logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στη διάλεξη του Δρ. Ιωάννη Ταϊφάκου, με θέμα «Φιλόσοφοι και στοχαστές της Αρχαίας Κύπρου: Από την Ακαδημία και τη Στοά στη Δεύτερη Σοφιστική», ην Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο

 

Ο Δήμος Λεμεσού, επιθυμώντας να δώσει στους συμπολίτες μας ολοκληρωμένη εικόνα της πνευματικής ανάπτυξης και προσφοράς της Κύπρου στον Πολιτισμό, τη Λογοτεχνία και το Πνεύμα γενικότερα, δεν αρκείται μόνο σε διαλέξεις που αναφέρονται στη σύγχρονη εποχή, αλλά προσπαθεί να μελετήσει το φαινόμενο, δια μέσου των αιώνων,  μέχρι την Αρχαιότητα.

 

Η πνευματική προσφορά της Κύπρου υπήρξε μακραίωνη και πολυδιάστατη, όπως και η Ιστορία της. Υπήρξε πάντοτε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, με αποτέλεσμα στο έδαφός της να διασταυρώνονται τάσεις και ρεύματα, στα οποία συμμετείχαν ενεργά Κύπριοι λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Έχουμε, έτσι, κατά καιρούς άνθηση των τεχνών, του λόγου και άλλων μορφών του Πνεύματος που αποτυπώθηκαν στα ευρήματα της Αρχαιολογίας και τη Γραμματεία. Σημαντική ήταν η επίδραση του Ελληνικού Πολιτισμού, με τον οποίο κατεξοχήν και κυρίως διαλέχτηκαν Κύπριοι καλλιτέχνες, ποιητές, πεζογράφοι, ακόμη και φιλόσοφοι.

 

Για τον σκοπό αυτόν καλέσαμε απόψε τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Ταϊφάκο, Πρόεδρο του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, τ. Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, να μας μιλήσει ειδικά για την ασχολία των Κυπρίων με την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία από τις αρχές, δηλαδή την εποχή του Πλάτωνα, μέχρι το τέλος της Αρχαιότητας.

 

Ο Δρ. Ταϊφάκος είναι ειδικός στο θέμα. Έχει εκδώσει, σε έναν τόμο 700 και πλέον σελίδων που δημοσίευσε το «Ίδρυμα Λεβέντη», τα σωζόμενα κείμενα των 17 Κυπρίων Φιλοσόφων της Ελληνο-ρωμαϊκής Αρχαιότητας.  Στον τόμο αυτόν βρίσκει κανείς τα αρχαία κείμενα με νεοελληνική μετάφραση και λεπτομερή σχολιασμό. 

 

Είναι ένα έργο που έλειπε από την Κυπριακή Βιβλιογραφία, γραμμένο σύμφωνα με την τελευταία διεθνή έρευνα πάνω στο θέμα, και που αναδεικνύει την προσφορά της Κύπρου στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία.

 

Το έργο αυτό βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, αφού προηγουμένως ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος το είχε παρουσιάσει με πολύ επαινετικά λόγια στην Ολομέλεια της Ακαδημίας χαρακτηρίζοντάς το «έξοχο» και «άριστο». Επίσης, στις βιβλιοκρισίες που έγραψαν πανεπιστημιακοί Καθηγητές της Φιλοσοφίας, το έργο επαινέθηκε για την ποιότητά του και για την κατάρτιση του συγγραφέα του. Το βιβλίο ψηφιοποιείται τώρα από το «Ίδρυμα Λεβέντη», και τα κείμενα των φιλοσόφων της Κύπρου θα είναι σύντομα προσιτά στο διαδίκτυο για ανάγνωση και μελέτη. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί, ότι ο κ. Ταϊφάκος έχει επιβλέψει και διατριβές Μάστερ φοιτητών του για τους Κυπρίους φιλοσόφους, ενώ δώρισε στο Πανεπιστήμιο το «Αρχείο» της έρευνάς του, ώστε να μπορούν και άλλοι φοιτητές να γράψουν τις διατριβές τους με το υλικό που έχει συλλέξει.

 

Αυτό θα γίνει σίγουρα κατορθωτό σε λίγα χρόνια, αφού ένα σπουδαίο γεγονός πρέπει να σημειωθεί εδώ:  το «Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου», εκδίδοντας το διδακτικό βιβλίο «Ανθολόγιο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας», για τα Λύκεια της Κύπρου, περιέλαβε και τμήματα του βιβλίου του Καθηγητή Ταϊφάκου για τη σχολική διδασκαλία. Έτσι, χάρη στην εργασία του, οι μαθητές των Λυκείων της Κύπρου θα διδάσκονται τα κείμενα των φιλοσόφων, για τους οποίους θα μας μιλήσει απόψε. 

 

[Σύντομο βιογραφικό του Ομιλητή]

 

Ο Δρ. Ιωάννης Ταϊφάκος (που κατάγεται από ιστορική οικογένεια της Μάνης, η οποία (μεταξύ των άλλων) έλαβε ενεργό μέρος στην επανάσταση του Λάμπρου Κατσώνη, το 1780), είναι Τακτικός Καθηγητής και τ. Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας από το 1996.

 

Στην Ελλάδα διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρείας Ρωμαϊκών Σπουδών, Ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών, Συνεργάτης της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, Μέλος του «Παρνασσού» κ.λπ. Στην Κύπρο έχει πλούσια επιστημονική και πολιτιστική δράση επίσης ως Πρόεδρος δεκάδων διεθνών ακαδημαϊκών Επιτροπών, οργανωτής πολλών διεθνών συνεδρίων στην Κύπρο, υπεύθυνος τηλεοπτικών εκπομπών κ.λπ. Με τη συνεχή παρουσία του στα ΜΜΕ, τον Τύπο, τις διαλέξεις και τη διδασκαλία του συμβάλλει στην ανάπτυξη της Παιδείας του τόπου.

 

Σπούδασε Νομικά και Κλασική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια των Αθηνών (ΒΑ), της Ρώμης “La Sapienza” (Master), και του Λονδίνου, Kings College (διδακτορικό). 

 

Σε αναγνώριση του έργου του παρασημοφορήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό Ταξιάρχη τοῦ Τάγματος τῆς Αξίας από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano, είναι Ιππότης του Τάγματος Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου, έχει τιμηθεί  δύο φορές με Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών (1999, 2011) για επιστημονικά του βιβλία, και έχει λάβει άλλα ευρωπαϊκά βραβεία και μετάλλια (EuroAward, Χρυσό Μετάλλιο από τον Δήμαρχο της πόλεως Ancona κ.ά.), ενώ το ερευνητικό και οργανωτικό του έργο έχει ενισχυθεί από διεθνή ιδρύματα (Λεβέντη, Ωνάση), την UNESCO κ.λπ. Τελευταία, το Δημοτικό Συμβούλιο του Κατεχόμενου Δήμου Ακανθούς τον ανακήρυξε ομοφώνως Επίτιμο Δημότη.

 

Τα βιβλία και οι δημοσιεύσεις του αναφέρονται κυρίως στην Ελληνιστική Φιλοσοφία, ιδιαίτερα την Ελληνορωμαϊκή Πολιτική Σκέψη, την Κριτική και Εκδοτική του αρχαίου κειμένου, τον Κικέρωνα και τη Δημοκρατική Εποχή της Ρώμης και τον Αρχαϊσμό, τα πολιτεύματα της Ρώμης και της Αρχαίας Σπάρτης, καθώς και τις Επιβιώσεις των Αρχαίων Συγγραφέων στη νεώτερη Ευρωπαϊκή Γραμματεία.

 

 
 

 

 
epohi