δήμου.
 • Κοινωνικό Παντοπωλείο.  Συναυλία Αλληλεγγύης στις 24 Απριλίου 2013.
 • Διεθνές συνέδριο στον Χαρουπόμυλο με τίτλο «Λεμεσός: Μια ανανεωμένη παράκτια Μητρόπολη! Αρχιτεκτονική και ταυτότητα»
 • Διεκδίκηση, συμμετοχή και ειδικές δράσεις στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία ο Δήμος διεκδίκησε και κέρδισε συμμετοχή.
 • Μεγάλη τιμητική εκδήλωση για τον επιφανή Λεμεσιανό εντομολόγο Γεώργιο Μαυρομουστάκη.
 • Επιτυχής διοργάνωση των «ΛΕΜΕΣΙΩΝ» με πολύ λιγότερο κόστος, αλλά με την συμμετοχή για πρώτη φορά νέων εταίρων, με δικά τους έξοδα, όπως ο Ναυτικός ΄Ομιλος Λεμεσού και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Πυγμαχίας.
 • Μεγάλη πρώτη εκδήλωση μαθητών και δασκάλων του Ανοιχτού Σχολείου με ευρύτατη συμμετοχή.
 • Οργανώθηκε και ολοκληρώθηκε με την απονομή βραβείων και διπλωμάτων ο διαγωνισμός Βραβείων Ανάπτυξης, που αφορούσε την  δημόσια αναγνώριση εξαιρετικών δειγμάτων έργων που προωθούν την υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικής και την επιχειρηματικότητα στα όρια του Δήμου μας.

 

 • Ολοκληρώθηκε η μελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου Πολυτία – Αρμός για την περιοχή μεταξύ Μαρίνας και νέου λιμανιού.  Αναμένεται πολύ σύντομα η τελική δημόσια παρουσίαση του και η υποβολή του στο Πολεοδομικό Συμβούλιο.
 • Συνεχίζεται και διευρύνεται η παροχή υπηρεσιών ενοικίασης ποδηλάτων με την εγκατάσταση και διαχείριση σταθμών σε όλη την μείζονα Λεμεσό.

 

 • Με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με την ΕΤΑΛ και άλλους φορείς οργανώθηκαν από το 2012 και συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις υποδοχής επιβατών κρουαζιερόπλοιων στο νέο λιμάνι Λεμεσού με τον τίτλο «Καλώς ήλθατε».
 • Συνέχισε με επιτυχία η λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Δημοτών, μηχανογραφήθηκε το σύστημα και υιοθετήθηκε άμεση παραπομπή των αιτημάτων στα κατασκευαστικά συνεργεία και στους κατά τόπους υπευθύνους, αποφεύγοντας χρονοβόρες διαδικασίες.

 

Ως αποτέλεσμα του ψηλού επιπέδου ανταπόκρισης του Γραφείου και της γρήγορης επίλυσης προβλημάτων από πλευράς των συνεργείων, ο αριθμός των αιτημάτων μειώθηκε εντυπωσιακά.

 

2008

2009

2010

2011

2012

2013
μέχρι 13 Δεκεμβρίου

1396

1202

822

638

447

295

 

 • Πολύ μεγάλης σημασίας ήταν ο ρόλος της Λεμεσού και του Δήμου μας κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων και των εκδηλώσεων της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

 

 • Συνέδρια και διασκέψεις ομάδων εργασίας.
 • Σύνοδοι Υπουργών και ξεναγήσεις τους στην πόλη.
 • Επίσκεψη Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 • Υπογραφή Διακήρυξης της Λεμεσού για την θάλασσα
 

 

 
epohi