logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση προς τιμή της κας  Νέφεν Μιχαηλίδου, την Τρίτη, 22/3/2011 στο Δημοτικό Μέγαρο

Τιμούμε σήμερα μια θεραπαινίδα  της μουσικής και της μουσικής Παιδείας μιας αγαπητής φίλης και συμπολίτισσας που μετά από μακρά παραμονή στην Γερμανία, ξεκίνησε στον τόπο μας, στην Λεμεσό, μια δύσκολη και φιλόδοξη  επαγγελματική πορεία.

Τίποτα δεν ήταν εύκολο αλλά η Δρ. Νέφεν Μιχαηλίδου με δύναμη και αυταπάρνηση με πίστη στις δυνάμεις της αλλά και στους μαθητές της υπερφαλάγγισε κάθε εμπόδιο και ξεπέρασε την κάθε προσδοκία.

Με πρώτο και δεύτερο πτυχίο στην Ανώτατη Μουσική σχολή και στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και με διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο Πανεπιστήμιο του Χάλλε ασχολήθηκε σε έκταση με την επίδραση των Αρχαίων Ελληνικών μέτρων στην κλασσική ευρωπαϊκή μουσική αποδεικνύοντας την ιδιαίτερη σχέση,  για παράδειγμα,  της 9ης συμφωνίας του Μπετόβεν με την δομή των ελληνικών δίστιχων.

Έχει δημοσιεύματα σε πολλές αξιόλογες επιστημονικές εκδόσεις του κόσμου όπως στην Γερμανία, Αυστρία, Ρωσία, Ιταλία και Αμερική. Υπήρξε αντιπρόσωπος της Κύπρου από το 1982 -2002 στο Διεθνές Συμβούλιο Παραδοσιακής Μουσικής της UNESCO εκτελώντας έτσι όλα τα καθήκοντα μιας Εθνικής Επιτροπής Μουσικής Κύπρου. Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε διάφορες διεθνείς διασκέψεις μουσικής παρουσιάζοντας μελέτες για την Κυπριακή Παραδοσιακή Μουσική.

Σαν διεθνώς γνωστή παιδαγωγός  πιάνου με πρωτότυπη δική της εφεύρεση μεθόδου διδασκαλίας πιάνου καλείται διεθνώς να συμμετάσχει στις κριτικές επιτροπές διάφορων  διεθνών διαγωνισμών. Το 1995 αποτέλεσε μέλος της  κριτικής επιτροπής του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού Chopin στην Cottingen Γερμανίας. Επίσης την ίδια χρονιά έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνισμού Μεσογειακών Χωρών στο Παλέρμο Ιταλίας και το 1996 αποτέλεσε μέλος Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού Πιάνου για νεαρούς πιανίστες στο Volgodonsk Ρωσίας.

Από το 1972 είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Η έλλειψη μιας Κρατικής Μουσικής Σχολής στην Κύπρο την έχει αναγκάσει το 1980 να μετατρέψει τα δύο καταστήματα που έκτισε ο πρώην σύζυγος της Στέλιος Μιχαηλίδης ιατρός, σε δημόσιο αφιλοκερδές Μουσικό Ίδρυμα στο οποίο έχει διοργανώσει  πρωτότυπες ιστορικές μουσικές δραστηριότητες όπως: α)Τα Διεθνή Σεμινάρια Master – class  τα οποία ήταν άγνωστα στην Κύπρο. Ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 16 από αυτά. β) Διεξαγωγή Διεθνών Διασκέψεων Μουσικής του Διεθνούς Συμβουλίου Παραδοσιακής Μουσικής της UNESCO γ) Οργάνωση Συναυλιών  με διεθνούς φήμης Μουσικούς. δ) Οργάνωση Παγκύπριων Διαγωνισμών Μουσικής. ε) Ανταλλαγές επισκέψεων με άλλες Ευρωπαϊκές Μουσικές Σχολές. στ) Οργάνωση Διαλέξεων.

Με την αποκλειστική της διδασκαλία ανέδειξε  40 μαθητές με επίπεδο  GCE O’ Level (Grade 6) και 26 μαθητές GCE Α Level Music (Grade 8 and Diploma Performing) καθώς επίσης και 5 παγκόσμιου επιπέδου επαγγελματίες μουσικούς οι οποίοι ανήκουν στους πολιτιστικούς φορείς της νέας γενιάς στην Κύπρο και είναι ο Μανώλης Νεοφύτου πιανίστας, ο Κυριάκος Κυριάκου πιανίστας, η Μαργαρίτα Ηλία σοπράνο, ο Ανδρέας Ιωαννίδης πιανίστας και ο Ανδρέας Τσιάρτας συνθέτης.  Με αυτά τα αποτελέσματα έχει ουσιαστικά  προσφέρει στην πόλη της Λεμεσού μια τριτοβάθμια Σχολή Μουσικής που ισοδυναμεί με πανεπιστήμιο. Με όλες αυτές τις δραστηριότητες έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην οικοδόμηση της σύγχρονης πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Κύπρου μεταφέροντας πριν 30 χρόνια την  Ευρώπη στη Κύπρο στον τομέα της Μουσικής.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Δρ. Μιχαηλίδου γι’ αυτή την ανυπολόγιστη άξια προσφορά της στα Μουσικά πράγματα του τόπου μας,  στην εκπαίδευση και ανάδειξη παγκόσμιας κλάσης μουσικών, στην προβολή του τόπου μας διεθνώς.

Ευχόμαστε χρόνια πολλά υγείας και προσφοράς.

 

 

 

 
epohi