logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΄Ενωσης Δήμων Κύπρου
κ. Ανδρέα Χρίστου
στην Ημερίδα για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
12 Μαΐου, 2011 – Ξενοδοχείο Amathus

 

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή μας ημερίδα με θέμα την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το θέμα της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στους Δήμους της Κύπρου μελετήθηκε και στο παρελθόν, αλλά για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένων και πρακτικών δυσκολιών που παρατηρήθηκαν, δεν πήρε τότε σάρκα και οστά.  Τώρα όμως η ιδέα έχει ωριμάσει και η ανάγκη για εφαρμογή ενός συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (το γνωστό e-government) είναι πια εμφανής.

Η εκτεταμένη εφαρμογή παρόμοιων συστημάτων σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, μας δείχνει το δρόμο και μας υπαγορεύει ότι πρέπει να κινηθούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Τα οφέλη από την εφαρμογή του e-government είναι πάρα πολλά, όπως πολλές είναι και οι δυσκολίες και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν μέχρι την ολοκλήρωση του.  Γι’ αυτά όλα όμως δεν θα μιλήσω εγώ.  Θα μας τα πουν οι εκλεκτοί μας ομιλητές, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για την παρουσία τους εδώ σήμερα.  Μια ματιά στα σύντομα βιογραφικά τους που δίνονται στο πρόγραμμα, θα σας πείσει τόσο για την ειδικότητα τους στο θέμα, όσο και για την εμπειρία τους στο τομέα, την οποία και τους παρακαλέσαμε να μοιρασθούν σήμερα μαζί μας.

Η ΄Ενωση Δήμων έχει αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στην όλη διαδικασία και με τη συγκατάθεση και συμμετοχή όλων των Δήμων, προχωρεί στη δημιουργία εταιρείας (ή άλλου ανάλογου φορέα), του οποίου αποκλειστική αρμοδιότητα θα είναι το ΄Εργο της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στους Δήμους.

Σε κατοπινό στάδιο και όταν οι συνθήκες θα είναι ώριμες, το ΄Εργο αυτό θα μπορούσε , με τη βοήθεια και το συντονιστικό ρόλο του Υπουργείου Εσωτερικών, να επεκταθεί  και στις Κοινότητες της Κύπρου, καλύπτοντας έτσι ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Το αποκορύφωμα βεβαίως θα είναι η φάση στην οποία το σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορεί να συνδεθεί άμεσα με αυτό της Κυβέρνησης.

Ο σχεδιασμός του όλου ΄Εργου στηρίζεται κατ’ αρχήν στην ενημέρωση των Δημοτικών Αρχών για την ανάγκη εφαρμογής του συστήματος στους Δήμους, έτσι ώστε να κατανοήσουν πλήρως τις διοικητικές και λειτουργικές διευκολύνσεις και τις οικονομικές ελαφρύνσεις που θα προκύψουν.  Θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν και τον άλλο σημαντικότατο στόχο του ΄Εργου, που είναι η άμεση αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των δημοτών.  Η προσπάθεια ενημέρωσης των Δήμων έχει ήδη αρχίσει με πρόσφατη συνάντηση Δημάρχων και Δημοτικών Γραμματέων για το θέμα, όπου εκτός από τη βασική φιλοσοφία του συστήματος, είχαν την ευκαιρία να δουν και ένα αρχικό περίγραμμα εφαρμογής του όλου ΄Εργου.

Νιώθουμε ότι στον τομέα της ενημέρωσης, σήμερα στο χώρο αυτό, θα γίνει ένα σημαντικό βήμα, αφού στο ακροατήριο έχουμε πολλούς λειτουργούς των Δήμων από όλα τα επίπεδα, τους ανθρώπους, δηλαδή που σε τελική ανάλυση θα είναι οι κύριοι χρήστες του συστήματος.

Η αμέσως επόμενη σχεδιασμένη ενέργεια είναι η πρόσληψη μέσω της ενδεδειγμένης διαδικασίας προσφορών, Ειδικού Συμβούλου για το Έργο, ο οποίος αφού αποτυπώσει τη σημερινή υποδομή όλων των Δήμων στον τομέα των ηλεκτρονικών συστημάτων, θα εισηγηθεί και το ακριβές μοντέλο εφαρμογής που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, αγαπητοί συνάδελφοι των Δήμων, και κατ’ επέκταση και των Κοινοτήτων, η σημερινή συνάντηση είναι μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσετε πλήρως τη σημασία και τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και σας παροτρύνω μέσα και από ερωτήσεις που θα έχετε την ευκαιρία να υποβάλετε, να ξεκαθαρίσετε πλήρως στο μυαλό σας τι ακριβώς θα προσφέρει το ΄Εργο αυτό στους Δήμους.  Ο ρόλος σας στην επιτυχία του ΄Εργου είναι σημαντικότατος και η δέσμευση όλων απαραίτητη.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, το μέγεθος του ΄Εργου που αρχίσαμε είναι μεγάλο, ο δρόμος μακρύς και το κόστος πολύ ψηλό.  Γι’ αυτό και αναμένουμε και από το Κράτος θεσμική, πρακτική αλλά και οικονομική στήριξη.  Στις μέχρι στιγμής επαφές μας με το Υπουργείο Εσωτερικών και με άλλα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα, βρήκαμε καταρχήν θετική ανταπόκριση και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε την ολόπλευρη στήριξη τους, τουλάχιστον μέχρι να εγκατασταθεί και λειτουργήσει το σύστημα.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για Νέες Τεχνολογίες κ. Παντελή Τζωρτάκη, τους Κρατικούς και Πολιτειακούς φορείς, τους οργανισμούς τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής και τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών (Δήμων και Κοινοτήτων), που είστε σήμερα μαζί μας.  Ευχαριστώ επίσης θερμά τους ομιλητές μας από την Κύπρο και το εξωτερικό καθώς και όλους τους χορηγούς και συνδιοργανωτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως, οι οποίοι συνέβαλαν πρακτικά στην πραγματοποίηση της σημερινής ημερίδας.  Τέλος ευχαριστώ την Επιτροπή Εργασίας που ανέλαβε την όλη διοργάνωση της ημερίδας αυτής.

Χαιρετίζω λοιπόν όλους εσάς κι ελπίζω στο τέλος της ημερίδας να είμαστε όλοι σοφότεροι στο θέμα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

 

 
epohi