logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην παρουσίαση του βιβλίου της Λίνας Σολομωνίδου «Αυτοβιογραφικά και άλλα ανέκδοτα κείμενα», την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης

Με ξεχωριστή χαρά φιλοξενούμε στο χώρο αυτό, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης την παρουσίαση του βιβλίου «Αυτοβιογραφικά και άλλα ανέκδοτα κείμενα» της Λίνας Σολομωνίδου – Τορναρίτου, μιας ξεχωριστής συμπολίτισσας μας, μιας σπουδαίας Κυπρίας γιατρού, λογοτέχνιδας και ανθρώπου.

Γεννημένη στη Λεμεσό με γονείς το γιατρό Χριστόφορο Τορναρίτη και την Αντιγόνη Ιωάννη Οικονομίδη, σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο στην αναισθησιολογία και την παιδιατρική.

Παντρεύτηκε το χειρούργο Σόλωνα Σολομωνίδη και δημιούργησαν μια από τις πιο σύγχρονες κλινικές της εποχής.  Το σπίτι και η κλινική τους ήταν το καταφύγιο κυνηγημένων και ταλαιπωρημένων αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα, αλλά και του λαϊκού κινήματος.

Από τα φοιτητικά της χρόνια συνδέθηκε με την Αριστερά, με την οποία πορεύθηκε ως το τέλος της ζωής της, μετέχοντας ενεργά σε αγώνες και κινητοποιήσεις, διαφυλάσσοντας όμως πάντα το δικαίωμα της για κριτική και ανεξάρτητη άποψη.

Η Λίνα Σολομωνίδου, υπήρξε μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Συγγραφέων και του Συνδέσμου Κυπρίων Λογοτεχνών.  Το 1959  κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δίφρος στην Αθήνα το πρώτο της βιβλίο «Κάθε μέρα κρύβει το μυστικό της», με το ψευδώνυμο Αλίκη Λεμέζη.  Ένα χρόνο αργότερα, με το ίδιο ψευδώνυμο, εξέδωσε τη νουβέλα «Όπως πρώτα».  Ακολούθησαν το «Ενθάδε Κείται» το 1964, το μυθιστόρημα «Ταξίδι» το 1969 και τα «Βιώματα Κύπρος 1974», το οποίο απέσπασε Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και διδάσκεται στα σχολεία μας.  Στο έργο αυτό, η Λίνα Σολομωνίδου με διηγήσεις, συνεντεύξεις και ημερολογιακές εγγραφές, φωτίζει πολύπλευρα τις δραματικές στιγμές του πραξικοπήματος κατά της Κυβέρνησης Μακαρίου και στιγμιότυπα από την τουρκική εισβολή.

Οι κριτικές για το έργο της Λίνας Σολομωνίδου είναι πολλές και διθυραμβικές.  Ο Νικηφόρος Βρεττάκος για το βιβλίο «Ενθάδε Κείται» έγραψε:

“Ακούσαμε ανακοινωθέντα, διαβάσαμε πληροφοριακές περιγραφές, λέγαμε πως καταλαβαίνουμε, πως συμμετέχουμε σ’ αυτό που γινόταν και γίνεται στην Κύπρο.  Αλλά αυτό το ρίγος που μας δίνουν αυτές οι σελίδες δεν το έχουμε αισθανθεί.  Απλός συλλογισμός που μας πείθει πως οι σελίδες αυτές είναι Tέχνη και η συγγραφέας του δόκιμος».

Η Λίνα Σολομωνίδου υπήρξε λοιπόν καταξιωμένος καλλιτέχνης και πεζογράφος, αλλά και στοχαστής και φιλόσοφος.  Είχε θέση για όλα τα θέματα και μαζί της μπορούσες να συζητήσεις τα πάντα, μα προπάντων τα κοινωνικά και οικολογικά ζητήματα.

Παρακολουθούσε την πολιτική ζωή του τόπου με κάθε λεπτομέρεια και διεκδικούσε άποψη και λόγο στην κάθε δύσκολη στιγμή.

΄Ηταν ένας άνθρωπος περήφανος, ανεξάρτητος και κοσμοπολίτης, γεμάτος ζωή και απέραντη αγάπη για τη φύση και τη θάλασσα.

Αηδίαζε την στενοκεφαλιά, την υποκρισία και το συντηρητισμό, στις δε εκδηλώσεις που την καλούσαν καθόταν διακριτικά πάντα πίσω, έτοιμη να φύγει ανά πάσα στιγμή αν το κλίμα γινόταν βαρύ για την ίδια.

Φιλοσόφησε την αρχή και το τέλος της ζωής, συμφιλιώθηκε με το θάνατο και δεν την απασχολούσε καθόλου.  Γι’ αυτό και έφυγε ήσυχα και ειρηνικά.

Τόσο που δεν προλάβαμε όσο αυτή ζούσε να οργανώσουμε την εκδήλωση που προγραμματίζαμε προς τιμή της.

Θα θυμόμαστε για πάντα τη Λίνα, τον ωραίο άνθρωπο, με το ανάλαφρο περπάτημα και την αριστοκρατική συμπεριφορά, την παιδίατρο μας, την πεζογράφο της Λεμεσού και της Κύπρου, την ιδεολόγο και αγωνίστρια, τον επιστήμονα και διανοούμενο.

 

 

 
epohi