logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία κ. Ανδρέα Χρίστου, Δημάρχου Λεμεσού, στο 2ο Φόρουμ Κύπρου – Ρωσίας, την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 11.15 π.μ. στο ξενοδοχείο Four Seasons

Καλωσορίζω όλους σας στη Λεμεσό και εκφράζω την εκτίμηση μου για την εδώ παρουσία σας στα πλαίσια του 2nd Cyprus - Russia Investment Forum.

Καλωσορίζω τους παλιούς και νέους φίλους από την Μόσχα και συγχαίρω τους οργανωτές, ιδιαίτερα την Totalserve Management Ltd για την πρωτοβουλία και την όλη δραστηριότητα της προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα η Λεμεσός είναι η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας.  Με χιλιάδες κυπριακές και ξένες εταιρείες και επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της, με τα μεγαλύτερα δικηγορικά, λογιστικά και χρηματοπιστωτικά γραφεία της Κύπρου, με μια μεγάλη ανάπτυξη τουριστική, οικοδομική, οικιστική, με έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της εικόνας της πόλης, με νέες πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες, με μια τεράστια επιλογή ψυχαγωγίας και αναψυχής, με τρία νέα πανεπιστήμια, το ένα κρατικό, τεχνολογικής κατεύθυνσης και τα άλλα δυο, ιδιωτικά αγγλόγλωσσα με πολλά σχολεία μέσης και ειδικής εκπαίδευσης με γλώσσα διδασκαλίας τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα ρωσικά, με μια μεγάλη διεθνή, πολυπολιτισμική ομάδα συμπολιτών μας που φθάνει το 20% του πληθυσμού να ζει δίπλα και αρμονικά με τους Κυπρίους.

Σε αυτή την ομάδα, πέραν από τους Βρετανούς, Γερμανούς, Νορβηγούς, Ισραηλίτες και άλλους, σημαίνουσα, κυρίαρχη θέση κατέχει η ρωσική και η ρωσόγλωσση κοινότητα που αναπτύχθηκε ραγδαία μετά το 1985, με τις πρώτες ρωσικές – τότε Σοβιετικές – επιχειρήσεις να μετακινούνται εδώ από το Λίβανο, λόγω της εκεί έκρυθμης κατάστασης.

Η πόλη μας έχει μια μακρά ιστορία 4000 χρόνων και πάντα η ύπαρξη της στηριζόταν στη γεωγραφική της θέση, στη γεωργική της παραγωγή (κρασιά, χαρούπια, εσπεριδοειδή) και στο επιχειρηματικό και ταυτόχρονα φιλόξενο και ανοικτόκαρδο πνεύμα των κατοίκων της.

Δεν έχουμε πολλά στοιχεία για τις παλαιότερες σχέσεις και αναφέρομαι στον μεσαίωνα, την αναγέννηση και τους νεώτερους χρόνους της Λεμεσού με την Ρωσία και ειδικώτερα με την Μόσχα.  Είναι ένα θέμα το οποίο ερευνά το πρόσφατα ιδρυθέν από το Δήμο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο.

Η Λεμεσός όμως ήταν η πρώτη πόλη που από το 1960 άρχισε να στέλνει στη Σοβιετική ΄Ενωση οινικά προϊόντα (κρασιά, οινόπνευμα, σταφίδα) και εσπεριδοειδή στη βάση του ανταλλακτικού εμπορίου (barter trade) που η νεαρή Κυπριακή Δημοκρατία εγκαθίδρυσε με την Σοβιετική ΄Ενωση, παίρνονας πίσω ως αντάλλαγμα τσιμέντο, ζάχαρη και βιομηχανικά αγαθά.

Μέχρι το 1989 η ανάπτυξη των σχέσεων μας ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα το 90% της γεωργικής παραγωγής της Λεμεσού και της Πάφου να εξάγεται στην Σοβιετική ΄Ενωση με ανάλογες πάντοτε εισαγωγές από πλευράς της Κύπρου.

Δεν θα αναφερθώ – είναι προνόμιο άλλωστε άλλων ομιλητών – στις ιδιαίτερα στενές σχέσεις στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και την πρωτόγνωρη ανάπτυξη των σχέσεων μας στον διπλωματικό, αμυντικό και πολιτικό τομέα.

΄Ολοι ανεξαίρετα οι Κύπριοι γνωρίζουν  και αναγνωρίζουν ότι η ύπαρξη και εδραίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της, την δεκαετία του 1960, όσο και μετέπειτα, μετά την τουρκική εισβολή οφείλεται στην πολλαπλή, πολύμορφη και ανιδιοτελή βοήθεια του ρωσικού και ευρύτερα του σοβιετικού λαού και όλων των κυβερνήσεων του.

Σήμερα η Λεμεσός παρά την οικονομική ύφεση γνωρίζει ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με πολλά και σημαντικά έργα υποδομής, αλλά και εξωραϊσμού που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό, τον ημικρατικό, τον δημοτικό αλλά και τον ιδιωτικό τομέα και τα ταμεία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Επέκταση κρηπιδώματος νέου λιμανιού κατά 500 μέτρα Εκβάθυνση του λιμανιού στα 16 μέτρα.
Νέος σταθμός επιβατών
Συνολική δαπάνη €80 εκ.

Μαρίνα - συνολική δαπάνη €350 εκ.
Ανάπλαση παλιού λιμανιού €15 εκ.
΄Εργα κέντρου πόλης €60 εκ.
Χώροι στάθμευσης, οδικές αρτηρίες κλπ €120 εκ.
΄Εργα αποχέτευσης ομβρίων και λυμάτων €350 εκ.
Πολιτιστικές υποδομές (νέο θέατρο, μουσεία, εικαστικό κέντρο) €10 εκ.
Ιδιωτικά έργα / μεγάλες αναπτύξεις, σύνθετα ψηλά κτίρια €500 εκ.

Το σύνολο των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη Λεμεσό είναι €1.5 δις.

Δεν έχουμε αναφέρει τα δυο γήπεδα γκολφ με τις συνοδευτικές οικιστικές αναπτύξεις που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί στα βόρεια της πόλης και ένα επόμενο γήπεδο, πολύ κοντά στην πόλη που αναμένει την παραχώρηση άδειας.

Με όλα όσα έχουμε αναφέρει καταδεικνύεται ότι η Λεμεσός είναι μια σημαντική πόλη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.  Τα επιτεύγματα της σε όλα τα επίπεδα – γράμματα, τέχνη, μουσική, αθλητισμό, επιχειρηματική δραστηριότητα – ήταν πάντοτε πολύ πιο σημαντικά από τον πληθυσμό και το μέγεθος της.

Η ιστορία, η παράδοση, αλλά και οι προοπτικές της, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, έδωσαν τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να στοχεύσουν σε μια Λεμεσό ευρωπαϊκής και διεθνούς ακτινοβολίας που θα κάνει περήφανο τον κάθε πολίτη που ζει, εργάζεται και σπουδάζει σ’ αυτήν.

Στόχος μας είναι να εξελιχθεί η πόλη ως κέντρο διεθνούς κουλτούρας με πανεπιστήμια, σχολές καλών τεχνών, μουσεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κέντρα ερευνών και να συνδέσουμε την πολυπολιτισμικότητα της ιστορίας της με όλη την περιοχή.  Να γίνει το κέντρο της ευρύτερης περιοχής της.

Η ανάπτυξη της πόλης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας που με τη σειρά της δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, νέες δραστηριότητες και οδηγεί στην αύξηση του πληθυσμού και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.  Σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία συμμετέχουν και οι διεθνείς και άλλες εταιρείες που εδρεύουν στην πόλη μας, συμβάλλουν στη βελτίωση και εμπλουτισμό του τοπικού γίγνεσθαι και καταθέτουν τη δική τους κοινωνική προσφορά προς όφελος του συνόλου.

Με όραμα, κοινή βούληση αρχών και πολιτών και με τη συνεργασία όλων ανεξαίρετα, περιλαμβανομένων των Ρωσικών εταιρειών που εδρεύουν στη Λεμεσό και των Ρώσων πολιτών που ζουν εδώ, η Λεμεσός αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται.  ΄Ολοι πλέον αναγνωρίζουν ότι έχει γίνει μια πόλη σύγχρονη και ζωντανή.

Ιδιαίτερη σημασία για όλους μας, για την πόλη, τις δημοτικές αρχές και τους συμπολίτες μας έχει ασφαλώς η ανάπτυξη των σχέσεων και των ανταλλαγών μας με τη Μόσχα, μια τόσο μεγάλη πόλη, ένα τόσο σημαντικό κέντρο πολιτισμού, επιστήμης και τεχνολογίας και προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα φεισθούμε κόπων και προσπαθειών.

 

 

 

 
epohi