logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην επίσημη παράδοση του κτιρίου που θα στεγάσει το ΄Ιδρυμα «Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού», τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011 στις 4.00 μ.μ.

Με πολύ μεγάλη χαρά, αλλά και συγκίνηση παραδίδουμε σήμερα στους δημότες της Λεμεσού, τους μελετητές, τους φοιτητές, τους φιλήστορες, αλλά και τους εθελοντές μας, το κτίριο του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού.

Ένα κτίριο που δεσπόζει μιας από τις ωραιότερες περιοχές της Λεμεσού, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ιστορικό ξενοδοχείο Κούριο και το οποίο ως γνωστό υπήρξε η κατοικία των βρεττανών διοικητών και των κατά καιρούς Επάρχων Λεμεσού.

Πρώτη η πόλη μας ανάμεσα στις άλλες οργανώνει ένα παρόμοιο κέντρο και η τιμή ανήκει σε όλους που το εμπνεύστηκαν και συνέβαλαν στην υλοποίηση του.

Η αποκατάσταση του κόστισε περίπου €1.25 εκ. και έγινε κυρίως με τη μεγάλη συνεισφορά του Ιδρύματος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη ύψους €500.000.-, χωρίς την οποία ούτε αυτό, αλλά ούτε παλαιότερα κάποια έργα θα ήταν κατορθωτά.  Αξιοποιήσαμε τη χορηγία του Τομέα Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως (€300.000.-) και έγινε συμπληρωματική δαπάνη του Δήμου ύψους €450.000.- από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Το κτίριο, οι αίθουσες και οι εγκαταστάσεις του, πλήρως εκσυγχρονισμένες και με τον κατάλληλο εξοπλισμό, παρέχουν όλες τις δυνατότητες μελέτης και ανάδειξης της ιστορίας, του πολιτισμού, του πολιτικού και κοινωνικού ρόλου της Λεμεσού, κατά τους νεώτερους χρόνους παρουσίασης των αρχείων, των συλλογών και των προσωπικών αντικειμένων των σημαντικών ανθρώπων της δημόσιας ζωής, του πνεύματος, του πολιτισμού, της επιστήμης και του αθλητισμού που έζησαν και δημιούργησαν στην πόλη μας. Εδώ άλλωστε θα φυλάττεται και θα διατίθεται στους μελετητές η πλουσιότερη συλλογή εφημερίδων και μεγάλο μέρος του Αρχείου του Δήμου.

Προτάσεις για την κατάλληλη αξιοποίηση αυτού του κτιρίου υπήρξαν από παλιά, αλλά θεωρώ πως για πρώτη φορά διατυπώθηκε η ιδέα για μετατροπή του σε Μουσείο Ιστορίας της Λεμεσού, από την Κίνηση «Η πόλη μας» με εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2001 που έφερε την υπογραφή του Τίτου Κολώτα.

΄Εκτοτε ο Δήμαρχος Δημήτρης Κοντίδης, το Δημοτικό Συμβούλιο και πολλοί άνθρωποι εστερνίστηκαν το όραμα και επί υπουργίας Αβέρωφ Νεοφύτου παραχωρήθηκε το κτίριο.  Ο Δήμος όρισε ως επιστημονικό συνεργάτη τον αγαπητό Μίμη Σοφοκλέους, ενώ συγκροτήθηκε η μεγάλη ομάδα εθελοντών του Αρχείου στους οποίους πολλά οφείλουμε για την μέχρι τώρα συλλογή, ταξινόμηση και αρχειοθέτηση πολύτιμου υλικού.

Συμπαραστάτης στην όλη προσπάθεια δημιουργίας του Κέντρου Μελετών αποδείχθηκε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η διευθύντρια και τα στελέχη του, που πρότειναν και ο Δήμος αποδέχτηκε την εγκατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού που παρέχει πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχείο εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, στα ανακοινωθέντα και το φωτογραφικό υλικό και αρχείο κινηματογραφικών ταινιών από της ίδρυσης του.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ιδρύθηκε και ενεγράφη ΄Ιδρυμα με την επωνυμία «Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού», το οποίο έχει αναλάβει τη διοίκηση και διαχείριση του και στο οποίο εκπροσωπείται τόσο ο Δήμος Λεμεσού, όσο και παράγοντες της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Λεμεσού.

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το Μουσείο και Αρχείο της πόλης της Λεμεσού έχει πεδίον δόξης λαμπρό.  Είμαστε βέβαιοι ότι θα το αγαπήσουν όλοι οι συμπολίτες μας, θα το στηρίξουν και θα το εμπλουτίσουν, ώστε με τη σειρά του να επιστρέψει στην πόλη όσα της αξίζουν.

Διότι πρέπει να παραδεχτούμε!  Δεν έχουμε ακόμα επαρκώς καταγράψει, αρχειοθετήσει και μελετήσει την περήφανη ιστορία της Λεμεσού μας.

Δεν την έχουμε επαρκώς προβάλει με τις αναγκαίες και απαραίτητες εκδόσεις, δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις και αυτό παρά τις φιλότιμες και αξιέπαινες διοργανώσεις των συμποσίων προφορικής ιστορίας και των εκδόσεων των πρακτικών που γίνονται κάθε χρόνο.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε προς το ΄Ιδρυμα Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, την Δημοτικό Γραμματέα για την συνολική εποπτεία που είχε και έχει για το ΄Ιδρυμα, τους αρχιτέκτονες και λοιπούς μελετητές, τους εργολάβους, το Τμήμα του Δημοτικού Μηχανικού και τους λειτουργούς του και όλους ανεξαίρετα τους συνεργάτες μας.

Ευχαριστίες επίσης οφείλουμε στον Ροταριανό ΄Ομιλο  για τη δωρεά του σε εξοπλισμό προβολών και τον ΄Ομιλο Innter Wheel Αμαθουσία που προσέφερε τις προθήκες εκθεμάτων.

Ιδιαίτερος έπαινος αρμόζει στους λογής – λογής τεχνίτες και εργάτες του Δήμου που δούλεψαν αθόρυβα για να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες εργασίες, καθώς και στους συνεργάτες του Ιδρύματος που για μέρες καταπιάστηκαν με την αποκατάσταση των επίπλων, το στήσιμο των εκθέσεων και τον καλλωπισμό του χώρου.

Ευχαριστώ όλους για την παρουσίας σας.  Καλορίζικο και παραγωγικό!

 

 

 

 
epohi