logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την επέτειο των 50 χρόνων της Γιορτής του Κρασιού, την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011 στις 6.30 μ.μ.

Όπως υποσχεθήκαμε στην προηγούμενη μας συνάντηση, παρουσιάζουμε σήμερα, έξη μέρες πριν την έναρξη του οινόχρυσου ιωβηλαίου, τη συμπληρωματική δέσμη των καινοτόμων εκδηλώσεων και δράσεων που επιχειρούνται φέτος, ως μέρος του τριετούς προγράμματος της ουσιαστικής αναβάθμισης της Γιορτής του Κρασιού.

Είχαμε  ανακοινώσει την μετάθεση έναρξης της Γιορτής στις 08/09/2011, την επονομασία της επετείου σε «οινόχρυσο ιωβηλαίο», την εξαγγελία τιμητικών διακρίσεων, την έκδοση επετειακού εταιρικού γραμματοσήμου και κρατικού λαχείου με αναφορά στην 50η επέτειο. 

Στο μεταξύ ολοκληρώνεται η εκτύπωση της επετειακής έκδοσης που θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση εδώ στο Δημόσιο Κήπο, την εβδομάδα μετά την έναρξη της Γιορτής.

Σημαντικότατο μέρος θα αποτελέσει η τελετή των εγκαινίων, όπου θα γίνει πρώτη εκτέλεση τραγουδιών για το καταγωγή του κρασιού και το οινόχρυσο ιωβηλαίο, από τον Κώστα Μακεδόνα με τους Γιωργαλλέτους.

Α]- ΧΟΡΗΓΟΙ-Θεωρούμε ως πρωταρχικής σημασίας καινοτομία την επιτυχημένη προσέλκυση χορηγών της Γιορτής, χωρίς την οποία δεν θα μιλούσαμε σήμερα για την επιχειρούμενη αναβάθμιση και προσδοκούμε στην ανταπόκριση που η Λεμεσός θα της αποδώσει.
Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, Emporium Cars, Κ.ΟΤ, Α. Έλληνας Energy, Φίλ. Αντρέου, αξίζουν της θερμές ευχαριστίες όλων της.

Β]- ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΚΙΝΕΣ- Για πρώτη φορά, με την ευκαιρία του “οινόχρυσου ιωβηλαίου”, διεκδικούμε φέτος αυτή την επιβράβευση με το μεγαλύτερο κρασοπότηρο που κατασκευάστηκε ποτέ στον κόσμο από Κύπριους τεχνικούς και καλλιτέχνες.

Το Κρασοπότηρό της ανορθώνεται σε ύψος τριών μέτρων από τη βάση του και συνιστά ένα έργο – κράμα ψηλής αισθητικής και τεχνολογικής αντίληψης.  Η ιδέα κατασκευής του, μετουσιώθηκε σε πράξη χάρη της δεξιότητες του καλλιτέχνη Αντρέα Μαυρογένη και των τεχνικών του συγκροτήματος Φιλόκυπρου Αντρέου.

Της οι ενδείξεις συνηγορούν στην επίτευξη του στόχου της, που θα αποδώσει εντυπωσιακό το παρών της οινικής Κύπρου ως παγκόσμια πλέον είδηση, μέσω προβολής της από τον Οργανισμό Γκίνες, με τα όποια ευεργετικά τούτο συνεπάγεται.

Γ]-ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ.
Για πρώτη φορά οργανώνεται ημερίδα αποδήμων, όπου θα κυριαρχεί το παραδοσιακό στοιχείο των εκδηλώσεων στο χώρο του κηποθεάτρου στις 16/09/2011, με τον Λαογραφικό ΄Ομιλο και τον Λεωνίδα Πιτσιλλίδη με την ορχήστρα του σε πρώτη παρουσίαση του δίσκου «Πίννε κρασίν νάσιης ζωήν».  Σε αναρτημένο πανό, επί της αψίδας στη νότια είσοδο, θα γίνεται αναφορά σ’αυτούς μέσα από απόσπασμα του τραγουδιού της Γιορτής.

Δ]-ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.
Η διευθέτηση παρουσίας του δημοφιλούς καλλιτέχνη Κώστα Μακεδόνα σε συναυλία που θα δοθεί την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, για ερμηνεία, σε πρώτη εκτέλεση, των τραγουδιών της Γιορτής, η μετάκληση του νεανικού συγκροτήματος ‘Τριμιτόνιο’ που προσέφερε η εταιρία Emporium Cars και η διεξαγωγή διαγωνισμών ζωγραφικής και γκράφιτι, που ολοκληρώθηκε χάρη στην πρόεδρο του ΕΚΑΤΕ πιστεύουμε ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του κήπου και για τη νέα γενιά.

- Στο ίδιο πνεύμα για πρώτη φορά, θα λειτουργήσει ΄ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΜΑΛΓΑΜΑ’ , ένα πρωτοποριακό μπαρ που με δημιουργίες κοκτέιλ βασισμένων σε Κυπριακά οινικά προϊόντα και ζιβανία, με επιχορήγηση του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, των τεσσάρων (4) οινοπαραγωγών και των παραγωγών φρουτοχυμών.

Ε]-ΕΥΤΑΞΙΑ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ.
- Έχει επιτευχθεί η κατασκευή, ιδιόκτητης πλέον, σύγχρονης λειτουργικής εξέδρας τέλεσης των εγκαινίων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, όπως και  η διάνοιξη του τρίτου διαδρόμου [από τη νότια είσοδο δεξιά] που θα φιλοξενεί τις νέες δράσεις και θα αποσυμφορεί τη διακίνηση των επισκεπτών.

- Κατασκευάζεται στον ίδιο χώρο δεύτερη εξέδρα για τοποθέτηση του Κρασοπότηρου που θα συμπληρώνει όλες τις νέες κατασκευές σε ένα συνεκτικό και φαντασμαγορικό σχεδιασμό που πιστεύουμε θα ικανοποιεί ντόπιους και ξένους.  Ελπίζεται ότι στο προσεχές μέλλον τέτοιες δημιουργίες θα καλύψουν και άλλους χώρους, όπως οι χώροι εστίασης, στη βάση του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού.

Δ-]-ΝΕΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ- Η πρώτη ανεμογεννήτρια οικιακού τύπου, θα εγκατασταθεί στο χώρο της Γιορτής για να την καταστήσει ακόμα πιο λαμπρή, συμβάλλοντας στο πνεύμα αναβάθμιση που επιδιώκουμε σε όλα τα επίπεδα. Προσδοκούμε σε θεαματική επέκταση αυτής της συμβολής της Γιορτής, με στόχο η Λεμεσός να κατακτήσει τα σκήπτρα της πράσινης πόλης στη μεσόγειο, στα πλαίσια της ανάδειξης της σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

 Η οργανωτική επιτροπή εκφράζει τις ευχαριστίες της στη χορηγό εταιρία Α. ΕΛΛΗΝΑΣ, που ιδιαίτερα ασχολείται στον τομέα αξιοποίησης των διάφορων μορφών ενέργειας στη Κύπρο.  Ελπίζουμε στη συνδρομή και άλλων παρόμοιων οργανισμών.

Ε-]- ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ.
Σε πιλοτική βάση οργανώνεται τέλεση πολιτικών γάμων που θα διανθίζεται με ανάλογα Κυπριακά έθιμα, [βιολί-λαούτο-ρέσι κ.α] και προσφορά αναμνηστικών. Σχετική βιτεογράφιση θα αποτελέσει σημαντικό και ελκυστικό στοιχείο, για τους ενδιαφερόμενους, που θα ενισχύσει αυτό το θεσμό σε όφελος του Δήμου και της Γιορτής.

Ζ]-ΠΡΟΒΟΛΗ.
Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ειδική ιστοσελίδα για τη Γιορτή, έχουν τοποθετηθεί τεράστια δρύϊνα βαρέλια στους περιφερειακούς κόμβους, εκτυπώθηκε ειδική έκδοση εντυπωσιακού και ποικίλου υλικού για το «ΟΙΝΟΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ», την ΚΥΠΡΟ και το ΚΡΑΣΙ.

=Αναμένεται διευθέτηση ζωντανής αναμετάδοσης της τελετής των εγκαινίων και της απονομής Γκίνες, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα για διαχρονική προβολή.

Άλλες δράσεις και εκδηλώσεις (χρονολογικά)

  • Τιμητική εκδήλωση για επτά (7) καλλιτέχνες κατασκευαστές περιπτέρων από το 1961 ως σήμερα (Γιώργος Μαυρογένης, Γόρης Γρηγοριάδης, Κωστάκης Μαυρογένης, Ανδρέας Μιτσής, Μάρκος Κωνσταντινίδης, Αιμίλιος Νικολάου και Σωτήρης Ψαράς) – έγινε ψες 1η Σεπτεμβρίου 2011.
  • Παγκύπριος διαγωνισμός γκράφιτι, την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου στο Δημόσιο Κήπο.
  • Αναδρομική έκθεση φωτογραφίας της Γιορτής του Κρασιού 1961 – 2011.  Τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011 στο πολιτιστικό κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου.
  • Γευστολόγηση Κυπριακών Κρασιών, Δευτέρα και Τρίτη, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2011 στην ΕΤΚΟ.
  • Ημερίδα στο πολιτιστικό κέντρο Πάνος Σολομωνίδης με θέμα «Το κρασί και η ευεργετική επίδραση του στην υγεία του ανθρώπου».  Ομιλητές Δρ. Γεώργιος Σολέας, Δρ. Νίκος Ζάμπογλου, Στυλιανός Φιλόπουλος, Δρ. ΄Ακης Ζαμπάρτας.
  • Πορεία παλιών αυτοκινήτων σε συνεργασία με τη Λέσχη Παλιού Αυτοκινήτου (ΛΕΠΑΛ).
  • Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις σε πλατείες, στο κέντρο της πόλης, το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011.
  • Δωρεάν μεταφορά επισκεπτών από άλλες πόλεις (Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο, Αγία Νάπα), αλλά και συμπολιτών μας από έξη (6) συνοικίες και Δήμους της Λεμεσού.
 

 

 
epohi