logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου στην εκδήλωση απονομής των βραβείων Λίλης Χούρη, την Τετάρτη, 29 Μαίου 2013 στις 7.30 μ.μ στο Δημοτικό Μέγαρο.

 

Το 2011 διοργανώσαμε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Χορών Κύπρου την πρώτη εκδήλωση απονομής των Βραβείων Λίλης Χούρη  σε άτομα που συνεισέφεραν στην διδασκαλία και ανάπτυξη του χορού στην πόλη μας, η οποία έχει σήμερα την πρωτοκαθεδρία στον τομέα αυτό της τέχνης.

 

Υποσχεθήκαμε τότε, τον Απρίλιο του 2011 ότι η εκδήλωση αυτή θα καθιερωθεί ως διετής θεσμός. Έτσι απόψε ο Δήμος Λεμεσού συνδιοργανώνει με τον Σύνδεσμο Χορού Κύπρου την δεύτερη τελετή απονομής των Βραβείων.

 

Με τον τρόπο αυτό τιμούμε μια προσωπικότητα του χορού, που έζησε και έδρασε στην πόλη μας, αφού στην ουσία, η Λίλη Χούρη, αν και αυτοδίδακτη και χωρίς επιστημονική παιδεία, υπήρξε η πρώτη Λεμεσιανή χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα μπαλέτου, που ίδρυσε την πρώτη Ιδιωτική Σχολή Μπαλέτου στην Λεμεσό το 1959.

 

Γεννημένη το 1909, η αραβικής καταγωγής Λίλη απέκτησε δίπλωμα διδασκαλίας αρκετών ξένων γλωσσών και υπηρέτησε έτσι ως καθηγήτρια Αγγλικών σε διάφορες Σχολές Μέσης Εκπαίδευσης.

 

Άρχισε την ενασχόληση της με το χορό ανεβάζοντας παραστάσεις στις σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα που περιλάμβανε εθνικούς χορούς, κλασικό μπαλέτο, μοντέρνο χορό μέχρι και χορικά για αρχαίες τραγωδίες.

 

Μερικές από τις πρώτες της μαθήτριες ήταν η Αμαράντη Σιήτα, η Σάντρη Ζήνωνος, η Νίτσα Γεωργιάδου και η Ολβία Χατζηπαύλου, με τις οποίες ετοίμαζαν παραστάσεις για τον Αντιφυματικό Σύνδεσμο.

 

Το 1941 ανέβασαν το έργο «Σεβάχ ο Θαλασσινός» με μεγάλη επιτυχία, σε σκηνογραφία Γιώργου Μαυρογένη. Ακολούθησε ανάμεσα σ’ άλλα το έργο «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι» καθώς και ο «Κυπριώτικος Γάμος» με μουσική επένδυση Σόλωνα Μιχαηλίδη καθώς και η όπερα «Διδώ και Αινείας» με την σύμπραξη της Χορωδίας ΑΡΗΣ Λεμεσού.

 

Το 1952 ανεβάζει ένα ακόμη έργο - σταθμό στα χορευτικά δρώμενα τη «Χιονοβασίλισσα» χορόδραμα βασισμένο στο παραμύθι του Ηans Christian Andersen. Από τις αρχές του 1960 άρχισε να συνεργάζεται στενά με τη Λούλλα Σιούσμιθ, η οποία ανέλαβε πια μονίμως τη φιλοτέχνηση των κοστουμιών.

Η Λίλη Χούρη είχε ενεργό δράση μαζί με την Λούλλα Σιούσμιθ σ’ όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις της Λεμεσού. Έφυγε από την ζωή την πιο τραγική μέρα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας στις 20 Ιουλίου 1974. Ελπίζουμε πως σε δύο χρόνια, στην τρίτη εκδήλωση απονομής των Βραβείων Λίλης Χούρη θα έχουμε τη χαρά  να σας παρουσιάσουμε την έκδοση για τον βίο και την πολιτεία της Λίλης Χούρη που ετοιμάζει η Φρόσω Χατζηγεωργίου.

 

Φέτος το Βραβείο Λίλης Χούρη απονέμουμε για την ανεκτίμητη συμβολή τους στην διδασκαλία και ανάπτυξη του χορού στην Λεμεσό στις ΣΤΑΛΑ ΚΙΚΚΙΔΟΥ, ΝΑΤΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ και ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΙΔΟΥ  καθώς επίσης την δράση τους στο εξωτερικό, τις διεθνείς τους διακρίσεις και την όλη συμβολή τους στην ανάπτυξη του χορού στην πόλη μας, στις ΜΑΡΩ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ Ο ‘ KEEFE.

 

 

 

 
epohi