logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην ημερίδα για τους επαγγελματίες φωτογράφους στην Λεμεσό και την «αφήγηση» της πόλης, την  Τετάρτη, 2 Μαίου 2012 στις 6.00 μ.μ. στο Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος του Ιστορικού Αρχείου, θα ήθελα να χαιρετήσω την ημερίδα αυτή, η οποία έγινε κατορθωτή με τη συνεργασία του Συνδέσμου Επαγγελματιών Φωτογράφων Κύπρου / Παράρτημα Λεμεσού. 

Θα ήθελα επίσης να καλωσορίσω τον συμπατριώτη μας ακαδημαϊκό Δρ. Χάρη Γιακουμή, που είχε την καλοσύνη να έρθει από το Παρίσι στην πόλη μας για να είναι ο κύριος ομιλητής αυτής της ημερίδας.

Να ευχαριστήσω προκαταβολικά τους ομιλητές για την αγάπη που περιβάλλουν την πόλημας, η οποία από ότι φαίνεται στο πρόγραμμα της ημερίδας, δεν είναι μόνο πολυφωτογραφημένη, αλλά και θέμα σοβαρής έρευνας σχετικά με το θέμα της σημερινής ημερίδας.

Η φωτογραφία ως τέχνη, αλλά και ως «αφήγηση» της πραγματικότητας συμπληρώνει τη γνώση μας για τη Λεμεσό, που δεν έχουμε δει με τα μάτια μας, αλλά που γνωρίσαμε μέσα από τον φωτογραφικό φακό σημαντικών φωτογράφων, που είτε επισκέφθηκαν τη Λεμεσό και τη φωτογράφισαν είτε έζησαν και εργάστηκαν εδώ.  Δεν θα γνωρίζαμε πολλά πράγματα για την πόλη χωρίς τις φωτογραφίες του Φώσκολου, του ΄Εντουαρντ, του Γκλάζνερ, του Παστατζιάν, του Βαρούζ και πολλών άλλων όπως του Bonfis, του Thomson, καθώς και πολλών άλλων που συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι σήμερα.

Όμως η πόλη οφείλει πολλά στους επαγγελματίες φωτογράφους, που ζουν και εργάζονται την πόλη μας των οποίων τα αρχεία αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό για τον μελετητή του μέλλοντος.  Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Φωτογράφων θα πρέπει να είναι περήφανος που τα μέλη του εδώ και χρόνια αποθανατίζουν την καθημερινή ζωή της πόλης μέσα από τον φακό τους. 

Ανησυχούμε όμως για το υλικό που μπορεί να χαθεί όταν ένα φωτογραφικό στούντιο τερματίζει την πορεία του χωρίς ποτέ να γίνει γνωστό, να καταγραφεί και όπου είναι δυνατόν να αποτελέσει μέρος της επιστημονικής έρευνας, να δει το φως της.  Η πόλη ασφαλώς οφείλει επίσης πολλά στους ερασιτέχνες φωτογράφους και την Εταιρεία τους.  Χιλιάδες φωτογραφίες τους έχουν ήδη δώσει πολλαπλές όψεις της Λεμεσού.

Το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού είναι πλέον από τις 14 Νοεμβρίου 2011 που έγιναν τα εγκαίνια του, ύστερα από πολύχρονες ενέργειες και προσπάθειες πολλών ανθρώπων, το πλέον κατάλληλο Σώμα για να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο της φωτογραίας.  Πολλά άρθρα που εμφανίζονται στον Τύπο της Κύπρου σε τακτική και έκτακτη βάση, αλλά και μελέτες για την ιστορία της Κύπρου και της Λεμεσού, ειδικότερα, αξιοποιούν το φωτογραφικό υλικό του Αρχείου.  Γι’ αυτό είμαστε, ως ίδρυμα, περήφανοι που το αρχειακό φωτογραφικό υλικό προβάλλεται με τον καλύτερο τρόπο από την επιστημονική κοινότητα, τα σχολεία, αλλά και τους απλούς ανθρώπους που έχουν ενδιαφέρον.

Η Λεμεσός εξελίσσεται σε μια πόλη η οποία θέλει να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της πόλης και ο Δήμος Λεμεσού πρωταγωνιστεί σ’ αυτή την προσπάθεια.  Δεν είναι τυχαία που αποκαλείται από όλους ως «Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Κύπρου». 

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου που άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες, καθώς και τα υπόλοιπα όπως το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Αρχείο – Μουσείο Σόλωνα Μιχαηλίδη, αλλά πολλά άλλα ιδρύματα που στηρίζει ο Δήμος Λεμεσού, όπως το Μουσείο Υδατικής Συνείδησης, αλλά και άλλα που θα δημιουργηθούν, βεβαιώνουν ότι η Λεμεσός όχι μόνο διαθέτει ιστορική μνήμη, αλλά επιδιώκει την επιστημονική της αξιοποίηση όπως γίνεται σήμερα με αυτή την ημερίδα που θα αναζητήσει μέσα από τις εισηγήσεις να φέρει στην επιφάνεια πτυχές της ιστορικής μνήμης μέσα από τον τρόπο που την «αφηγήθηκαν» στο φωτογραφικό χαρτί οι φωτογράφοι της.

Η πόλη μας αλλάζει καθημερινά και το δομημένο περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο φιλικό προς τον πολίτη.  ΄Ολοι αναγνωρίζουν πλέον ότι η Λεμεσός είναι μια όμορφη, μεσογειακή πόλη η οποία ευτύχησε να την φωτογραφίζουν από τότε σχεδόν που εφευρέθηκε η τέχνη της φωτογραφίας, σημαντική φωτογράφοι.  Αυτός όλος ο φωτογραφικός θησαυρός είτε απεικονίζει το τοπίο, είτε ανθρώπους είτε γεγονότα και εκδηλώσεις είναι ο μόνος τρόπος που είχε ο άνθρωπος για να παγώσει τον χρόνο.  Χιλιάδες φωτογραφίες είναι καταχωρημένες πλέον στο Ιστορικό Αρχείο.

Με τα λόγια αυτά, χαιρετίζω την σημερινή ημερίδα και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μίμη Σοφοκλέους που είχε την επιστημονική ευθύνη για την διοργάνωση της και τον λειτουργό του Αρχείου Δημήτρη Θεοδώρου, καθώς και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, φίλο Πάμπο Χαραλάμπους, που είχαν την οργανωτική ευθύνη.

Με τα λόγια αυτά, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας.

Εύχομαι καλή δουλειά!

 

 

 
epohi