logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην ημερίδα για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Χριστόδουλου Σώζου, την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012 στις 6.00 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο

Αγαπητοί φίλοι,

Κηρύσσοντας την έναρξη αυτής της επιστημονικής Ημερίδας, που διοργανώνει το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο -Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού, με τη συμμετοχή τόσων εκλεκτών και σημαντικών ερευνητών, στοχάζομαι πώς θα ήταν η πόλη μας χωρίς ανθρώπους με όραμα, φαντασία, αλλά και με πρακτική σκέψη, όπως ο Χριστόδουλος Σώζος! Πράγματι, ο άνθρωπος αυτός σε ανύποπτο χρόνο, όπως φαίνεται από τα γραπτά του κείμενα, είχε εντοπίσει τις αρετές της Λεμεσού και τις οποίες με έργα είχε αρχίσει να υλοποιεί. Το έργο του είναι μεγάλο, πολυσχιδές και το βρίσκουμε ακόμα μπροστά μας. Η παρουσία του στον Δήμο Λεμεσού, στο Νομοθετικό Συμβούλιο καθώς και σε διάφορες άλλες δραστηριότητες άφησε τη σφραγίδα του. Όλα όμως τα σφράγισε με τον ηρωικό του θάνατο στον Λόφο του Προφήτη Ηλία, στο Μπιζάνι έξω από τα Ιωάννινα  την 6η Δεκεμβρίου 1912. Ορθώς, το Ιστορικό Αρχείο κήρυξε το 2012, «Έτος Χριστοδούλου Σώζου» ώστε να μελετηθεί σε βάθος η ζωή και το έργο του τόσο για τη Λεμεσό όσο και για την Κύπρο.

Όμως, χωρίς την επιστημονική καταγραφή και συστηματική έρευνα της ιστορίας ατόμων, θεσμών και οργανισμών είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μια αντικειμενική εικόνα της ιστορίας τους. Το Πρόγραμμα της Ημερίδας φαίνεται πολύ πλούσιο και ποικίλο. Χαιρετίζω ιδιαίτερα, μαζί με την συμμετοχή σημαντικών μελετητών και την παρουσία των νέων επιστημόνων, που ασχολήθηκαν με το έργο του Χριστόδουλου Σώζου. Αυτό δείχνει ότι η τοπική ιστορία απασχολεί πλέον την ιστορική έρευνα. Ιδιαίτερα όταν αυτή η ιστορία επεκτείνεται και ευρύτερα, όπως η περίπτωση του Σώζου.

Έτσι, η Ημερίδα αυτή, έρχεται μέσα από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις της να μας υπενθυμίσει ότι η πόλη μας έχει πολλή ιστορία ακόμη κλεισμένη στα συρτάρια ακόμα και για προβεβλημένα πρόσωπα αυτής της ιστορικής πορείας της Λεμεσού, όπως ο Χριστόδουλος Σώζος, για τον οποίο έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά, αλλά από ό,τι φαίνεται από το πρόγραμμα της Ημερίδας, υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία  μπορούν να ερευνηθούν συστηματικά από την ιστορική επιστήμη.

Θα ήθελα να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω συγχρόνως τον Αλέξανδρο Ζήνων, τον πρέσβη της Κύπρου στο Λονδίνο, ο οποίος ήρθε ειδικά από το Λονδίνο για να προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρία. Χαιρετώ, επίσης, την φίλη Σάντρα Ζήνωνος, με την οποία θα κλείσει η Ημερίδα και η οποία θα φέρει την οικογενειακή πτυχή στην Ημερίδα αυτή με ό,τι παρακαταθήκες άφησε στην οικογένεια η παρουσία του Σώζου.

Ο Δήμος Λεμεσού, με την δημιουργία του Ιδρύματος του Ιστορικού Αρχείου, πλέον που έχει την ευθύνη για την διάσωση, την ταξινόμηση και την καταγραφή της ιστορικής πορείας της πόλης μας, έχει θέσει πολύ υψηλά στις προτεραιότητές του την όσο γίνεται επιστημονικότερη παρουσίαση αυτής της σημαντικής πορείας της πόλης μέσα στον ιστορικό χρόνο, παρουσιάζοντάς την  συγχρόνως με διάφορους  τρόπους όπως είναι για παράδειγμα, το Ετήσιο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα όπου εξετάσαμε τις συνοικίες και τις γειτονιές της Λεμεσού ή τα διάφορα σεμινάρια και διαλέξεις που διοργανώνει σε τακτά διαστήματα.

Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου ο κ. Πέτρος Παπαπολυβίου και ο κ. Μίμης Σοφοκλέους θα μιλήσουν για τον Σώζο στα Ιωάννινα, επεκτείνοντας έτσι το «Έτος Χριστόδουλου Σώζου» στον ιστορικό χώρο της θυσίας του ήρωα. Θα πρέπει να πούμε ότι στον περίγυρο της Λίμνης των Ιωανίνων, ο Δήμος μας επί Δημαρχίας Δημήτρη Κοντίδη έχει τοποθετήσει  την προτομή του ήρωα-Δημάρχου της Λεμεσού για να θυμίζει την αδελφική  σχέση Λεμεσού-Ιωαννίνων.

Η πόλη μας αλλάζει καθημερινά, γίνεται κέντρο πολλών δραστηριοτήτων και γενικά δημιουργεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της την εικόνα μιας πόλης η οποία πιστεύει στον εαυτό της. Εκτιμούμε όμως ότι μια πόλη που δεν γνωρίζει την ιστορία της και κυρίως πολίτες μιας πόλης που δεν γνωρίζουν την ιστορική θέση της πόλης τους στον χρόνο και στον χώρο θα δυσκολεύονται να την οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες από αυτές που έχει περάσει.

Αναμένουμε να ακούσουμε από τους εισηγητές τα νεότερα για την προσωπικότητα και την προσφορά του Χριστόδουλου Σώζου. Τους ευχαριστώ όλους.

Θα ήθελα εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού και του Ιδρύματος του Αρχείου να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, και να ευχηθώ καλή δουλειά στις εργασίες της Ημερίδας της οποίας έχω την τιμή και τη χαρά να κηρύσσω την έναρξη.

 

 
 

 

 
epohi