logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στα εγκαίνια του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου, την Δευτέρα, 26/3/2012 στις 7.00 μ.μ.

 

Κύριε Πρόεδρε,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

 

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας γιατί σε διάστημα 10 μηνών από την επίσημη παράδοση του Πολιτιστικού Κέντρου Πάνος Σολομωνίδης, στην δική σας παρουσία και πάλιν κ. Πρόεδρε, εγκαινιάζουμε στον διπλανό χώρο το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου.

Σήμερα ολοκληρώνεται μια προσπάθεια που κράτησε 22 ολόκληρα χρόνια  και πέρασε μέσα από δυσκολίες, πισωδρομήσεις και απογοητεύσεις. Παρά ταύτα, με την δαπάνη του Δήμου για αποκατάσταση του κτιρίου ύψους 3 εκ. ευρώ και την χορηγία της Κυβέρνησης 800 χιλ. ευρώ, το Μουσείο βρήκε ένα φιλόξενο χώρο στο παλιό λιθογραφείο, που χάριν στην δωρεάν του κ. Πάνου Σολομωνίδη αποτελεί σήμερα ιδιοκτησία του Δήμου Λεμεσού.

Πάρα πολλοί άνθρωποι στήριξαν αυτή την προσπάθεια στην μακρά και ομολογουμένως αργή πορεία της υλοποίησης της: Υπουργοί, πρoέδροι του ΘΟΚ, στελέχη των πολιτιστικών υπηρεσιών, φίλοι του θεάτρου, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. 

Μερικοί όμως από αυτούς είχαν ιδιαίτερη έγνοια και έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της δημιουργίας του Θεατρικού Μουσείου και πρέπει να αναφερθούν:

ο τ. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου

ο προϊστάμενος Πολιτιστικών Υπηρεσιών, κ. Παύλος Παρασκευάς

ο πρόεδρος το ΘΟΚ, κ. Δημήτρης Καραγιάννης

ο τ. Διευθυντής του ΘΟΚ, κ. Βαρνάβας Κυριαζής

ο τ. Δήμαρχος, Δρ. Δημήτρης Κοντίδης

η Δημοτικός Γραμματέας και Γραμματέας του Ιδρύματος του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου, κα Γιωργούλα Λεωνίδα.

Ακόμα θα ήθελα να ευχαριστήσω και όσους εργάστηκαν για να σχεδιαστεί και να στηθεί το Μουσείο και να οργανωθεί η σημερινή τελετή. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, τους λειτουργούς του ΘΟΚ, του Δήμου και του Μουσείου, τη μουσειολόγο, τον αρχιτέκτονα, την θεατρολόγο και τους υπόλοιπους συμβούλους, τεχνίτες και εργάτες.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την λειτουργία του Μουσείου και την περαιτέρω αξιοποίηση όλων των υλικών του, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι του Θεάτρου, επαγγελματικού και ερασιτεχνικού θα εμπλουτίσουν τη συλλογή του με την προσφορά ειδών σημαντικών για το έργο του.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε κ. Πρόεδρε για την ουσιαστική συνεισφορά της Κυβέρνησης μέσω του Υπουργείου Παιδείας και του ΘΟΚ,  για την εργασία που έγινε μέχρι τώρα.

Για να καταστεί όμως το Μουσείο ένας χώρος δημιουργίας, ουσιαστικής εκπαιδευτικής και πολιτιστικής προσφοράς θα πρέπει να οργανωθεί και να στηριχτεί η μόνιμη και απρόσκοπτη λειτουργία του η οποία απαιτεί  μια ικανοποιητική και ετήσια κρατική χορηγία όπως γίνεται σε άλλες πολιτιστικές στέγες παγκύπριας σημασίας.

Δεν έχουμε αμφιβολία ότι η πρόταση που αναμένεται να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο θα τύχει θερμής υποδοχής και το Μουσείο θα μπεί στον χάρτη των μεγάλων έργων για τα οποία όλοι θα είμαστε περήφανοι.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι μας ρωτούσαν πρόσφατα γιατί το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου εγκαθιδρύθηκε στην Λεμεσό; Πέραν από την δημιουργία και την ανεμπόδιστη χρήση αυτού του εξαιρετικού κτιρίου, και το ενδιαφέρον πολλών λεμεσιανών, ανθρώπων του θεάτρου - για παράδειγμα του Ανδρέα Μέση και του Πανίκου Παιονίδη που υπήρξαν προέδροι του ΘΟΚ, η Λεμεσός κουβαλά μαζί της μια μεγάλη θεατρική παράδοση και έχει τις δικές της πρωτιές στο Θέατρο:

Από τον ιστορικό του Θεάτρου Γιάννη Κατσούρη και τον ερευνητή της ιστορίας της πόλης μας Τίτο Κολώτα αντλούμε τις ακόλουθες πληροφορίες:

Το 1860 παίχτηκε σε σπίτι η τραγωδία «Ορέστης»

Το 1869 γράφτηκε από τον Γιώργο Σιβιτανίδη  το πρώτο Κυπριακό Θεατρικό δράμα «Η Κύπρος και οι Ναϊται».

Το 1870 Ανέβηκε η παράσταση Λεωνίδας

Το 1890 η πρώτη γυναίκα, θεατρική συγγραφέας, η εκπαιδευτικός Πολυξένη Λοϊζιάς έγραψε το δραματικό ειδύλλιο της η «Δούλη Ελλάς»

Το 1917 για πρώτη φορά στην Κύπρο ίσως και στην Ελλάδα, ανέβηκε ο Οιδίπους Τύρρανος στην δημοτική σε μετάφραση του φιλόλογου του Λανιτείου Νίκου Αντωνιάδη.

Πρώτος Κύπριος ηθοποιός θεωρείται ο Λεμεσιανός Αριστείδης Ζήνων (1882-1919), ενώ πρώτη Κύπρια γυναίκα ηθοποιός ήταν η αρσακειάδα Μαρία Ελευθερίου Γκαφιέρο από την Λεμεσό που σπούδασε θέατρο στην Δραματική Σχολή Αθηνών.

Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τις πάμπολλες θεατρικές παραστάσεις και τις δεκάδες θεατρικά συγκροτήματα που οργανώθηκαν και έδρασαν στην πόλη μας με ειδική αναφορά, γιατί και οι δύο μας έφυγαν πρόσφατα, στην θεατρική ομάδα, το «Νέο Θέατρο» που συγκρότησαν στην Λεμεσό ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και η Μόνικα Βασιλείου, ούτε τους λεμεσιανούς ανθρώπους του θεάτρου που τίμησαν την Κύπρο μας διεθνώς.

Με αυτή λοιπόν την ιστορία στο ενεργητικό μας συνεχίζουμε και προχωρούμε, με την Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) να μετρά 23 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς και με μια σειρά θεατρικές ομάδες να έχουν εδώ και αρκετά χρόνια μόνιμη παρουσία στα καλλιτεχνικά πράγματα της πόλης μας αλλά και εκτός αυτής.

Κύριε Πρόεδρε,

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι είσαστε σήμερα μαζί μας και σας παρακαλώ να προσέλθετε στο βήμα για τον δικό σας χαιρετισμό.

 

 

 

 
epohi