logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, στην συζήτηση που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Λεμεσού, τον Δήμο Αμμοχώστου και τον ΟΠΕΚ, με θέμα «Αναπτυσσόμενη δυναμική στις γεωστρατηγικές εξελίξεις της περιοχής – το σχέδιο για την ελεύθερη και ευρωπαϊκή Κύπρο», την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013 στις 7.30 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο Πάνος Σολομωνίδης

«Το κυπριακό μέσα στις σημερινές συνθήκες»

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου για την πρόσκληση και τα συγχαρητήρια μου στον ΟΠΕΚ για την πρωτοβουλία αυτής της συζήτησης.

Καλωσορίζω και τους αγαπητούς φίλους από την Ελλάδα.

Είναι η άποψη μου ότι το διεθνές περιβάλλον, τα νέα δεδομένα έχουν καταστεί δυσμενέστερα για το Κυπριακό και τις προσπάθειες επίλυσης του. Επίσης μια σειρά άλλοι παράγοντες επιδρούν αρνητικά στην πορεία του.

Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση

Η ευρωπαϊκή προοπτική οδήγησε μέχρι τα δημοψηφίσματα και εκεί ουσιαστικά εξάντλησε τον ρόλο της.  Δεν επηρέασε θετικά την ποιότητα της λύσης.  Η βαθιά κρίσης της ευρωζώνης ξεθωριάζει τα περί ευρωπαϊκής λύσης του κυπριακού, η δε λεγόμενη αλληλεγγύη αμφισβητείται από όλους όταν σε μια νύκτα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης κατέστρεψαν τον ιστό της οικονομίας μας.

Βρετανία – ΗΠΑ

Συνεχίζουν να επιδιώκουν ακόμα πιο αυξημένο ρόλο στην περιοχή με προτεραιότητα την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, με αναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη στην ανατολική Μεσόγειο, εντάσσοντας σε αυτόν και το φυσικό αέριο.

Θεωρούν και οι δυο χώρες ότι το Κυπριακό παρεμποδίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας την οποία υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα, αναγνωρίζοντας ότι το Κυπριακό δημιουργεί προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά επηρεάζει και τις σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Ευνοούν μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, αλλά δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα το περιεχόμενο της λύσης, με την Βρετανία να ενδιαφέρεται διακαώς για την διατήρηση των βάσεων της στο νησί.

Ρωσία

Χάνει τους συμμάχους ή πιο σωστά τις παραδοσιακές της προσβάσεις στην περιοχή, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της διατήρησης και ενίσχυσης των σχέσεων της με την Κύπρο.

Η απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης για υποβολή αίτησης για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, τα συμφέροντα της Ρωσίας με χώρες της Δύσης, αλλά κυρίως οι απώλειες δισεκατομμυρίων για της ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο, αν λάβουμε ακόμα υπόψη ότι η σημερινή Ρωσία δεν είναι η Σοβιετική ΄Ενωση, ούτε πολιτικά, ούτε στρατιωτικά δεν αποκλείουν παρενέργειες και σε αυτή την παράμετρο.

Υπενθυμίζω ότι η Ρωσία είναι ο πιο σταθερός από της τρεις (3) συμμάχους με της οποίους διασφαλίζουμε πλειοψηφία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ και μόνη η προοπτική άσκησης veto από την Ρωσία συχνά ήταν βοηθητική για την Κύπρο.

Γαλλία

Η Κυβέρνηση Ολάντ έχει ταχθεί υπέρ της αναζωογόνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ενώ ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών κ. Moscovici, τόσο στην προηγούμενη θητεία του ως Υπουργός Εξωτερικών, όσο και στα πρόσφατα γεγονότα έχει τηρήσει αρνητική στάση έναντι της Κύπρου.

Κίνα

Παραδοσιακός σύμμαχος της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία της εξαντλεί τον ρόλο της σε θετική ψήφο και κατά κανόνα ακολουθεί την στάση της Ρωσίας.

Τουρκία

Η σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ επαναβεβαιώνεται συνεχώς (εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, αναβαθμισμένη στρατιωτική συμμετοχή με νατοϊκές επιχειρήσεις, είτε τάσσεται υπέρ, είτε κατά της διεξαγωγής τους).

Ο Ερτογάν κάνει αποτελεσματικά βήματα στο Κουρδικό (δέστε τελευταίες αποφάσεις Οτσαλάν και ΠΚΚ) αφού έχει κερδίσει, φαίνεται, την μάχη με τους στρατιωτικούς.

Ο Ερτογάν αφήνει μελλοντική προοπτική δημιουργίας «γεωγραφικών πολιτειών» με διευρυμένες εξουσίες και αποζητά την σταθερότητα στην χώρα που συνδέεται μεταξύ άλλων και με την επιδίωξη της ΄Αγκυρας να καταστεί κέντρο μεταφοράς φυσικού αερίου.

Αξιοποιεί σε ικανοποιητικό βαθμό την ιδιάζουσα θέση της μεταξύ ισλαμικού και δυτικού κόσμου (αραβική άνοιξη, παλαιστινιακό, Συρία, επέκταση επιρροής, διαμεσολάβηση για Γάζα) και προσπαθεί να ισορροπήσει στις σχέσεις της με τον Ισραήλ.

Επιδιώκει πάντοτε την ανάδειξη της Τουρκίας σε βασική ενεργειακή διαδρομή και την μείωση της εξάρτησης της από την εισαγωγή ενέργειας από το Ιράν και τη Ρωσία.

Ισραήλ

Επιδιώκει συνεργασία και καλές σχέσεις με την Κύπρο, αλλά δεν αγνοεί τον τεράστιο όγκο της Τουρκίας, ούτε απορρίπτει το ενδεχόμενο διέλευσης ενός αγωγού και μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη (άλλοι δυο αγωγοί προς Κύπρο και Ισραήλ).

Αίγυπτος

Υπάρχει μια προσέγγιση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας (μετά την εγκαθίδρυση του νέου καθεστώτος στο Καϊρο) και έχουν ακουστεί φωνές από Αιγύπτιους Βουλευτές και Υπουργούς για ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο και επαναδιαπραγμάτευση με παρουσία και της Τουρκίας.

Ανάλογες πιέσεις ασκούνται και προς την πλευρά του Λιβάνου για μη επικύρωση της σχετικής συμφωνίας με την Κύπρο.

Το φυσικό αέριο

Η αξιοποίηση του δεν πρέπει να εξαρτάται με κανένα τρόπο από τις εξελίξεις στο πολιτικό μας πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, αν το εν λόγω ζήτημα τυγχάνει σωστής αντιμετώπισης μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για λύση του Κυπριακού.

Αντίθετα, αν δεν το χειριστούμε σωστά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές περιπλοκές.

Με το φυσικό αέριο η Τ/Κ πλευρά έχει ένα νέο κίνητρο και κάθε καλώς νοούμενο συμφέρον να επιδιώξει λύση.

Από την άλλη, η οικονομική κατάσταση στις ελεύθερες περιοχές επηρεάζει αρνητικά τους Τ/Κ και την πολιτική της αναζήτησης λύσης και οι λόγοι είναι προφανείς.

Θέσεις της νέας Κυβέρνησης

·       Πιο ενεργός ρόλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.  Δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλια αυτή η θέση.
·       Πρόθεση για υποβολή αίτησης ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ανέφικτη – VETO Τουρκίας.

Οι Αμερικάνοι διαμηνύουν ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για ένταξη στον Συνεταιρισμό είναι η λύση του Κυπριακού.

Ράσμουσεν (Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ) «Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί για να διευκολύνει την συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής΄Ενωσης» (World Bulletin, 7 Μαίου 2013)

·       Διεύρυνση των συνομιλιών
-         Επέμβαση στα εσωτερικά
-         Τετραμερής ουσιαστικά (που απορρίπτουμε) 

·       Ορισμός διαπραγματευτή
-         Ανάλογη κίνηση και από πλευράς Τ/Κ
-         Χρονοβόρα και μη αποτελεσματική διαπραγμάτευση

·       Υποβολή συνολικού σχεδίου λύσης

Η Τουρκία και η Τ/Κ πλευρά αμφισβητούν τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα και επιδιώκουν επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση.

·       Απόσυρση θέσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης
·       Σοβαρό θέμα προκύπτει για το περιουσιακό, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του ΕΔΑΔ Δημόπουλος και Ασπρόφτας και Πετρακίδου.

Με τις εν λόγω αποφάσεις το Δικαστήριο αναγνωρίζει την Επιτροπή Περιουσιών στα κατεχόμενα.  Αυτό από μόνο του ουσιαστικά κλείνει την πόρτα σε προσφυγές αφού ο όποιος αιτητής πρέπει προηγουμένως να απευθύνεται στην Επιτροπή, αν δεν ικανοποιηθεί να απευθύνεται σε δευτεροβάθμιο «δικαστικό όργανο» στα κατεχόμενα και μόνο αφού εξαντλήσει αυτά τα μέσα να μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΑΔ.  Απαιτείται, δηλαδή μια διαδικασία μερικών χρόνων την οποία ούτως ή άλλως δεν ευνοεί η πλευρά μας για ευνόητους λόγους.  Αλλά και επί της ουσίας η απόφαση Δημόπουλος δίνει προτεραιότητα στον χρήστη, ακόμη και αν αυτός είναι έποικος, ουσιαστικά εκμηδενίζει την απώλεια χρήσης και θεωρεί πως η Επιτροπή είτε αποφασίσει αποκατάσταση είτε αποζημίωση, είτε ανταλλαγή, όλες θεωρούνται αποτελεσματική θεραπεία.  Αυτό αποδείχθηκε και με την πρόσφατη απόφαση στην υπόθεση Μελεάγρου, που ήταν η πρώτη που εκδικάστηκε μετά από εξάντληση όλων των «ένδικων μέσων» στα κατεχόμενα.  Στην εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων αρνητικών, αναφέρεται ότι η παραπονούμενη επέμενε σε αποκατάσταση και ως εκ τούτου δεν εξάντλησε τις προσφερόμενες θεραπείες της αποζημίωσης ή ανταλλαγής και ως εκ τούτου η προσφυγή απορρίφθηκε.  ΄Ετσι, οριστικά πλέον αποφασίζει σχετικά η Επιτροπή η οποία, φυσικά, δεν επιλέγει τη θεραπεία της αποκατάστασης, αλλά της ανταλλαγής ή της αποζημίωσης συνδυασμένης με την απώλεια χρήσης που και οι δυο μαζί δεν υπερβαίνουν το 1/8 της πραγματικής σημερινής αξίας της περιουσίας.

Εμείς δεν μπορούμε, ούτε έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο χρόνος που περνά δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία καθιστούν την επίτευξη λύσης, αλλά και το περιεχόμενο της λύσης συνεχώς και πιο ακανθώδες και περίπλοκο θέμα.

Επομένως ο προβληματισμός για το τι δέον γενέσθαι είναι εξαιρετικά επίκαιρος.

Η δική μου άποψη ως κατακλείδα είναι ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η βάση της διαπραγμάτευσης, το κεκτημένο των συνομιλιών και η προστασία όσων σημαντικών συγκλίσεων έχουν επιτευχθεί με τον Ταλά

 

 

 

 
epohi