logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου στην παρουσίαση του βιβλίου του Μακαρίου Δρουσιώτη «Η μεγάλη ιδέα της μικρής χούντας» που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 2011 στο ΤΕΠΑΚ

Ο Μακάριος Δρουσιώτης έρχεται με ένα καινούργιο βιβλίο να ρίξει περισσότερο φως, να καταγράψει και να αναλύσει τραγικές σελίδες της σύγχρονης Κυπριακής Ιστορίας και γεγονότα που σημάδεψαν μια για πάντα την πατρίδα και τον λαό μας.

Ο Μακάριος μας συνήθισε στα βιβλία του σε μια εξαντλητική παράθεση στοιχείων από πρωτογενείς πηγές, σε μια σοβαρή πολιτική αξιοποίησης τους και σε μια επαγωγική απόδειξη, που δικήν αποδείξεως μαθηματικού θεωρήματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια καλόπιστης αμφισβήτησης.

Στο νέο βιβλίο του ή στην νέα γραφή του βιβλίου του εμφανίζεται πιο ώριμος και ψύχραιμος με πιο καταλαγιασμένη σκέψη και σκαλίζει, ξεψαχνίζει, κοσκινίζει, κυριολεκτικά όπως τους αρχαιολόγους, τα έγγραφα και τα ντοκουμέντα, τα διασταυρώνει με άλλα, από άλλες πηγές σχετικές και άσχετες ώστε να μην αφήσει καμμιά, ει δυνατόν, σκιά, ούτε ένα ψεγάδι.

Και πιστεύω το καταφέρνει! Καταφέρνει χωρίς φόρτιση και πάθος να αναδείξει τον ρόλο των προσώπων των ομάδων των σχηματισμών, των διάφορων παικτών στην διεθνή πολιτική σκακιέρα και ασφαλώς να καταδείξει τον ρόλο της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ , των κυκλωμάτων και των στελεχών της CIΑ και άλλων στο βρώμικο παιχνίδι που παίχτηκε σε βάρος της Κύπρου και οδήγησε στο πραξικόπημα και την εισβολή.

Ακόμα ο Μακάριος Δρουσιώτης υποδεικνύει τις ευθύνες όσων ήξεραν αλλά δεν μιλούσαν, όσων υποψιάζονταν ή διαισθάνονταν την έλευση του ολέθρου αλλά δεν αντέδρασαν έγκαιρα.

Ίσως το νεότερο και εντελώς  καινούργιο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο «Τι γνώριζαν οι ΗΠΑ» όπως και ο επίλογος με τίτλο «Realpolitic»  να είναι τα πιο ενδιαφέροντα αλλά και που αποτελούν την καλύτερη απόδειξη της διεισδυτικής αλλά και τολμηρής προσέγγισης του συγραφέα.

Γράφει συγκεκριμένα τα εξής:
«Σύμφωνα με την «εθνικά ορθή» αντίληψη το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 έγινε για να δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει και όχι το αντίθετο. Το «δίδυμο έγκλημα» του πραξικοπήματος και της εισβολής θεωρείται μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας η οποία κυοφορήθηκε στις ΗΠΑ με σκοπό τη διχοτόμηση της Κύπρου, εξυπηρετώντας έτσι τα γεωπολιτικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αυτή η χονδρική προσέγγιση, με διάφορες παραλλαγές, είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση του μέσου Κύπριου. Είναι η «εθνική αλήθεια» για την τραγωδία του 1974.

Σήμερα, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά τα γεγονότα, η «αλήθεια» αυτή αμφισβητείται. Με την πάροδο του χρόνου και τον αποχαρακτηρισμό πλούσιου αρχειακού υλικού από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας δόθηκαν τα ερεθίσματα στους ερευνητές κυρίως ξένους να αποδομήσουν στην βάση στοιχείων και όχι πεποιθήσεων τη θεωρία της ξένης συνομωσίας κατά της Κύπρου».

Ασφαλώς είναι μια θέση που θα αμφισβητηθεί από πολλούς όμως αυτή είναι η κατάληξη του συγγραφέα που αν μη τι άλλο δείχνει συνέπεια με την μέθοδο έρευνας και τεκμηρίωσης που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια.

Εύχομαι στον συγγραφέα κάθε επιτυχία στο έργο του με την ευχή να παραμείνει ο Μακάριος Δρουσιώτης, αυθεντικός, όπως τον ξέραμε.

 

 

 
epohi