logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού, με τίτλο «Λεμεσός: Μια ανανεωμένη παράκτια μητρόπολη! Αρχιτεκτονική και ταυτότητα», τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 στις 8.30 π.μ. στον Χαρουπόμυλο

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι
Αγαπητοί φίλοι

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στο σημερινό συνέδριο και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε τους εκλεκτούς ομιλητές μας Dr Marcus Jatsch και Daniel Libeskind, όπως και τους ομιλητές από την Κύπρο.

‘Επαινος γι’ αυτή τη διοργάνωση αξίζει στην Επιτροπή Ανάπτυξης και Τουρισμού του Δήμου Λεμεσού και στον Πρόεδρο της κ. Γιάννη Αρμεύτη για την πρωτοβουλία που είχαν και την ανάληψη μαζί με το Τμήμα του Δημοτικού Μηχανικού της όλης διοργάνωσης.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η σημερινή διοργάνωση.

Η Λεμεσός ανέκαθεν ήταν ταυτισμένη με την θάλασσα. Η δημιουργία σε αυτό το σημείο που είμαστε τώρα των πρώτων οικισμών πριν από 4000 χρόνια είχε σχέση με την ύπαρξη πόσιμου νερού, τα προϊόντα της περιοχής – χαρούπια, σταφύλια, αργότερα και χαλκός – και τον υπήνεμο κόλπο της Λεμεσού όπου σχετικά εύκολα μπορούσαν να γίνουν φορτοκεφορτώσεις.

Χωρίς να είμαστε ιδιαίτερα ναυτικός λαός, ο χαρακτήρας, η ψυχοσύνθεση, η νοοτροπία των Λεμεσιανών, οι γιορτές και τα πανηγύρια τους είχαν σχέση με την θάλασσα.

Αυτή η σχέση στα μεταγενέστερα χρόνια των κουρσάρων, των κατακτήσεων των ποικίλων κατατρεγμών του λαού μας υποχώρησε, η πόλη ως να οχυρώθηκε πίσω από το θαλάσσιο μέτωπο, όμως με την έλευση των ΄Αγγλων άρχισε να ανακτά τη φυσιολογική της σχέση.

Κτίστηκε η αποβάθρα, αναζωογονήθηκε το εμπόριο με τις γύρω χώρες και το λιμάνι έγινε η πύλη εισόδου στο νησί μας, των καινούργιων ιδεών, των καλλιτεχνών, των μουσικών, των θεατρικών ομάδων, των νέων μηχανών και τεχνικών.

Η ολοκληρωτική όμως στροφή προς την θάλασσα και ότι αυτή εκπροσωπεί έγινε τα τελευταία σαράντα (40) χρόνια με την τουριστική αξιοποίηση της παράλιας ζώνης, τα ξενοδοχεία και τις εγκαταστάσεις αναψυχής, τη δημιουργία της επίχωσης, την κατασκευή του παραλιακού δρόμου τεσσάρων λωρίδων, τον πεζόδρομο και το γραμμικό παραλιακό πάρκο, τις διευκολύνσεις για τους κολυμβητές, τη δημιουργία του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου, την ανακατασκευή του Ζωολογικού Κήπου, την αναδόμηση του παλιού λιμανιού, την κατασκευή της Μαρίνας, την ανάπλαση του κέντρου και της περιοχής του Κάστρου που βρίσκονται σε άμεση εγγύτητα με την παραλιακή ζώνη και άλλα σημαντικά έργα.

Συμπαραστάτες σε αυτή την πορεία που πάντοτε πρωταγωνιστούσε η πόλη μας με επικεφαλής τους κατά καιρούς Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια, ήταν οι φορείς της πόλης, οι κρατικές υπηρεσίες, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος αξιοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις νέες προοπτικές, δημιουργώντας αξιόλογα έργα κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Αυτή την στιγμή η προσοχή μας στρέφεται προς την παραλιακή περιοχή μεταξύ του παλιού και του νέου λιμανιού, την παλιά θα έλεγα βιομηχανική περιοχή με τα πολλά μεγάλα αξιόλογα βιομηχανικά κτίρια, τις ανοικτές άκτιστες εκτάσεις όπου οραματιζόμαστε μια σύνθετη ανάπτυξη, με διατήρηση πολλών στοιχείων από το παρελθόν, με το αποτύπωμα της λαμπρής βιομηχανικής ιστορίας της Λεμεσού, με τους σκληρούς εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες να μένει ανεξίτηλο, με την απόδοση όμως νέων χρήσεων, οικιστικών, εμπορικών, τουριστικών και άλλων, με βάση τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις.

Η σχέση της Λεμεσού με την θάλασσα και την παραλία είναι αδιατάραχη και αδιαμφισβήτητη. Θα διατηρηθεί για πάντα και θα ανατροφοδοτείται από γενιά σε γενιά ως γονιδιακή κληρονομιά.

Ο στόχος μας, η επιδίωξη μας είναι αυτή η σχέση, αυτή η αλληλοεπίδραση να παραμείνει πάντοτε κτήμα όλου του λαού, όλων των ανθρώπων μας και να αποτελεί εσαεί την στέρεα βάση του Λεμεσιανού, του ανθρώπου της θάλασσας, του λιμανιού, του κρασιού, της παρέας, της φιλοξενίας και του πολιτισμού.

 

 

 

 
epohi