logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στο 6ο επιστημονικό συμπόσιο προφορικής ιστορίας του Δήμου με θέμα «Η Λεμεσός στα 50 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας – τα συν και τα πλην», την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 στις 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο

Εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που για τέταρτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Δήμαρχος, εγκαινιάζω τις εργασίες του καθιερωμένου πλέον Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας της Λεμεσού, το οποίο ο Δήμος Λεμεσού εντάσσει στα πλαίσια των γιορτασμών για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα «Η Λεμεσός στα 50 χρόνια ύπαρξης του Κυπριακού Κράτους – τα συν και τα πλην».

Η όλη διοργάνωση γίνεται με πρωτοβουλία του Παττιχείου Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου και Κέντρου Μελετών, που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό.  Για να διασώσει και να αναδείξει με επιστημονικά εργαλεία και μεθόδους την ιστορία της Λεμεσού, έτσι ώστε να καταστεί κτήμα του κάθε πολίτη.  Με τη συμπλήρωση μάλιστα των έργων που γίνονται στην πρώην οικία Επάρχου, η οποία μετατρέπεται και αποκαθίσταται ύστερα από την γενναία δωρεά του Ιδρύματος Νίκου και Δέσπινας Παττίχη για να στεγάσει τις ανάγκες του αρχείου, θα έχουμε ένα πλέον μόνιμο και άξιο λόγου χώρο των δραστηριοτήτων μας.

Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πως ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών, θα έχει στη διάθεση των ερευνητών και του κοινού στο χώρο του Αρχείου σε ψηφιοποιημένη μορφή όλες τις εφημερίδες, φωτογραφίες και ταινίες που καλύπτουν τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία.

Η Λεμεσός, ως πόλη – λιμάνι εκ της φύσεως και της θέσης της εισάγει και εξάγει συγχρόνως ιδέες και προϊόντα, διακινεί ανθρώπους και γενικά είναι μια πόλη που αγαπά το νέο και το καινούργιο.  Η ιστορία του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Λεμεσό είναι ένα μόνο μέρος από αυτή την υπέροχη λεμεσιανή ιστορία, που όσο την μαθαίνουμε, τόσο, πιστεύω, αγαπούμε αυτή την πόλη.  Οι αναζητήσεις των Λεμεσιανών γενικά σε κάθε τομέα της ζωής την κατέστησαν πρωτοπόρα στην ιστορία της διακίνησης ιδεών.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή του Αρχείου στην εξέλιξη της διακίνησης ιδεών στη ζωή της πόλης.  ΄Όταν τον Απρίλιο του 2005 ο αγαπητός μας Μίμης Σοφοκλέους αναλάμβανε την επιστημονική ευθύνη του Αρχείου και μας μίλησε για το Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας που θα έπρεπε να διοργανωνόταν από τούδε και στο εξής, λίγα άτομα αντιλήφθηκαν πλήρως την εξέλιξη του.

Εμείς όλοι, είμαστε συνηθισμένοι στη μελέτης της ιστορίας όπως δίνεται στα βιβλία συνήθως για ξεχωριστούς και λαμπρούς ηγέτες, για σπουδαία γεγονότα.  Ποιος καταγράφει τα μικρά και καθημερινά ή τα απλά που συναποτελούν τα μεγάλα;  Ποιος καταγράφει την ιστορία των απλών ανθρώπων που δεν είναι κατ’ ανάγκη πολιτική με τη στενή έννοια, αλλά περιέχει όλες τις πτυχές της ζωής;  Σήμερα όμως, κατανοούμε ότι το να καταγράφεις την ιστορία των πόλεων είναι μια εξίσου μεγάλη υπόθεση.  Ασχολείσαι με πράγματα που τα ζεις, που σου φαίνονται εφήμερα, αλλά δεν είναι. 

Κάθε χρόνο το συμπόσιο προβάλλει και αναδεικνύει την ιστορία της πόλης μας, η οποίας μας εκπλήσσει με το βάθος και το πλάτος της.  Και χαίρομαι ιδιαίτερα ως Δήμαρχος να βλέπω κάθε τόσο να εκδίδονται βιβλία που καλύπτουν διάφορες πλευρές από τη ζωή και την ιστορία της πόλης, πράγμα που σημαίνει ότι οι Λεμεσιανοί ενδιαφέρονται να γράψουν , αλλά και να μάθουν για την ιστορία της πόλης τους.

Σας καλωσορίζω λοιπόν όλους και όλες στο σημερινό συμπόσιο.  Εύχομαι στους εισηγητές και στα προεδρεία των συνόδων, καλή δουλειά και εκφράζω τις ευχαριστίες μου ιδιαίτερα προς όλους τους εθελοντές του Αρχείου, τους παλαιότερους και τους νεώτερους.

Είμαι βέβαιος ότι τα πορίσματα του συμποσίου θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ακόμα πιο βαθιά την ιστορία της πόλης μας, να εκτιμήσουμε το παρελθόν της, αλλά και να κάνουμε ότι μπορούμε για α είναι λαμπρό το μέλλον της.

 

 

 
epohi