logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση προς τιμή του Δρος Μάριου Τριτοφτίδη, τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 στις 6.00 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο του ΓΣΟ

Ο Δρ. Μάριος Τριτοφτίδης εδώ και έξη χρόνια δεν είναι μαζί μας, όμως το ήθος, η προσφορά του, η πολύχρονη παρουσία του στα ιατρικά, κοινωνικά και αθλητικά πράγματα της Λεμεσού και του τόπου μας, κάνει την παρουσία του αισθητή καθημερινά.  ΄Εδωσε τον καλύτερο του εαυτό για τον τόπο με άκρως επωφελή δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ο γιατρός γεννήθηκε το 1908 στη Λεμεσό και σπούδασε ιατρική στην Αθήνα.  Πήρε τον τίτλο του Δρ. της ιατρικής και εργάστηκε ως βοηθός στην Πανεπιστημιακή κλινική, ενώ ταυτόχρονα δίδασκε σε μαιευτική σχολή.

Επέστρεψε στη Λεμεσό το 1939, όπου ίδρυσε την πρώτη οργανωμένη Μαιευτική, Χειρουργική και Γυναικολογική κλινική.

Μετά το 1945 εξελέγη πρόεδρος των νεοϊδρυθέντων εθνικολαϊκών συλλόγων, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Απόλλωνα και για πάρα πολλά χρόνια πρόεδρος του ΓΣΟ.

Εργάστηκε για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ως Μητροπολίτη Κιτίου, αργότερα ως Αρχιεπισκόπου Κύπρου και στη συνέχεια ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπήρξε εθναρχικός σύμβουλος και μέλος της ΕΟΚΑ, ενώ τον Νοέμβριο 1955 συνελήφθη και κρατήθηκε για ένα μήνα στα κρατητήρια της Ομορφίτας.

Το 1960 εξελέγη βουλευτής της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης όπου υπηρέτησε για πέντε (5) χρόνια.  ΄Ηταν ο εισηγητής της παροχής σύνταξης στα θύματα του απελευθερωτικού αγώνα, ενώ με εισήγηση του ιδρύθηκε το 1969 ο ΚΟΑ στον οποίο υπηρέτησε για δώδεκα (12) ολόκληρα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των διακοινοτικών συγκρούσεων του 1963- 1964 οργάνωσε την Υγειονομική Υπηρεσία των Εθελοντικών Σωμάτων και αργότερα της Εθνικής Φρουράς, ενώ ίδρυσε και τον Σύνδεσμο Εθελοντριών Αδελφών που προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες.

Υπήρξε σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού για αθλητικά θέματα, ήταν για πολλά χρόνια Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΟ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μαραθωνίου Αγάπης για τους Αγνοουμένους, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΚΟΕ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μελάθρου Αγωνιστών.

΄Εγραψε σειρά ιατρικών μελετών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Υπήρξε άνθρωπος μετριοπαθής, μειλίχιος και συναινετικός, γι’ αυτό στα δύσκολα χρόνια του τόπου μας όταν τα πάθη και η αντιπαράθεση οδηγούσαν στην καταστροφή, προσπάθησε να μεσολαβήσει ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Κάποιοι τορπίλισαν τις προσπάθειες του, κάτι για το οποίο είχε παράπονο και για το οποίο μιλούσε με πικρία.

Ο γιατρός Μάριος Τριτοφτίδης με τη ζωή και το έργο του κατέθεσε τη δική του πολύ σημαντική συνεισφορά στην ιστορία του τόπου μας τα τελευταία 70 χρόνια.

΄Εδωσε τον καλύτερο του εαυτό σε αυτά που πίστευε με ευγένεια ψυχής και ανιδιοτέλεια, παραμένοντας πάντα φίλος με όλους.

Αφιέρωσε τις γνώσεις και τις ικανότητες του στον τόπο με τη βεβαιότητα ότι θα έλθουν για τον λαό μας καλύτερες μέρες.

Με αυτή τη βεβαιότητα τον μνημονεύουμε σήμερα και του ανταποδίδουμε το χαρακτηριστικό χαμόγελο που πάντα τον συνόδευε.

Ο Δήμος Λεμεσού τιμώντας την μνήμη του γιατρού, αποφάσισε να ονομάσει δρόμο στην Αγία Φύλα που βρίσκεται ανατολικά του στρατοπέδου προς τιμή του.  Σήμερα με αυτή την ευκαιρία θα γίνει η αποκάλυψη της πινακίδας της εν λόγω οδού.

 

 

 

 
epohi