logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του κ. Ανδρέα Χρίστου, Δημάρχου Λεμεσού, στην έναρξη του 7ου επιστημονικού συμποσίου προφορικής ιστορίας με θέμα «Συλλέκτες, συλλογές και αρχεία – οι θηρευτές της μνήμης της πόλης», την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 στις 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαι βαθύτατα ευτυχής που για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Δήμαρχος, μου δίνεται η ευκαιρία να τελέσω και επίσημα την έναρξη των εργασιών του καθιερωμένου πλέον Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας της Λεμεσού, το έβδομο κατά σειρά. Το φετινό συμπόσιο ο Δήμος Λεμεσού το τοποθετεί μέσα στο γενικό πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει ως υποψήφια πόλη για τον θεσμό της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Το θέμα του φετινού Συμποσίου έρχεται για να φέρει στο φως κάτι που όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει – δηλαδή, ένα μεγάλο υπόστρωμα υλικού κάθε είδους το οποίο βρίσκεται σε συλλογές και σε αρχεία το οποίο συλλέγουν (ή φυλάσσουν αν ανήκει στην οικογενειακή τους ιστορία), με μεράκι και προσοχή, αυτοί, που ο τίτλος του Συμποσίου ονομάζει «θηρευτές της μνήμης της Λεμεσού». Και πραγματικά, διαβάζοντας το πρόγραμμα του Συμποσίου αντιλαμβάνεται κανείς πόσος πλούτος υπάρχει στην πόλη μας και πόση προσπάθεια καταβάλλεται ήδη για να έρθει στο φως το περιεχόμενό τους για τον μελλοντικό ερευνητή. Από τα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας, το Αρχείο του Δήμου Λεμεσού μέχρι τα ιδιωτικά ή οικογενειακά αρχεία είναι μια διαδρομή γεμάτη που θα μας ταξιδέψουν μέχρι την Κυριακή οι σύνεδροι στις εισηγήσεις τους.

Είναι πλέον σαφές ότι, η Λεμεσός ευτύχησε να έχει εδώ και δεκαετίες εραστές της ιστορίας της οι οποίοι ο καθένας με το δικό του τρόπο την εξέτασαν, τη μελέτησαν και την καθιέρωσαν επιστημονικά. Σε μια πόλη όπου παρατηρείται τόση δραστηριότητα στον τομέα της μελέτης της ιστορίας της είναι βέβαιο πως υπάρχει πολύ υλικό ακόμα που χρειάζεται να έρθει στο φως, να συντηρηθεί, να αξιολογηθεί και, τελικά, να βρει το δρόμο προς την αξιοποίησή του από τους ερευνητές, τα σχολεία και γενικά τον κάθε ένα που ενδιαφέρεται για την πόλη του. Μια ματιά στις διάφορες αίθουσες του ιστορικού Αρχείου επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές και το ασφαλές, θα πρόσθετα. Τίποτα δεν πρέπει να πετάγεται που καταμαρτυρεί το ιστορικό παρελθόν της πόλης, που καθώς τονίζει εύστοχα το σύνθημα των Εθελοντών του Αρχείου: «Διασώζουμε το παρελθόν της πόλης για το μέλλον της. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Εθελοντές και τον επιστημονικώς υπεύθυνο για το Ιστορικό Αρχείο Μίμη Σοφοκλέους για ό,τι έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής.

Βρίσκομαι εδώ, στην έναρξη του 7ου Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής, που διοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού μέσω του Ιδρύματος πλέον του «Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου -Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού», που δημιουργήσαμε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό: να διασώσει και να αναδείξει με επιστημονικά εργαλεία και μεθόδους, την ιστορία της Λεμεσού, έτσι ώστε να καταστεί κτήμα του κάθε πολίτη. Πέρσι τέτοιο καιρό μιλούσαμε για τη «συμπλήρωση των έργων που γίνονται στην πρώην Οικία Επάρχου η οποία μετατρέπεται και αναπαλαιώνεται ειδικά για να στεγάσει τις ανάγκες του αρχείου όπου θα έχουμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς πλέον». Στις 14 του μηνός είχαμε την ευκαιρία να παραλάβουμε και να εγκαινιάσουμε το κτήριο το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα ακόμα στολίδι στη Λεμεσό. Το περιεχόμενο του Ιστορικού Αρχείου εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα κειμήλια και έγγραφα. Ιδιαίτερα, με τη συνεργασία που έκανε ο Δήμος Λεμεσού με το Γραφείο Τύπου Πληροφοριών, έχει πλέον στη διάθεση των ερευνητών και του κοινού, σε ψηφιοποιημένη μορφή, εφημερίδες, φωτογραφίες και ταινίες, που καλύπτουν τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία της Κύπρου από το 1878 μέχρι πρόσφατα. Πρόκειται για μια σημαντική τομή στη μελέτη της ιστορίας της Κύπρου, γενικά και της Λεμεσού ιδιαίτερα.

Η Λεμεσός, ως πόλη-λιμάνι εισάγει και εξάγει συγχρόνως ιδέες και προϊόντα, διακινεί ανθρώπους και γενικά είναι μια πόλη που αγαπά τις νέες ιδέες. Η ιστορία πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Λεμεσό, είναι  ένα μόνο μέρος από αυτή την υπέροχη λεμεσιανή ιστορία, που, όσο τη μαθαίνουμε, τόσο, πιστεύω, αγαπούμε αυτή την πόλη. Το παρελθόν της Λεμεσού βρίσκει συνεχώς τρόπους να μας εκπλήσσει. Αυτές όλες οι αναζητήσεις των Λεμεσιανών σε κάθε τομέα της ζωής την κατέστησαν πρωτοπόρα στην ιστορία της διακίνησης ιδεών.

Θα ήθελα να σταθώ για λίγο στη συμβολή του Αρχείου στην εξέλιξη της διακίνησης ιδεών στη ζωή της πόλης.  Όταν το, Απρίλιο του 2005 ο καθηγητής κ. Μίμης Σοφοκλέους αναλάμβανε την επιστημονική ευθύνη του Αρχείου και μας μίλησε για το Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας που θα έπρεπε να διοργανωνόταν από τούδε και στο εξής, λίγα άτομα είχαν καταλάβει το τι θα εννοούσε. Οι περισσότεροι είμαστε συνηθισμένοι στη μελέτη της συμβατικής ιστορίας όπως δίνεται στα βιβλία ή για σπουδαίους και λαμπρούς ηγέτες, για σπουδαία γεγονότα και μόνο. Η ιστορική έρευνα που γίνεται εδώ είναι «πρωτογενής», στηρίζεται σε συγκεκριμένα αρχεία και πηγές τα οποία είναι τα μόνα που διαθέτουν αυτές τις πληροφορίες. Με την παρέμβαση εκείνων που υπήρξαν δημιουργοί ή μάρτυρες της ιστορικής στιγμής η ιστορία γίνεται σφαιρικότερη. Ποιος καταγράφει τα μικρά και καθημερινά ή τα απλά που συναποτελούν τα μεγάλα; Ποιος διαφυλάσσει εκείνα τα «εφήμερα» χαρτιά που έζησαν μια μέρα μόνο, αλλά κρατούν σημαντικές πληροφορίες! Ποιος καταγράφει την ιστορία των απλών ανθρώπων που δεν είναι κατ’ ανάγκη πολιτική με την στενή έννοια, αλλά περιέχει όλες τις πτυχές της ζωής; Σήμερα όμως, κατανοούμε ότι το να καταγράφεις την ιστορία των πόλεων είναι μια άλλη υπόθεση. Ασχολείσαι με πράγματα που τα ζεις, σου φαίνονται εφήμερα, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κάθε χρόνο το συμπόσιο αναδεικνύει την ιστορία της πόλης μας  η οποία μας εκπλήσσει με το βάθος και το πλάτος της.

Θα ήθελα να σημειώσω τον θεσμό των Τιμητικών Προεδρείων που υιοθέτησε η επιστημονική επιτροπή του Αρχείου από το πρώτο κιόλας συμπόσιο τιμώντας έτσι εκείνους τους ανθρώπους, που, σε ανύποπτο χρόνο εργάστηκαν για το καλό της πόλης μέσα από τις έρευνές τους, τα βιβλία τους ή τις συμμετοχές τους εκεί όπου τους ζητήθηκε να δώσουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους. Φέτος τρεις σημαντικοί Λεμεσιανοί, ο Χριστάκης Σαββίδης, ο Κίμων Χαραλαμπίδης και ο Γιαννάκης Δρουσιώτης δίνουν τιμή στο Συμπόσιό μας και το παράδειγμα στους νέους επιστήμονες ότι ο δρόμος προς την έρευνα είναι πολύ μακρύς, αλλά υπέροχος, ιδιαίτερα όταν το θέμα είναι Η Λεμεσός. Τους ευχαριστώ όλους για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά τους. Ο καθένας τους έχει ήδη πάρει τη θέση του στην ιστορία της πόλης μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς τον κύριο ομιλητή του Συμποσίου εκλεκτό φίλο Αριστείδη Κουδουνάρη, που ο Δήμος μας είχε τη χαρά να τιμήσει πριν λίγες εβδομάδες σε ειδική εκδήλωση για όλα όσα πρόσφερε στην πόλη του.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, όλους και όλες στο φετεινό συμπόσιο, εύχομαι στους εισηγητές και στα προεδρεία των συνόδων, καλή εργασία και περιμένουμε μέχρι την Κυριακή τα πορίσματα του συμποσίου που, είμαι βέβαιος ότι θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ακόμα πιο βαθιά την ιστορία της πόλης μας.

Κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του 7ου Συμποσίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.

 

 

 
epohi