logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Πεπραγμένα Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου για το έτος 2010
Δημοσιογραφική διάσκεψη, την Πέμπτη,
16 Δεκεμβρίου 2010 στις 11.00 π.μ.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά το 2010 γενικά ο τόπος μας, η Λεμεσός συνέχισε να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης με τον Δήμο της Λεμεσού να συνεχίζει με τον καλύτερο και προσφορότερο τρόπο να αξιοποιεί τις δυνατότητες που του προσφέρθηκαν για να δημιουργεί νέα έργα υποδομής και να αναπτύσσει πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές και άλλες δράσεις.

Ταυτόχρονα ο Δήμος Λεμεσού συνέβαλε καθοριστικά το 2010 ως Τοπική Αρχή και ως εκλεγμένος εκπρόσωπος και φορέας των δημοτών της Λεμεσού στην έναρξη ή/και δρομολόγηση έργων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ειδικώτερα για το 2010 σημειώνουμε τα ακόλουθα:

Α.     Ανάπτυξη παραλιακής ζώνης

 1. Εγκρίθηκαν τα σχέδια και η χρηματοδότηση κατασκευής της γέφυρας που θα ενώσει το Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο – ΓΣΟ με την παραλία.  Χορηγός η CYTA με ποσό €500.000.-
 2. Ξεκίνησε το μεγάλο έργο της Μαρίνας Λεμεσού συνολικής δαπάνης €350 εκ. το οποίο αναμένεται να έχει καταλυτική επίδραση στην ανάπτυξη της πόλης μας.
 3. Ξεκίνησε το έργο ανάπλασης του παλιού λιμανιού με πλήρη χρηματοδότηση από την Αρχή Λιμένων, συνολικής δαπάνης €18 εκ.
 4. Ξεκίνησε το έργο «Παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο» στην προκυμαία με χορηγία κατά 90% από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και την Κυβέρνηση.  Συνολική δαπάνη €18.6 εκ.
 5. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και παραδόθηκε στους χρήστες η ράμπα καθέλκυσης μικρών ερασιτεχνικών σκαφών παρά το ξενοδοχείο Holiday Inn.  Δαπάνη €180.000.-
 6. Συμπληρώνεται σύντομα η συντήρηση της αποβάθρας Εναερίου.  Δαπάνη €110.000.-
 7. Κατακυρώθηκε η προσφορά για την εκπόνηση του σχεδίου περιοχής μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού, έναντι δαπάνης €140.000.-  Η μελέτη χωρίς απρόοπτα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011.
 8. Παρά την κάποια καθυστέρηση προχωρούν τα έργα στο νέο λιμάνι και συγκεκριμένα η επέκταση του κρηπιδώματος κατά 500 μέτρα και η ανέγερση του νέου σταθμού επιβατών, συνολικής δαπάνης μαζί με τον εξοπλισμό ύψους €80 εκ.
 9. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων Κύπρου αποφάσισε με δαπάνη €500.000 να συντηρήσει την μεγάλη αποβάθρα του παλιού λιμανιού και να την παραχωρήσει στο Δήμο Λεμεσού.

Β.      Κέντρο πόλης

 1. Ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης και αναζωογόνησης του κέντρου, συνολικού κόστους €24.4 εκ.
 2. Ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες στον ποταμό Γαρύλλη για τη δημιουργία του γραμμικού πάρκου Γαρύλλη.  Το έργο συγχρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και θα έχει συνολική δαπάνη €15 εκ.
 3. ΄Εχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός ΒΟΤ για το έργο ανάπλασης του Υδατόπυργου, το οποίο ως γνωστό περιλαμβάνει χώρους αναψυχής, μικρή έκθεση για την ιστορία υδροδότησης της πόλης, χώρο στάθμευσης και άλλες διευκολύνσεις.
 4. Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της Χαβούζας, βόρεια της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, όπως και ο εξωραϊσμός και η βελτίωση όλου του γύρω χώρου.  Ως γνωστό η Χαβούζα αποτελεί αρχαίο μνημείο και μαζί με τον διπλανό χώρο ανήκει στον Δήμο Λεμεσού.  Το έργο αποτελεί προσφορά του ΣΥΛ προς τους δημότες Λεμεσού με δαπάνη €250.000.-
 5. Ολοκληρώθηκαν τα δελτία ποσοτήτων και οι όροι των προσφορών για την πρόσκληση ενδιαφέροντος από εργοληπτικές εταιρείες για το έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας.  Δαπάνη της Α’ φάσης €5.2 εκ.
 6. ΄Εχουν ληφθεί 4 προσφορές από γνωστές κατασκευαστικές εταιρείες για την κατασκευή με την μέθοδο ΒΟΤ του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους.  Αναμένεται ότι η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει περί το τέλος του 2011 με δαπάνη περίπου €8 εκ.
 7. ΄Εχει ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Δήμου η μελέτη βιωσιμότητας για την κατασκευή με τη μέθοδο ΒΟΤ υπόγειων και ισόγειων χώρων στάθμευσης στην προκυμαία.  Το έργο προβλέπει 640 χώρους και δαπάνη περίπου €10 εκ.  Αναμένεται να προσφοροδοτηθεί τον Μάρτιο 2011.
 8. Γίνεται μελέτη βιωσιμότητας για υπόγειο χώρο στάθμευσης 200 οχημάτων, δυτικά της οδού Ελευθερίας, κάτω από την σημερινή πλατεία Ελλήνων και τις εγκαταστάσεις καθαριότητας του Δήμου Λεμεσού.
 9. Σχεδιάζεται και τέταρτος δημόσιος χώρος στάθμευσης σε τρία επίπεδα παρά την οδό Ηπείρου όπου ο Δήμος απέκτησε με απαλλοτρίωση δυο οικόπεδα.

Γ       Οδικά έργα

 1. ΄Εχει προσφοροδοτηθεί και ξεκίνησαν εντός του 2010 οι εργασίες του έργου του κάθετου δρόμου (δαπάνη €64 εκ.) από το νέο λιμάνι μέχρι και τη συμβολή του με τον υπεραστικό δρόμο περιλαμβανομένου του μεγάλου καναλιού ομβρίων και της λίμνης κατακράτησης.
 2. Ολοκληρώθηκαν εντός του 2010 οι μελέτες για τον παράλληλο δρόμο του λιμανιού και ξεκινά η κατασκευή του εντός του 2011.
 3. Κατασκευάστηκε η γέφυρα και μήκος δρόμου που συνδέει την λεωφόρο Ευαγόρα Λανίτη με την οδό 1ης Απριλίου στην Αγία Φύλα, κόστους €1.1 εκ.
 4. Παραδόθηκε εντός του 2010 στην κυκλοφορία η σημαντική σύνδεση των οδών Σκαρλάττι και Σφακτηρίας που κατασκευάστηκαν με δαπάνη €250.000.-
 5. Ολοκληρώνονται εντός του 2011 οι σχεδιασμοί και οι απαλλοτριώσεις για την οδό Αγίας Φυλάξεως, όπως και για το έργο της σύνδεσης Παραλιακού – Φρ. Ρούσβελτ, οπότε αναμένεται να προκηρυχθούν και για τα δυο έργα οι προσφορές.

Δ.      Κοινωνική δράση και συμμετοχή

Δεν θα αναφερθούμε σε έκταση στο εν λόγω θέμα, καθότι έγινε πρόσφατα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη εκτενής αναφορά στην δράση της αρμόδιας Επιτροπής του Δήμου.  Ξεχωρίζουμε δράσεις και θεσμούς που καθιερώθηκαν εντός του 2010.

 1. Κοινωνική εργασία στο δρόμο
 2. Ανέγερση νέου Κέντρου Ενηλίκων με την χορηγία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου €3 εκ.
 3. Συμφωνία για ανέγερση σε συνεργασία με Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης νέων δημοτικών πολυκατοικιών στην οδό Γκαίτε (44 νέα διαμερίσματα για τους παλιούς και νέους ενοίκους – οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα).

Ε.      Πολιτιστικά

 1. Ολοκλήρωση των εργασιών για πλήρη ανακατασκευή της σκηνής, των ηλεκτρομηχανολογιών εγκαταστάσεων και άλλου εξοπλισμού του Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου και προκήρυξη προσφοράς για ανακατασκευή της αίθουσας, του φουαγιέ και άλλων βοηθητικών χώρων.  Συνολική δαπάνη €5.4 εκ.  Συγχρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.
 2. Ολοκλήρωση των εργασιών στον Ξενώνα Νέων στην οδό Αγκύρας έναντι δαπάνης €150.000.-  και αξιοποίηση του χώρου για πολιτιστικούς και άλλους παρεμφερείς σκοπούς.
 3. Ολοκλήρωση των εργασιών και παράδοση στο Δήμο και τον ΘΟΚ του Πολιτιστικού Κέντρου Πάνος Σολομωνίδης (παλιό λιθογραφείο Κουβά) έναντι δαπάνης €3.4 εκ.
 4. Ουσιαστική αποπεράτωση των εργασιών αποκατάστασης της πρώην οικίας Επάρχου, η οποία θα αποδοθεί στο Παττίχειο Ιστορικό Αρχείου Μουσείο και Κέντρο Μελετών του Δήμου Λεμεσού.  ΄Ηδη εκεί έχει εγκατασταθεί η μονάδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με σύστημα υπολογιστών για παροχή υπηρεσιών αρχείου εφημερίδων, ανακοινωθέντων και φωτογραφιών.
 5. Ανατέθηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο και έχει ξεκινήσει η μελέτη αποκατάστασης των αποθηκών που δώρησε ο συμπολίτης μας Στάθης Παπαδάκης και στις οποίες θα στεγαστεί το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών.  Προβλεπόμενη δαπάνη €1 εκ.
 6. Συνέχισε με επιτυχία η διοργάνωση της 2ης Συνάντησης Κανταδόρων, με συμμετοχή φέτος ομάδων από την Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά.
 7. Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με χορηγία συμπολίτη μας και με την βοήθεια ναυπηγών και ναυτομηχανικών η αποκατάσταση του αλιευτικού σκάφους «Λάμπουσα» που θα αποτελέσει έκθεμα σχετικό με το Ιστορικό Αρχείο και το Ναυτικό Μουσείο.

Στ.    Νεολαία και αθλητισμός

 1. Ανοικτό σχολείο
 2. Συμπληρώθηκαν οι εργασίες και παραδόθηκε για χρήση το γήπεδο ποδοσφαίρου με πλαστικό χορτοτάπητα που έγινε στον ΄Αγιο Αντώνιο (πρώην Τ/Κ γήπεδο) με την βοήθεια του ΚΟΑ και δαπάνη €390.000.-
 3. Ετοιμάζονται τα έγγραφα και οι όροι για επαναπροκήρυξη προσφοράς για την κατασκευή δεύτερου γηπέδου στον χώρο που είναι γνωστός ως γήπεδο του ΑΕΤΟΥ (δυτικά της οδού Γεωργίου Αβέρωφ).
 4. ΄Εχουν ετοιμαστεί και υποβληθεί στον ΚΟΑ προσχέδια και προκοστολόγιο για την δημιουργία στην Αγία Φύλα σε χώρο που ανήκει στον Δήμο μεγάλου αθλητικού κέντρου που περιλαμβάνει τρία (3) γήπεδα ποδοσφαίρου, μικρά γήπεδα μπάσκετ, τέννις, βόλλεϋ, δρόμο άσκησης, καφετέρια, χώρο στάθμευσης και άλλες διευκολύνσεις.  Προβλεπόμενη δαπάνη €3 εκ.
 5. Διοργανώθηκε με ξεχωριστή επιτυχία ο Διεθνής Μαραθώνιος σε συνεργασία με τον ΓΣΟ, στον οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες Κύπριοι και ξένοι γνωστοί δρομείς.

Ζ.      Ανάπτυξη – βελτίωση συνοικιών

 1. Ο Δήμος μας συνέχισε και ανέπτυξε περαιτέρω την δράση του στις συνοικίες με την βοήθεια της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας, αλλά και των Συνοικιακών Συμβουλίων, αυτής της ξεχωριστής καινοτομίας που έχουμε καθιερώσει.

Εγιναν νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συλλόγους, πάρκα και πλατείες, εγκαθιδρύθηκαν νέες σχέσεις με τους κατοίκους (Κύπριους και αλλοδαπούς) και ενισχύθηκε η παρουσία του Δήμου με διάφορους τρόπους.

 1. Συνέχισε με δαπάνη €2 εκ. η αποκατάσταση και επανακατασκευή πεζοδρομίων.
 2. Με δαπάνη €1.6 εκ. έγιναν ασφαλτοστρώσεις δρόμων και χώρων στάθμευσης.
 3. Με δαπάνη πέραν του €1 εκ. διαμορφώθηκαν εβδομήντα (70) νέες πλατείες και πάρκα.  Αρκετές από αυτές με φωτισμό και παιδικά παιγνίδια.
 4. Ιδιαίτερη παρέμβαση έγινε με την βοήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών στους προσφυγικούς συνοικισμούς, στους οικισμούς αυτοστέγασης και στην Τ/Κ συνοικία. 

Πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, χώροι στάθμευσης, νέος οδικός φωτισμός, μικροί χώροι άθλησης, ανάπτυξη πρασίνου, είναι μερικές από τις δράσεις με συνολικό κόστος €700.000.-

Η.     Ευρωπαϊκά θέματα

Το 2010 ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική και καρποφόρα χρονιά για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Α .    Αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών που εξυπηρετούνται από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου.
Β.      Υποβλήθηκαν πάρα πολλές αιτήσεις για συμμετοχή και συγχρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Γ.      Είμαστε ο συντονιστής εταίρος του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες», συμμετέχουμε σε δυο έργα που αφορούν την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών, όπως και στο πρόγραμμα «Μαρακάντα» που αφορά την ανάπτυξη των λαϊκών αγορών.
Δ.      Αναμένονται οι απαντήσεις – εγκρίσεις σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν σε συνεργασία με εταίρους μας στην Ευρώπη για δράσεις στους τομείς του περιβάλλοντος, τουρισμού και πολιτισμού.

Θ.     ΄Αλλα έργα, δράσεις και παρεμβάσεις

 1. Στη διάρκεια του 2010 αγοράστηκε εξοπλισμός αξίας σχεδόν €800.000.-  Ξεχωρίζουμε την αγορά τεσσάρων (4) νέων σαρώθρων και την δωρεά από διεθνείς εταιρείες που εδρεύουν στη Λεμεσό στο Δήμο πέντε (5) μικρότερων σαρώθρων.
 2. Αποκτήθηκε νέο παιδικό τραινάκι από την Ιταλία αξίας €80.000.- με την γενναιόδωρη βοήθεια του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού Λτδ.
 3. Συνέχισε η αντικατάσταση νέων πινακίδων οδών με καινούργιες αλουμινένιες πρεσαριστές.
 4. Ξεκίνησε το φιλόδοξο έργο ανακατασκευής και αναδιοργάνωσης του Ζωολογικού Κήπου του Δήμου που γίνεται αποκλειστικά με εισφορές από τράπεζες, οργανισμούς, εταιρείες και συμπολίτες μας.
 5. ΄Εχει προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κατασκευή νέων γραφείων και εγκαταστάσεων του Δήμου, στα διπλανά με το Μέγαρο οικόπεδα.
 6. Συνεχίζεται το τεράστιο έργο του ΣΑΛΑ για πλήρη κάλυψη της ευρύτερης Λεμεσού με μεγάλα έργα ομβρίων και λυμάτων.  Συνολική δαπάνη μέχρι το 2013, €350 εκ.
 

 

 
epohi