logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ψηφιοποιημένου αρχείου του κανταδόρου, Παναγιώτη Μανδαλιού, την Παρασκευή, 1η Μαρτίου 2013 στις 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης

 

Θα ήθελα εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού να χαιρετήσω την σημερινή εκδήλωση η οποία είναι το τέλος μιας σημαντικής, επίμονης διαδικασίας και η αρχή μιας άλλης, που θα είναι η περίοδος της αξιοποίησής της. Είναι το τέλος μιας μακράς περιόδου όπου η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, υπό την ευθύνη του διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Μάριου Ζέρβα και των συνεργατών του ανέλαβε να ψηφιοποιήσει το υλικό που συγκέντρωσε ο αγαπητός φίλος, κανταδόρος και τραγουδιστής Παναγιώτης Μανδαλιός με την στήριξη του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, του οποίου ο Μανδαλιός αποτελεί έναν από τις δεκάδες εθελοντές.

 

Είναι η αρχή μιας νέας περιόδου, γιατί το υλικό αυτό θα βρίσκεται άμεσα στη διάθεση των ερευνητών, αλλά και των ανθρώπων που αγαπούν τον «Ήχο της Πόλης» όπως ονόμασε ο Μίμης Σοφοκλέους τις Λεμεσιανές Καντάδες, στη γνωστή του έρευνα. Όντως, οι Καντάδες, τα τραγούδια του Καρναβαλιού και της ταβέρνας  και οι Κανταδόροι, που τις ερμηνεύουν αποτελούν μια ξεχωριστή «νότα» στη Λεμεσό.  Έτσι, αυτός όλος ο μουσικός και ιστορικός πλούτος θα βρίσκεται στη διάθεση όλων κυριολεκτικά, με το πάτημα ενός κουμπιού. Φαίνεται καθαρά ότι το μέλλον των αρχειακών συλλογών και των μουσείων θα είναι η ψηφιοποίηση τους, όπως έγινε και με τη συνεργασία του Δήμου Λεμεσού και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για την ψηφιοποίηση των εφημερίδων της Κύπρου από το 1878 μέχρι τις αρχές του 2000 ώστε οι ερευνητές να βρίσκουν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον το υλικό που θα έψαχναν για χρόνια να βρουν από μόνοι τους. Το ίδιο θα συμβεί και με το αρχείο του Παναγιώτη Μανδαλιού από σήμερα κιόλας.

 

Η συνεργασία αυτή έφερε καρπούς και παλαιότερα, όταν ψηφιοποιήθηκε το φωτογραφικό υλικό του ΓΣΟ ύστερα από το 4ο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας, που είχε ως θέμα του την «Αθλητική Λεμεσό» και σήμερα βρίσκεται στο Διαδίκτυο.

 

Μέσα από το ψηφιοποιημένο υλικό, ο φίλος Παναγιώτης Μανδαλιός αναδεικνύεται όχι μόνο ως ένας ξεχωριστός βαρύτονος της πόλης μας, με πλούσια τραγουδιστική δράση, αλλά και ένας σημαντικός ιστοριοδίφης καθώς και καταγραφέας της κανταδόρικης μουσικής παράδοσης. Ο Τότης όπως όλοι τον ξέρουμε έχει καταφέρει να μετατρέψει την αγάπη του για τη μουσική, σε σημαντική βάση πληροφοριών η οποία θα βρίσκεται στη διάθεση των φίλων και ερευνητών της μουσικής παράδοσης της Λεμεσού.

 

Την διαδρομή που έκανε ο Παναγιώτης Μανδαλιός αναζητώντας, συλλέγοντας και καταγράφοντας πρωτογενές υλικό, την παρακολουθώ από χρόνια σαν παλιός κανταδόρος και εγώ και εκτιμώ πλήρως την συμβολή που θα έχει στο μέλλον. Αναλογίζομαι τον κόπο και την προσπάθεια που κρύβουν τα υλικά που θα μας παρουσιαστούν σήμερα, με την αξία του υλικού αυτού να είναι ανεκτίμητη.  Πολλοί φοιτητές, ερευνητές, αλλά και το πλατύ κοινό θα έχουν εύκολη πρόσβαση στην ιστορία, που δημιούργησαν στη Λεμεσό άνθρωποι της μουσικής παρέας, του γλεντιού και της αγάπης για το τραγούδι, την καντάδα, την κιθάρα και το μαντολίνο.

 

Πριν από λίγα χρόνια, είχα την ευκαιρία να χαιρετήσω στο σπίτι του Παναγιώτη Μανδαλιού την ειδική εκδήλωση που έκανε παρουσιάζοντας μέρος μόνο του υλικού που συγκέντρωσε κατά καιρούς καταγράφοντας με υποδειγματικό τρόπο τις ομάδες των κανταδόρων. Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της προσφοράς του Παναγιώτη Μανδαλιού στην πόλη του, αλλά και στην Κύπρο ευρύτερα, δεν μπορεί παρά να σκεφτούμε πόσο υλικό θα έχει χαθεί γιατί δεν υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια ώστε να περισυλλεγεί και να καταγραφεί.

 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεργασία που έγινε μεταξύ της Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ και του Ιστορικού Αρχείου θα συνεχιστεί προς όφελος της διατήρησης της ιστορικής μνήμης της πόλης μας με την αξιοποίηση κι άλλων αρχείων και συλλογών.

 

Η Λεμεσός είναι πλέον μια σύγχρονη, μεσογειακή πόλη, με πλούσια παράδοση σε πολλούς τομείς. Οι Λεμεσιανοί είναι περήφανοι γι’ αυτή την ιστορία η οποία από σήμερα εμπλουτίζεται με τη σημερινή εκδήλωση και με την συγκεκριμένη συλλογή.

 

Αγαπητοί μας Τότη και Φαίδρα σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε για την πόλη μας.

 
 

 

 
epohi