logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση προς τιμή του κ. Γιαννάκη Δρουσιώτη, γεωπόνου, ευπατρίδη συμπολίτη μας, την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 στις 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο

Με αισθήματα ξεχωριστής χαράς, αλλά και συγκίνησης τιμούμε σήμερα ένα εκλεκτό συμπολίτη μας τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιαννάκη Δρουσιώτη.

Εγγονός, από μητέρα, του σχολάρχη Ανδρέα Θεμιστοκλέους και γιος του γυμνασιάρχη Αργυρού Δρουσιώτη, σπούδαζε γεωπονία στο Βέλγιο όταν εκεί τον βρήκε το 1940 η γερμανική κατοχή.

Η κάθοδος του στην Ελλάδα, η ένταξη του στο αντιστασιακό κίνημα, η συμβολή του στον εθνικό ξεσηκωμό του ελληνικού λαού, η σύλληψη του στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, τα φρικτά βασανιστήρια, η καταδίκη του σε θάνατο, η απονομή χάριτος και η επάνοδος του στην Κύπρο το 1954 αποτελούν μόνο μικρές επικεφαλίδες μιας συνεπούς, ανιδιοτελούς προσφοράς του Γιαννάκη Δρουσιώτη στον αγώνα του λαού της Ελλάδας και όλων των λαών της Ευρώπης στον πόλεμο κατά του φασισμού και στη συνέχεια κατά της ξένης εξάρτησης και κηδεμονίας.

Ο ηρωϊκός θάνατος του αδελφού του και αντάρτη του ΕΛΑΣ Ανδρέα Δρουσιώτη στις 19 Οκτωβρίου 1944 στην πολύνεκρη μάχη του Κούκου έμελλε να σημαδέψει ανεξίτηλα τον Γιαννάκη.

Ως γνωστό η πόλη της Λεμεσού τιμώντας τον Ανδρέα οργάνωσε με το άκουσμα του θανάτου του ειδική εκδήλωση στο Ριάλτο και απέδωσε το όνομα του στον δρόμο που εφάπτεται στο θέατρο και την Πλατεία Ηρώων, η οποία έκτοτε ονομάζεται οδός Ανδρέα Δρουσιώτη.

Το ίδιο σημαντική και καθοριστική για τον τιμώμενο συμπολίτη μας ήταν η γνωριμία και η στενή φιλία του με τον Κυριάκο Μάτση που κράτησε μέχρι τον θάνατο του τελευταίου.

Η ζωή, ο αγώνας, η προσφορά, η αυταπάρνηση, η θέση αρχών του Γιαννάκη Δρουσιώτη εκφράζουν μια ολόκληρη εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας, της Ελλάδας και της Κύπρου, η δε πορεία του ιδίου είναι ταυτόσημη με τις επιλογές και την στάση ζωής δεκάδων χιλιάδων νέων εκείνης της εποχής.

Είναι έκφραση του μεγαλειώδους και ανυπότακτου πνεύματος εκείνης της ιστορικής περιόδου που εν πολλοίς καθόρισε τις τύχες των λαών του κόσμου.

Ο αγαπητός και σεβαστός μας Γιαννάκης Δρουσιώτης δεν υπήρξε λοιπόν παρατηρητής στα γεγονότα, αλλά συμμέτοχος και συνδημιουργός, συμβάλλοντας με το προσωπικό του παράδειγμα και την άμεση συμμετοχή στις πιο δύσκολες και παράτολμες αποστολές στην νικηφόρα πορεία των γεγονότων, στην απελευθέρωση της Ελλάδας και την γέννηση του οράματος για μια νέα πορεία της χώρας.

Στο πρόσωπο του Γιαννάκη Δρουσιώτη τιμούμε όλη την μεγάλη του οικογένεια, τον δάσκαλο Ανδρέα Θεμιστοκλέους, τον γυμνασιάρχη Αργυρό Δρουσιώτη, τον ηλεκτρολόγο – μηχανικό και ανθυπασπιστή Ανδρέα Δρουσιώτη, αλλά και τον επιστήθιο φίλο του Κυριάκο Μάτση.

Ακόμα, στο πρόσωπο του τιμούμε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους πεσόντες και εν ζωή μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του αγώνα για την προκοπή της Ελλάδας.  Τιμούμε όλους τους Κύπριους που στα μέτωπα του Β’ παγκοσμίου πολέμου προσέφεραν ότι μπορούσαν – 500 εξ’ αυτών την ίδια τη ζωή τους – για να μην περάσει και να νικηθεί ο φασισμός και ο ναζισμός.

Αγαπητέ μας Γιαννάκη Δρουσιώτη,

΄Ολοι εμείς, η πόλη, οι αρχές και οι δημότες της Λεμεσού είμαστε περήφανοι που σε έχουμε συμπολίτη μας.

Σου ευχόμαστε χρόνια πολλά ακόμα υγείας, προσφοράς και οικογενειακής ευτυχίας.

 

 

 
epohi