logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Δήλωση Δημάρχου Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου με θέμα «Οι διεθνείς εταιρείες, ο ρόλος και η σημασία τους για την Λεμεσό» στις 2 Φεβρουαρίου 2013.

Πρόσφατες δηλώσεις ξένων αξιωματούχων αλλά και υποβολιμαία δημοσιεύματα στον τύπο επιχειρούν να παρουσιάσουν την Κύπρο ως χώρα ξεπλύματος χρήματος, καταφύγιο παράνομα αποκτηθέντων κεφαλαίων, και ‘’παράδεισο’’ των ρωσικών εταιριών. Ονομάζουν ειρωνικά την πόλη μας ‘’LIMASSOLGRAD’’,μας παρουσιάζουν ως αποικία των ρώσων και ως μια πόλη όπου οι επιγραφές και οι ανακοινώσεις στα ρωσικά είναι περισσότερες από αυτές στα ελληνικά και αγγλικά μαζί!

Επειδή θεωρώ όλα τα πιο πάνω όχι απλά ως ανακριβή και παραπλανητικά αλλά ως ενσυνείδητη παραποίηση της πραγματικότητας και προσπάθεια αμαύρωσης της εικόνας της πόλης και υπονόμευσης της οικονομίας ολόκληρης της Κύπρου, του τουρισμού, του εμπορίου και της διεθνούς της θέσης, θέλω να τονίσω τα ακόλουθα:

  1. Η Λεμεσός άρχισε να διαμορφώνεται σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο από την δεκαετία του 1970 με πρωτοβουλία φωτισμένων δικηγόρων και λογιστών της πόλης μας, την στήριξη της τότε Κυβέρνησης και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.
  2. Οι πρώτες ξένες εταιρίες, κυρίως ναυτιλιακές, που εγκαταστάθηκαν στη πόλη μας πριν το 1974 προέρχονταν απο τη Γερμανία και ακολούθησαν άλλες απο την Μ. Βρετανία, Νορβηγία, Ισραήλ, Αραβικές χώρες κλπ, ενώ σχετικά πρόσφατα, μετά το 1990 και από τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, η Λεμεσός έγινε το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το τέταρτο μεγαλύτερο στο κόσμο κέντρο πλοιοδιαχείρισης, αυξήθηκαν οι εταιρίες που ασχολούνται με χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, με θαλάσσιες μεταφορές, υψηλή τεχνολογία, μεταφορά καυσίμων, διαμετακομιστικό εμπόριο και άλλα.
  1. Οι πιο πάνω εξελίξεις δημιούργησαν πολλές θέσεις εργασίας, ανέπτυξαν περαιτέρω την οικοδομική και οικιστική βιομηχανία, έδωσαν νέες προοπτικές στην τουριστική υποδομή, δρομολόγησαν νέα μεγάλα έργα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και κατέστησαν την Λεμεσό ένα δημοφιλή προορισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, για αναψυχή, αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας και επιχειρηματική δραστηριότητα.
  1. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία στην πόλη μας των ρωσικών τραπεζών και άλλων οργανισμών οι οποίοι πέραν από την άμεση θετική συμβολή στην οικονομία του τόπου, συνεισφέρουν στις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες του Δήμου, των πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών φορέων της πόλης και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της πολυπολιτισμικής Λεμεσού.
  2. Η προσπάθεια αμφισβήτησης, υπονόμευσης και λοιδορίας αυτής της παρουσίας στην Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λεμεσό αποτελεί κτύπημα κατά των πραγματικών συμφερόντων του λαού μας και ειδικά της πόλης μας. Καταδικάζεται από το σύνολο των δημοτών μας οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις πολλαπλές

ευεργετικές επιπτώσεις από την παρουσία στην πόλη μας των εταιριών, των μονίμων κατοίκων, των τουριστών από τη Ρωσία. Ιδιαίτερα αποδοκιμάζουμε τις ενέργειες των ξένων κέντρων γιατί αναλαμβάνονται σε μια περίοδο δύσκολη για την οικονομία του τόπου μας αλλά γιατί αναπόφευκτα συνδέονται με τον εντοπισμό στην AΟZ Κύπρου μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

6.Παρόμοιο παραμύθι και κυνήγι μαγισσών έλαβε χώρα και στο παρελθόν πριν περίπου 8-9 χρόνια με ‘’εντυπωσιακά’’ αποτελέσματα: Κάποιες ξένες εταιρίες και ξένες καταθέσεις, κάτω απο την πίεση της κακοήθειας και της διαβολής έφυγαν απο την Κύπρο, μετακινήθηκαν όμως σε άλλα ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα και η κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος ως δια μαγείας ξεχάστηκε.

7.Υπενθυμίζω ότι όλες οι έρευνες και εξετάσεις που έγιναν για την Κύπρο από διεθνείς οργανισμούς απέδειξαν ότι οι τράπεζες μας, αλλά και οι εταιρείες που ασχολούνται με ξένες επενδύσεις τηρούν με σχολαστικότητα τους κανονισμούς που ακολουθούν και οι άλλες χώρες.  Υπενθυμίζω ακόμη ότι οι μεγαλύτερες αγορές ακινήτων μέχρι και ποδοσφαιρικών ομάδων, οι μεγαλύτερες

τοποθετήσεις κεφαλαίων από ρώσους δεν γίνονται στη Κύπρο, αλλά στο Λονδίνο, στη Ν. Υόρκη, στο Παρίσι και αλλού.

8.   Τον ίδιο στόχο επιδιώκουν και τώρα οι αυτόκλητοι επικριτές και ΄΄αδιάφθοροι’’ ελεγκτές : Να δυσφημίσουν την πόλη μας . Να διώξουν από την Κύπρο και ειδικά από τη Λεμεσό τις ξένες και ειδικά τις ρωσικές εταιρίες, να διώξουν τα ρωσικά και άλλα κεφάλαια, να μας αδυνατίσουν οικονομικά και να μας φέρουν σε δεινή θέση ώστε να δεχτούμε τις θέσεις τους σε διάφορα ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, η διαδικασία αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και άλλα.

Οι επιπτώσεις για την πόλη μας αν αυτές οι μεθοδεύσεις περάσουν θα είναι πολύ βαριές. Θα επηρεάσουν την ανάπτυξη μας, θα καθηλώσουν την οικοδομική βιομηχανία και την ανάπτυξη ακινήτων, θα επηρεάσουν αρνητικά την γεωργία, τον τουρισμό, το εμπόριο, την επισιτιστική βιομηχανία, θα αυξήσουν περαιτέρω την ανεργία, θα επιδράσουν αρνητικά στο βιοτικό επίπεδο του κάθε Λεμεσιανού, θα κτυπήσουν την πόρτα του κάθε σπιτιού στην μείζονα Λεμεσό.

Γι αυτό καλούμε όλα τα οργανωμένα σύνολα της πόλης σε συντονισμένη απόκρουση και αντιμετώπιση αυτής της επιβουλής.

Καλούμε όλους να στηρίξουμε την πόλη μας, να υπερασπιστούμε το καλό της όνομα, να διαφυλάξουμε την οικονομία της, να

προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην εργασία και στη νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα όλων των κατοίκων της Λεμεσού, Κυπρίων και ξένων.

 

 
 

 

 
epohi