logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός κατά την παρουσίαση του βιβλίου του
Ζαχαρία Κυριάκου «Τοπική Αυτοδιοίκηση
παρόν και μέλλον»
Δημοσιογραφική εστία, 17.1.2011

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω την απόφαση του αγαπητού Ζαχαρία Κυριάκου να αποτυπώσει στο βιβλίο του τις σκέψεις, έγνοιες και αγωνίες για τις Τοπικές Αρχές, για το παρόν και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με ειλικρινές ενδιαφέρον και πραγματική προσπάθεια εμβάθυνσης στα προβλήματα ο Ζαχαρίας αναλύει τα ζητήματα, θέτει ερωτήματα και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις.

Αναπόφευκτα οι κρίσεις που διατυπώνονται κουβαλούν τις προσωπικές εμπειρίες και εκτιμήσεις του συγγραφέα – απόλυτα σεβαστές και αξιοπρόσεκτες –

Βεβαίως εκ της φύσης τους τα ζητήματα είναι πιο περίπλοκα και σύνθετα και οι «καθαρές» λύσεις δεν είναι εύκολες ούτε και κατ’ ανάγκη βιώσιμες.

Η διαδικασία ανέλιξης και καθιέρωσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια τιτάνια και διαχρονική προσπάθεια που άρχισε ουσιαστικά από το 1943 και συνεχίζεται αέναα συνδεδεμένη άμεσα ή πιο σωστά αντικαθρεφτίζοντας την ωρίμανση και καταξίωση γενικά των πολιτειακών θεσμών στον τόπο μας.  Δεν είναι μια μεμονωμένη τάση ή μια ξεχωριστή πορεία.

Γι’ αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο Κόμματα και Φορείς που επαγγέλλονται άπαντες την ανεξαρτησία, αυτονομία – διοικητική και οικονομική – της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μια σειρά ζητήματα – πρόσφατα παραδείγματα υπάρχουν αρκετά – να συμπεριφέρονται απίστευτα συντηρητικά και φοβισμένα.

Ακόμα και οι πολίτες, μέσα από έρευνες και ποικίλες αντιδράσεις, τηρούν επιφυλακτική στάση και δεν εμπιστεύονται εύκολα τη θέση και τις απόψεις της Τ.Α.

Άρα το θέμα δεν είναι μόνο διακηρυκτικό, δεν είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων και διατύπωσης ενός κώδικα σχέσεων Κεντρικής Κυβέρνησης και Τ.Α. αλλά αφορά μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δημοτικών αρχόντων και δημοτών μια καθημερινή επιβεβαίωση ότι η όποια εξουσία θα ασκείται με συνέπεια, δίκαια, αμερόληπτα και αντικειμενικά.

Το μέγεθος της πολιτείας μας, το εκλογικό μας σύστημα αλλά και η παρουσία ισχυρών κομματικών σχηματισμών δεν επιτρέπουν εύκολα τον απογαλακτισμό από τις ειδικές σχέσεις με τους ψηφοφόρους.

Γι’ αυτό και τα μόνιμα φαινόμενα λαϊκισμού και δημαγωγίας μεταφέρονται εύκολα, ευκολότερα απ’ ότι κάποιος ανέμενε και στην αντιμετώπιση τοπικών ζητημάτων γεγονός που με εξαίρεση τα αμφίβολης αξίας πρόσκαιρα κέρδη, τραυματίζει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του θεσμού αλλά και των εκπροσώπων του.

Παρά τα πιο πάνω και τις πολλές και ποικίλες δυσκολίες πρέπει να αναγνωρίσουμε η Τ. Αυτοδιοίκηση προχωρεί, ωριμάζει, παράγει αποτέλεσμα, βελτιώνει τη ζωή των πολιτών, αποκτά εμπειρίες, ικανότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Θεωρώ την προ των πυλών ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση ένα πρωτόγνωρο, ουσιαστικό βήμα προς τα μπρος όμως ούτε θαύματα αναμένω ούτε ανατροπές.

Κατά τη γνώμη μου ο πυρήνας, ο φορέας, η κινητήρια δύναμη των Τ.Α. θα είναι τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, οι Δημάρχοι και Κοινοτάρχες και εν πολλοίς από τη δική τους δράση, κοινή βούληση και συναίνεση εξαρτάται πρωτίστως το μέλλον και η πρόοδος του θεσμού.

Ευχαριστώ και συγχαίρω τον αγαπητό Κυριάκο για την τόσο επίκαιρη παρέμβαση του - κάτι που σπανίζει στον τόπο μας - και εύχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία στην προσπάθεια του, συγγραφική και αυτοδιοικητική.

 

 

 
epohi