logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην παρουσίαση του βιβλίου του Χριστάκη Σεργίδη, «Λεμεσός, οινοπόλεως μέστωμα» την Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 στις 7.00 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο Πάνος Σολομωνίδης

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Η έκδοση ενός ακόμη βιβλίου για τη Λεμεσό είναι πάντοτε καλοδεχούμενη και ευχάριστη γιατί αναδιπλώνει πτυχές της πόλης μας οι οποίες θα έμεναν σκοτεινές αν κάποιος πρώτα δεν αφιέρωνε χρόνο και κόπο για να τις μελετήσει.

 

Θα πρέπει να ομολογήσουμε με χαρά ότι τα τελευταία χρόνια η Λεμεσός έχει γίνει αντικείμενο μελέτης σε διάφορα επίπεδα και οι γνώσεις μας για την πόλη εμπλουτίζονται συνεχώς.

 

Σήμερα, ένας αγαπητός συμπολίτης μας, ο αρχιτέκτονας Χριστάκης Σεργίδης, παρουσιάζει το νέο του βιβλίο για τη Λεμεσό.  Είχα τη χαρά να γνωρίσω τον Χριστάκη από τα παιδικά του χρόνια, να συνεργαστώ σε διάφορες φάσεις τόσο της δικής του όσο και της δικής μου πορείας στα κοινά και πάντα διαπίστωνα αφενός, την αγάπη του για τη Λεμεσό και αφετέρου τις γνώσεις του για την πόλη.

 

Πριν λίγους μήνες με προτροπή του Δήμου Λεμεσού ο Χριστάκης μελέτησε την περιοχή του Αγίου Αντωνίου τόσο από πλευράς δομημένου περιβάλλοντος όσο και από την κοινωνικο-πολιτισμική της πτυχή, μιας συνοικίας της πόλης, που ουσιαστικά δεν υπάρχει πια, αλλά σήμερα εξελίσσεται ως μια από τις πιο σημαντικές περιοχές της Λεμεσού. Πριν λίγα χρόνια μας παρουσίασε την εργασία του για τη «Λεμεσό μέχρι την Τουρκοκρατία» και σε πολλά συνέδρια και ημερίδες είχε την ευκαιρία να πάρει μέρος μιλώντας για τη Λεμεσό από την πλευρά των επιστημονικών του ενδιαφερόντων, αλλά και ευρύτερα.

 

Το νέο του βιβλίο κουβαλά μέσα του πολλή έρευνα, πολλή αγάπη για την πόλη και είναι γραμμένο με ευαισθησία και κοινωνική αντίληψη. 

 

Στο βιβλίο που παρουσιάζει σήμερα ο Σεργίδης ανάλυσε μια θέση η οποία φαινόταν διά γυμνού οφθαλμού πλην όμως ήθελε να αναδείξει κάποιος την ιστορική εξέλιξη της πόλης και να καταδείξει ότι η Λεμεσός είναι συγκοινωνούν δοχείο με την παραγωγή και εμπορία οίνων, οινοπνευμάτων και αμπελουργικών προϊόντων. Ωρίμασε αυτή η πόλη αξιοποιώντας στον καλύτερο δυνατό βαθμό τα προϊόντα της Αμπέλου και άφησε τον οικιστικό και πολεοδομικό της κορμό να αναπτυχθεί, αξιοποιώντας τα «Προικιά της Λεμεσού», καθώς έγραψε στο ομώνυμο βιβλίο του ο Δήμαρχος της Λεμεσού Πλουτής Σέρβας, δηλαδή τα χαρούπια και τα προϊόντα του αμπελιού.

 

Ο Χριστάκης Σεργίδης στο βιβλίο του αυτό συγκέντρωσε πολλά αρχειακά ντοκουμέντα, χρησιμοποίησε πλούσιο φωτογραφικό και χαρτογραφικό υλικό, μα κυρίως μίλησε με αρκετούς από τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορικής διαδρομής.

 

Θα ήθελα να συγχαρώ τον φίλο Χριστάκη για την χαρά που μας πρόσφερε σήμερα γιατί στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος, στιγμές σαν κι αυτές μας δίνουν την αισιοδοξία που χρειαζόμαστε όλοι, ώστε παραδειγματισμένοι από το παρελθόν να προχωρήσουμε με αισιοδοξία και σιγουριά προς το μέλλον.

 

Θα ήθελα να κλείσω με κάτι που αναφέρει ο Χριστάκης στον Επίλογο του βιβλίου:

 

«Εϊβάν λοιπόν, ευοί ευάν. Πίνε με τον Διόνυσο κρασίν να’ χεις ζωήν και να θυμάσαι ότι, πολλά από αυτά, που απολαμβάνουμε σήμερα στη Λεμεσό, οφείλονται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στα προϊόντα του αμπελιού, τα οποία σε κάποιες εποχές έδωσαν ευμάρεια και έφεραν πρόοδο στην πόλη, αλλά έγιναν και αφορμή για πολλούς αγώνες, προγραμματισμούς και, κυρίως, προσπάθειες για να γίνει η Λεμεσός αυτό που είναι σήμερα».

 

 
 

 

 
epohi