logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Βασιλείου «Η γενιά του Πελάγου», την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 7.00μ.μ. στο αμφιθέατρο «Πεύκιος Γεωργιάδης» - ΤΕΠΑΚ.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Αγαπητέ Πάνο, αγαπητέ Παντελή,

Σας χαιρετώ όλους και λυπούμαι που λόγω του θανάτου του πατέρα μου και της αυριανής κηδείας του δεν μπορώ να είμαι μαζί σας απόψε.

Είχα την χαρά να παραστώ και να προλογίσω το προηγούμενο βιβλίο του Πάνου Βασιλείου, κλινικού ψυχολόγου στο επάγγελμα, και εκφράζω την ικανοποίηση μου που ο συγγραφέας συνεχίζει να μας προσφέρει νέα αναγνώσματα, αυτή τη φορά ένα μυθιστόρημα από τον χώρο της προϊστορίας του τόπου μας και της θάλασσας της Μεσογείου, μυθοπλαστικά και συμβολικά, όπως λέγει ο ίδιος.

Σε καιρούς δύσκολους και πρωτόγνωρους όπου πολλά αμφισβητούνται και ανατρέπονται, είναι απόλυτα αναμενόμενο οι άνθρωποι μας, οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες, η κοινωνία ευρύτερα, να καταφεύγουν για αναζήτηση στέρεου εδάφους στις ρίζες μας, στην παράδοση, στην ιστορία και τις καταβολές μας ως λαός της Κύπρου. Ο Πάνος κατά τη γνώμη μου, κάμνει αυτήν ακριβώς την κατάδυση στο μακρινό παρελθόν, όχι ορμώμενος από στείρα προγονολατρεία ή αδιέξοδη φαντασία αλλά για να αναδείξει την τότε κοινωνία των ανθρώπων που όπως λέγει ο ίδιος «πιστεύουν σε θεούς που κάνουν νόημα, στην γονιμότητα, την θεά της φύσης, στη φύση την ίδια, δεν έχουν ακόμα αποκοπεί από τον ομφάλιο λώρο της μητέρας γης, έχουν ακόμη επαφή με πανανθρώπινες έγνοιες και έννοιες. Είναι μια κοινωνία που δεν έχει δαιμονοποιήσει τα ανθρώπινα και δεν έχει εξιδανικεύσει τα ανούσια».

Το ταξίδι των ηρώων του έργου του θυμίζει την πορεία του λαού μας που παρότι περιπλανήθηκε ιδιαίτερα στην ιστορική του διαδρομή, λόγω της θέσης της πατρίδας μας δέχθηκε άπειρες και ποικίλες επιδράσεις από τους λαούς που βρέθηκαν είτε από κακή μοίρα, είτε από κατακτητικές προθέσεις στην περιοχή και στο νησί μας και επέδρασαν με διάφορους τρόπους στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, της ιδιοσυγκρασίας και της ψυχοσύνθεσης του λαού μας.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Πάνος ότι οι ήρωες του, η κόρη του Πελάγου και ο γιός του Αχινού, «ταξιδεύουν στη Μεσόγειο και ντύνονται σιγά-σιγά και από άλλους συνοδοιπόρους, γνωρίζουν άλλους πολιτισμούς και έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές κοσμοθεωρίες, θρησκείες και αντιλήψεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με όλα τα πανάρχαια κακά των ανθρώπων, με τον πόλεμο, την μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό, με τη δική τους αλαζονεία και άγνοια.. Είναι όλη τους η πορεία μια ανακάλυψη τόσο του εαυτού τους όσο και του κόσμου.. Όπως είναι και για τον αναγνώστη μια νύξη για πάρα πολλές αλήθειες που έχουν χαθεί από τον κόσμο μας».

Συγχαίρω τον αγαπητό Πάνο για το νέο του βιβλίο αλλά και για τον εξαιρετικό τρόπο προσέγγισης του θέματος του και εύχομαι νέες επιτυχίες στις επαγγελματικές και συγγραφικές του επιδιώξεις.

 

 

 

 
epohi