logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην παρουσίαση του βιβλίου της Λίνας ΄Ελληνας με τίτλο «The Venetian”, την Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012 στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης

Με ιδιαίτερη χαρά όλοι μας είμαστε σήμερα εδώ για την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ενετός» της Λίνας ΄Ελληνα.

Γνώρισα την Λίνα όταν ίδρυσαν με τον σύζυγο της το ελαιοτριβείο τους στην Ανώγυρα και ζητούσαν την βοήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών για τη δημιουργία δρόμου.

Δεν υποψιαζόμουν τότε τις συγγραφικές ικανότητες της Λίνας, παρότι έβλεπα έναν πρωτοπόρο άνθρωπο με όραμα και θέληση.

Στην πρόσκληση, προφανώς από υπερβάλλοντα ζήλο, αναφέρεται ότι θα κάμω παρουσίαση του βιβλίου.  Όπως εξήγησα στην αγαπητή Λίνα δεν είμαι ούτε φιλόλογος, ούτε βιβλιοκριτικός για να κάνω κάτι τέτοιο.

Γι’ αυτό θα παραθέσω κάποιες γενικώτερες σκέψεις όπως και τον πρόλογο που είχα το προνόμιο να γράψω για το βιβλίο.

Η Ιταλική επίδραση στην Κύπρο είναι πολύ σημαντική.  Ενετοί, Γενουάτες στην προγενέστερη περίοδο, αλλά και πρόσφατα τεχνίτες και μηχανικοί που εργάστηκαν στα μεταλλεία και στον τομέα του ηλεκτρισμού, εκατοντάδες στρατιώτες μας υπηρέτησαν στην Ιταλία στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και έφεραν μαζί τους πολλά, αρκετοί και Ιταλίδες συζύγους. 

Στο δικό μας το σπίτι για παράδειγμα στις γιορτές και τις επετείους πάντα θα ακουστούν ιταλικά τραγούδια που έφερε ο πατέρας μας από την υπηρεσία του εκεί, στον Βρετανικό Στρατό.

Εκατοντάδες ιταλικές λέξεις είναι διάσπαρτες στην Κυπριακή καθομιλουμένη, ενώ υπάρχει και λεξικό ιταλικών λέξεων στην κυπριακή.

Σημαντικός παράγοντας σε αυτή τη σχέση είναι τα χαρακτηριστικά του ιταλικού λαού, όμοια με τα δικά μας που ορίζονται από την ψυχοσύνθεση της Μεσογείου.

Τα Αρχεία της Βενετίας αποτελούν αντικείμενο συνεχούς μελέτης από Κύπριους ερευνητές.  Εμφανίζονται συνεχώς εκδόσεις, αναφορές και πληροφορίες, ακόμα και για τις κυπριακές οικογένειες.

Οι μεσαιωνικοί χρόνοι λοιπόν είναι μια μακρά περίοδος ιδιαιτέρα σημαντική για την Κύπρο, η οποία επηρέασε την ιστορία του νησιού, αλλά και πλείστα όσα στοιχεία της παράδοσης, του πολιτισμικού προσώπου και των σχέσεων μας με την Ευρώπη.

Η ιστορία, οι θρύλοι και οι μαρτυρίες εκείνης της εποχής συγκινούν ακόμα τους επιστήμονες ερευνητές, αλλά και τους λογοτέχνες, τους ποιητές, τους απλούς ανθρώπους.  Τα σημαντικά μνημεία εκείνων των χρόνων φαντάζουν ακοίμητοι φρουροί μιας παρακαταθήκης που δεν έχει ακόμα πλήρως καταγραφεί, που δεν έχει προς το παρόν αποκαλύψει όλο το βάθος και την σημασία της.

Είναι γι’ αυτό που αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη το βιβλίο «Ο Ενετός», το οποίο η συγγραφέας Λίνα ΄Ελληνα είχε την καλοσύνη να μου εμπιστευθεί για μια πρώτη ανάγνωση και κατάθεση ενός προλόγου.

Γραμμένο απευθείας στην αγγλική, σε γλώσσα γάργαρη και ευχάριστη, το βιβλίο στην βάση πραγματικών γεγονότων ξετυλίγει μπροστά μας παράλληλες ανθρώπινες ιστορίες με φυσικότητα, ευαισθησία και φαντασία.

Με ακρίβεια αλλά και άνεση διατύπωσης και περιγραφής, η συγγραφέας αναλύει χαρακτήρες, εντάσσει υπαρκτούς χώρους, ιστορικά τεκμήρια και λαϊκές παραδόσεις σε μια λυρική γραφή και κρατά τον αναγνώστη σε εγρήγορση μέχρι το τέλος.

Η μελέτη που η Λίνα ΄Ελληνα έκανε όλων των πτυχών εκείνης της περιόδου διαπλέκεται μαστορικά με τον μύθο και μας προσφέρει ένα εξαίρετο μυθιστόρημα σε οικείους χώρους, με γνώριμους ανθρώπους, με πρόσωπα που νοιώθουμε ότι έζησαν και ζουν ακόμα δίπλα μας.

Δεν είναι άγνωστο ότι η Λεμεσός, η πόλη και η επαρχία της είχε ιδιαίτερη σημασία για την εποχή εκείνη με το λιμάνι, τα κάστρα, την γεωργική της παραγωγή, το κρασί, το λάδι, το βαμβάκι, την ζάχαρη, το άλας.  Από τότε η Λεμεσός κουβαλά περήφανα μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που ήταν το αποτέλεσμα του μόχθου των απλών ανθρώπων, αλλά και το συνταίριασμα της γνώσης που έφεραν οι Λουζινιανοί και οι Ενετοί μαζί με το μεράκι και την αξιοσύνη των Κυπρίων.

Το βιβλίο «Ο Ενετός» είμαι βέβαιος ότι θα διαβαστεί και θα αγαπηθεί από πολλούς, γιατί γράφτηκε με περισσή αγάπη για τους ανθρώπους και τις τύχες τους και θα αποτελέσει ένα ακόμα αφιέρωμα στις μακρόχρονες σχέσεις της Κύπρου με την Ιταλία και τον λαό της.

 

 

 
epohi