logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στα εγκαίνια ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής (ομάδας 4:4) με θέμα «Witnesses”, την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 στις 8.00 μ.μ. στην γκαλερύ Peters

Με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στην Λεμεσό τέσσερις καλλιτέχνες που εργάζονται στην Λάρνακα, τους καλλιτέχνες της 4:4 όπως αυτοαποκαλούνται με πρωτότυπα και πρωτοποριακά έργ

Η Θέκλα Παπαδοπούλου και ο John Warren έχουν ισχυρές συνδέσεις με τη Λεμεσό (η Θέκλα γεννήθηκε εδώ, ενώ ο Warren έχει ζήσει στη Λεμεσό για πάνω από 30 χρόνια).  Η εργασία τους αν και πολύ αντίθετη, μπορεί να ομαδοποιηθεί, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν το τοπίο ως πηγή έμπνευσης για τις ευφάνταστες συνθέσεις τους.

Η Θέκλα Παπαδοπούλου χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα υλικών (χρώματα vitro, βερνίκια, μελάνη, άμμο, κολάζ) που αξιοποιούν (αναδεικνύουν) τη δύναμη και το μυστήριο της θάλασσας.  Η γλώσσα είναι σύγχρονη και πειραματική, ενώ οι νεφελώδεις συνθήκες υποδηλώνουν την αιώνια ροή, τη δημιουργία και διάλυση.  Η Θέκλα μέσα από την εμπειρία της, τον έλεγχο διαφορετικών υλικών, ενισχύει τις εικόνες με μια αίσθηση αποξένωσης και αινίγματος.

Τα αφηρημένα έργα του John Warren  είναι βασισμένα στις αναμνήσεις και τις εντυπώσεις που συγκεντρώθηκαν μέσα σε 40 χρόνια ζωγραφικής βασισμένης στο τοπίο.

Για την έκθεση αυτή περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τη σκοτεινή παλέτα και αντίθετα μας παρουσιάζει μια πιο γιορτινή διάθεση σε έντονα κίτρινα και μπλε.  Η δουλειά του απεικονίζει πλούσια βλάστηση με αποχρώσεις που παρατηρούνται την άνοιξη και το καλοκαίρι.  Μέσα από τις συνθέσεις υπαινίσσεται ένας αρχέτυπος κόσμος όπου αρχέγονες μορφές και δυνάμεις επιβάλλουν δομή στο χάος.

Η πρόσφατη δουλειά της ΄Ελενας Τσιγαρίδου επικεντρώνεται σε σχέδια μεγάλης κλίμακας φτιαγμένα με πέννα.  Είναι παρμένα από τον καθημερινό κόσμο και απεικονίζουν μοτίβα με πρόσωπα, έντομα, ποδήλατα και πουλιά.  Αποφεύγοντας την κυριολεκτική έννοια, οι δουλειές αναδεικνύονται ως φωτεινή παρατήρηση σε στιγμές ήρεμης περισυλλογής.

Η δουλειά της θυμίζει έναν ονειρικό κόσμο με μυστικισμό, που προσδίδει νέο νόημα και σημασία στην προσωπική της δουλειά.  Η περιορισμένη προσθήκη χρώματος αποδίδει αντίθεση και ασάφεια στις αινιγματικές μεταφορές.

Τα έργα της Ιωάννας Κυθραιώντου σε αυτή την έκθεση σηματοδοτούν μια νέα κατεύθυνση για την καλλιτέχνη.  Δουλεύοντας με πιο μαλακά και απαλά χρώματα η Ιωάννα διερευνά το θέμα των εσωτερικών χώρων – εγκαταλελειμμένες αποθήκες, μοναχικά, ερειπωμένα δωμάτια και σκεπαστές αγορές.  Επικρατεί μια ατμόσφαιρα θλίψης και μοναξιάς που στοιχειώνει αυτά τα θέματα, ενώ επιδεινώνεται και από την απουσία της ανθρώπινης φιγούρας – οι εσωτερικοί χώροι προβάλλονται ως σύμβολα χαμένης φιλοδοξίας.

Η Ιωάννα εμφανίζει έναν εξειδικευμένο έλεγχο της τεχνικής όπου τα θολά περιγράμματα των μορφών αμφισβητούν τις αντιλήψεις του αισθητού κόσμου και της φυσικής εμφάνισης.

Οι καλλιτέχνες σε αυτή την ομαδική έκθεση αντιπροσωπεύουν τέσσερις διαφορετικές αντιλήψεις για τον κόσμο που τους περιβάλει.  Το κοινό θέμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ταξίδι ανακάλυψης και εμπειρίας.

Οι 4:4 μοιράζονται επίσης ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό, είναι συνάδελφοι που διδάσκουν τέχνη στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας, όπου οι ιδέες και οι προσεγγίσεις τους βρίσκουν έκφραση στο έργο των μαθητών τους.

Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία, τόσο στο παιδαγωγικό, όσο και στο καλλιτεχνικό τους έργο.

 
 

 

 
epohi