logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στα εγκαίνια της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας ΤΕΠΑΚ (πρώην ξενοδοχείο Κοντινενταλ), την Τρίτη, 22 Μαίου 2012 στις 7.00 μ.μ.

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στο κτιριακό δυναμικό του ΤΕΠΑΚ ένα από τα πλέον ιστορικά κτίρια της Λεμεσού, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα στην παραλιακή οδό, το κτίριο του ξενοδοχείου Continental, το οποίο μετά από δεκάδες χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς αλλάζει χρήση και αντί επισκέπτες θα φιλοξενεί φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου μας.

Η αποκατάσταση και αναδόμηση του διατηρητέου κτιρίου, έγινε από ένα εκ των πλέον αγαπητών αρχιτεκτόνων της πόλης μας, που γνωρίζει όσο λίγοι την ιστορία των κτισμάτων της Λεμεσού, τον φίλο Τάσο Ανδρέου, τον οποίο συγχαίρουμε για την εξαιρετική δουλειά που μαζί με τους άλλους μελετητές, τους ιδιοκτήτες, τον εργολάβο και τους τεχνίτες έχουν κάμει.

Η επανάχρηση των παλιών κτιρίων απεκάλυψε στην κοινή γνώμη τις άγνωστες ή αδιόρατες τους ομορφιές και τους έχει προσδώσει ένα νέο κύρος και μια νέα υπόσταση συχνά πιο σημαντική απ’ ότι ήταν η αρχική τους.

Η αποκατάσταση και η επανεργοποίηση του κτιριακού δυναμικού δημόσιου και ιδιωτικού της πόλης, αποτελεί ένα μόνο μέρος της πραγματικά ανυπολόγιστης σε όγκο και βάθος συμβολής του ΤΕΠΑΚ στην Λεμεσό για την οποία θα είμαστε πάντα ευγνώμονες.

Η εγκαθίδρυση του ΤΕΠΑΚ στο κέντρο της πόλης, οι μεγάλες επενδύσεις που έκαμε το ίδιο, αλλά και ιδιώτες – ιδιοκτήτες, οδήγησαν σε μια πρωτοφανή αναζωογόνηση, όμοια της οποίας δεν έζησε ποτέ η Λεμεσός.

Ως αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με τα πιο πάνω, ο Δήμος μπόρεσε βασικά να διεκδικήσει και να κερδίσει πολλά εκατομμύρια χορηγίες από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, για πλήρη ανανέωση των υπηρεσιών, για νέο σχεδιασμό της οχηματικής κίνησης, για νέες ρυθμίσεις προς όφελος των πεζών, για μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης, για δημιουργία πλατειών, πρασίνου, για ανάδειξη των μνημείων και κτιρίων της πόλης, αλλά και νέων σημείων ενδιαφέροντος.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια μας προς την ηγεσία του ΤΕΠΑΚ, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, την Πρύτανη και τα άλλα στελέχη του Πανεπιστημίου, σημερινούς και απελθόντες, όπως και προς όλους όσους με κάθε τρόπο στηρίζουν την μεγάλη αυτή αναπτυξιακή προσπάθεια.

Το ΤΕΠΑΚ γεννήθηκε και κυριολεκτικά ρίζωσε στις καρδιές των Λεμεσιανών που το θεωρούν δικό τους παιδί, δικό τους καύχημα.   Η ίδρυση του Πανεπιστημίου ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στην πόλη στις απαρχές του 21ου αιώνα, όπως υπήρξε η δημιουργία του λιμανιού την περασμένη εκατονταετία.

Γι’ αυτό το περιβάλλουν όλοι, ο Δήμος, οι αρχές, οι φορείς της πόλης, οι δημότες, με την ιδιαίτερη φροντίδα και έγνοια γι’ αυτό και καλούνται να του συμπαρασταθούν φέτος και τα χρόνια που ακολουθούν που θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός και να ξεκινήσει η ανάπτυξη του δεύτερου πόλου του Πανεπιστημίου με επίκεντρο το παλιό νοσοκομείο και την τεχνική σχολή.

Δεν είναι ρητορικό το σχήμα!  Η πόλη, ο Δήμος, οι πολίτες οφείλουν να ασκήσουν όλη την επιρροή τους και να θυμηθούν τα χρόνια των αγώνων για να ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο, για να ολοκληρωθεί η απόκτηση των κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και ενωρίς στον επόμενο χρόνο να αρχίσει η ανοικοδόμηση των νέων υποστατικών στον κενό χώρο πίσω από το παλιό νοσοκομείο.

Χωρίς αυτή την νέα συλλογική και δυναμική συνέχεια η ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ θα απειληθεί, ενώ η δημιουργία των νέων σχολών και τμημάτων θα παραμείνει γράμμα κενό.

Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας προς τις αρχές του Πανεπιστημίου και καλούμε όλους, φορείς και οργανωμένα σύνολα σε συστράτευση προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα χρειαστεί και αυτή τη φορά να επιδείξουμε την οργανωμένη και μονολιθική μας βούληση και απαίτηση ως Λεμεσός, για να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις που η πολιτεία ανέλαβε απέναντι στην πόλη και το Πανεπιστήμιο.

Εκφράζω ακόμα μια φορά τα συγχαρητήρια μου και εύχομαι να είναι καλορίζικο το νέο κτίριο!

 

 

 
epohi