logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση προς τιμή του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού Λτδ, την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο

Καλωσορίζουμε όλους σας στην αποψινή εκδήλωση, η οποία οργανώνεται μετά από εισήγηση του συναδέλφου Κρίστη Δημητρίου και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να εκφράσει την εκτίμηση και την αναγνώριση του Δήμου και των δημοτών της Λεμεσού προς ένα ξεχωριστό, ένα μοναδικό οργανισμό που κοσμεί και τιμά την πόλη μας, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού και να εκφράσει επιπρόσθετα τις ευχαριστίες του προς την Επιτροπή, τα μέλη, τα στελέχη και όλο το προσωπικό του.

Η μακρά, συνεχής και ανεκτίμητη προσφορά του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού δεν περιορίζεται μόνο στα όρια του Δήμου μας, αλλά από χρόνια, η φήμη, το κύρος και η δρατηριότητα του έχει αγκαλιάσει άμεσα και έμμεσα όλους τους κατοίκους της επαρχίας μας.

Οι στέρεες βάσεις της ίδρυσης του, τα ιδεώδη και οι σημαντικές αρχές των οραματιστών που το δημιούργησαν, η υπευθυνότητα και το κύρος των κατά καιρούς Επιτροπών και των διευθυντικών στελεχών, αλλά κυρίως η αγάπη και εμπιστοσύνη του ευρύτερου κοινού της Λεμεσού έχουν αναδείξει το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού ως το καταφύγιο και το στήριγμα των μη προνομιούχων, ως την τράπεζα του λαού (σε  αντιδιαστολή με την Τράπεζα του Αγίου Πνεύματος του Βατικανού) ως το ΄Ιδρυμα των εργατών, των καταστηματαρχών, των βιοτεχνών, αλλά και των μεσαίων επιχειρηματιών.

΄Ισως κανένας να μην μπορεί να διανοηθεί πως θα ήταν η πόλη μας, η Λεμεσός, χωρίς το Συνεργατικό Ταμιευτήριο.  Ποιοι από εμάς ή τους γονιούς μας θα μπορούσαν να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι;  Πόσοι θα μπορούσαν να ανοίξουν ή να βελτιώσουν το κατάστημα ή την βιοτεχνία τους;  Ποιοι θα μπορούσαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους;  Πώς θα ήταν η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης, ποιο θα ήταν το επίπεδο ζωής και διαβίωσης των συμπολιτών μας αν δεν ήταν αυτός ο μεγάλος και εύρωστος οργανισμός;

Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού ξεκίνησε από ένα ταπεινό κατάστημα στην οδό Αθυνών, με πρώτο γραμματέα τον αείμνηστο Αντωνάκη Λουκαϊδη, για να μετακινηθεί στην οδό Ηπείρου, κοντά στην πλατεία Ηρώων.  Στην συνέχεια απέκτησε τα πρώτα ιδιόκτητα γραφεία εδώ κοντά στην γωνία της οδού Αρχ. Κυπριανού και πριν είκοσι (20) περίπου χρόνια έκτισε  το επιβλητικό κτίριο στην οδό Γλάδστωνος.

Δεν ήταν όμως ούτε τα κτίρια, ούτε το μέγεθος του Οργανισμού που αποτελούσε ή αποτελεί το μεγάλο του πλεονέκτημα, τη μεγάλη διαφορά από άλλους.

Αντίθετα, τα κύρια γνωρίσματα του είναι η ανθρωπιά, η ετοιμότητα για βοήθεια, η κατανόηση των προβλημάτων του λαού, η σταθερή υπόμνηση ότι το ΄Ιδρυμα είναι σάρκα από την σάρκα των εργαζομένων, ότι είναι δική τους κατάκτηση και δικός τους Οργανισμός.

Όμως ούτε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο ξέχασε, απεμπόλησε η πρόδωσε την καταγωγή του.  Στράφηκε με στοργή προς τα μέλη και τους υποστηρικτές του και όταν η οικονομική του κατάσταση το επέτρεπε άρχισε να επιστρέφει πίσω πολλά από όσα ο λαός του έδωσε.

΄Εκτισε διαμερίσματα για ενοικίαση σε οικογένειες που τα είχαν ανάγκη, στήριξε συλλόγους, σωματεία, φιλανθρωπικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, κοινωνικούς φορείς, πολιτιστικές πρωτοβουλίες, περιβαλλοντικές εκστρατείες και χιλιάδες, κυριολεκτικά χιλιάδες μικρές και μεγάλες δράσεις προς κάθε κατεύθυνση, με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία.

Ο Δήμος Λεμεσου είναι ένας από τους ευγνώμονες αποδέκτες της ευεργετικής πολιτικής, αλλά και των κοινωνικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού.

Μας στήριξε στο παρελθόν με δάνεια όταν δύσκολα άλλοι μας έδιναν χρήματα.  Ευτυχώς αυτή τη στιγμή σχεδόν ξοφλήσαμε όλα όσα χρωστούσαμε.

Από χρόνια είναι ο μεγάλος χορηγός των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, ενώ φέτος με την ευκαιρία των 50 χρόνων της Γιορτής του Κρασιού, ήταν ο μέγας χορηγός και συμπαραστάτης για την κατασκευή των περιπτέρων και άλλου εξοπλισμού.

Μας βοήθησε με ειδικές διευθετήσεις για την επιδιόρθωση της αποβάθρας του Εναερίου, ενώ πέρσυ τον Νοέμβριο δώρησε στο Δήμο και τα παιδιά της Λεμεσού ένα καινούργιο τραινάκι από την Ιταλία, αξίας €85.000.-

Φέτος έχει στηρίξει σειρά εκδηλώσεων του Δήμου Λεμεσού, με πιο σημαντική την εκστρατεία καθαριότητας που έγινε πρόσφατα στο κέντρο της πόλης με σύνθημα «Καθαρή συνείδηση».

Η πιο συγκινητική όμως έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού προς τους συνδημότες μας και ειδικά την τρίτη ηλικία είναι η απόφαση του να ανοικοδομήσει σε δυο οικόπεδα που παραχώρησε ο Δήμος Λεμεσού, με δαπάνη €2 εκ. το νέο Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων, σε αντικατάσταση αυτού που υπάρχει και λειτουργεί στον χώρο του παλιού νοσοκομείου.

Θα μπορούσε κάποιος να καταθέσει ολόκληρες σελίδες που καταμαρτυρούν την γενναιοδωρία και την κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη του Οργανισμού και των ανθρώπων του και είμαι βέβαιος ότι ο καθένας από εμάς, όπως και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας θα έχουν ο καθένας τη δική του ξεχωριστή ιστορία να καταθέσουν ως έπαινο και ευχαριστία προς το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού.

Θέλω να υπενθυμίσω μόνο μια σελίδα από την αφειδώλευτη στήριξη που δόθησε στα σχολεία και τους σπουδαστές μας.  Με την εγκαθίδρυση του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού ήταν ο πρώτος και ίσως ο μόνος οργανισμός που μαζί με το Δήμο αγκάλιασαν με τόση στοργή και θαλπωρή το νεαρό Πανεπιστήμιο, τους καθηγητές και τους φοιτητές του.

1. Διατέθηκαν αμέσως και δωρεάν οι δυο ορόφοι του κτιρίου στην οδό Αχρ. Κυπριανού για χρήση από την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΠΑΚ.

2. Το Πολιτιστικό Κέντρο του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού ουσιαστικά τερμάτισε τη λειτουργία του για να δοθούν οι αίθουσες στο Πανεπιστήμιο που τις χρειαζόταν για τις διαλέξεις του.

3. Σε λίγες μέρες υπογράφεται συμφωνία με βάση την οποία το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού προσφέρει τους ορόφους των γραφείων του στο ιστορικό κέντρο της Αρχ. Κυπριανού στο ΤΕΠΑΚ με δωρεάν χρήση για 33 χρόνια.

Αυτός είναι ο Οργανισμός που τιμούμε σήμερα, αυτό είναι το Ταμιευτήριο μας, αυτοί είναι οι άνθρωποι του που για 65 χρόνια υπηρετούν την πόλη και τον λαό μας.

Μπορούμε να πούμε χωρίς να υπερβάλουμε ότι το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού έκτισε τη Λεμεσό, ανέπτυξε και αιμοδότησε την οικονομία, τον τουρισμό, την εμπορική ζωή της πόλης.  Σπούδασε εμάς και τα παιδιά μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την νέα του μορφή και την επιτυχή του προσαρμογή στο νέο περιβάλλον θα ζήσει πολλά πολλά χρόνια, καλύπτοντας με την προστατευτική του ομπρέλλα όλη την μείζονα πλέον Λεμεσό.

Αποτιούμε φόρο τιμής στους θεμελιωτές του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού που δεν μπορούσαν ίσως να υποψιαστούν ποιο θα ήταν το τεράστια εκτόπισμα και ο μεγάλος αντίκτυπος της προσφοράς τους.

Εκφράζουμε ακόμα μια φορά την αγάπη και την εκτίμηση προς τη Διοίκηση, τη Διεύθυνση και όλους όσους συναποτελούν τον μεγάλο αυτό Οργανισμό και ευχόμαστε νέες επιτυχίες για το καλό του τόπου και τους λαού μας.

 

 

 
epohi