logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στο φιλολογικό μνημόσυνο για τον Γεώργιο Φραγκούδη, την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7.00 μ.μ. στο ΤΕΠΑΚ

Τύχη αγαθή μας συγκεντρώνει απόψε εδώ και ο καθένας για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους αλλά και όλοι μαζί ενωνόμαστε γύρω από τη μνήμη  ενός επιφανούς έλληνα , κύπριου, λεμεσιανού καλλιθεάτη  και  ψυχής του Πάντειου Πανεπιστήμιου: τον Γεώργιο Φραγκούδη  του Σωκράτη  και της Ζωής γεννηθέντα στη Λεμεσό της Κύπρου το 1869.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της πόλης μας και πόλης του φυσιολογικώ τω λόγω τον υιοθετεί κι αυτό σήμερα και συντάσσεται με μας στην αγάπη και την εκτίμηση που τρέφουμε στο πρόσωπο του  και συμμετέχει στην απόδοση των τιμών που του πρέπει.

Ο  Γεώργιος Φραγκούδης υπήρξε στη ζωή του:

Δικηγόρος, πολιτειολόγος, πολιτικός , βουλευτής, ιστορικός-ιστοριογράφος, δημοσιογράφος, εκδότης  εφημερίδων, συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, ποιητής, πολεοδόμος, εκπαιδευτικός, πολιτικός, εκκλησιαστικός  και νομικός δοκιμιογράφος.

Μα πάνω από όλα υπήρξε μέχρι το τέλος της ζωής του ένας βέρος λεμεσιανός και λάτρης της πόλης που στοργικά τον  δέχτηκε στα σπλάχνα της για πολλές δεκαετίες, της Καλλιθέας.

Τελευταίες λέξεις που έγραψε  στο τελευταίο του βιβλίο « Ιστορία και γενεαλογία της μεγάλης κυπριακής οικογένειας Φραγκούδη και των συγγενικών οικογενειών με αυτοβιογραφία του συγγραφέως, Αθήναι 1939» λίγο πριν πεθάνει ήταν:  «Κι όταν έλθη το πλήρωμα του χρόνου, επιθυμώ η κόνις μου ν’ αναπαυθή στο χώμα της Κύπρου, κοντά στα λείψανα των γονέων μου.» 

Η κόρη του  Αθηναΐς  που έχουμε την τιμή να είναι απόψε μαζί μας, μαζί με όλους τους απογόνους του τιμωμένου, σεβόμενη την τελευταία  του επιθυμία  μετέφερε το 1952  τα οστά του στον οικογενειακό  τάφο των Φραγκούδηδων στο κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου της Λεμεσού.

Ο Φραγκούδης υπήρξε μια   πολύπλευρη , πολυσχιδής,  εκρηκτική και καμιά φορά αντιφατική προσωπικότητα, ιδιότητες των αληθινά μεγάλων. Κάποιες άλλες από τις πολλές  ιδιότητες και τους χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν ήταν:Ρηξικέλευθος, οραματιστής, , ριζοσπάστης, δεινός ρήτορας, λαοδάμας   και λαεγέρτης, πολυπράγμων, αδιάλλακτος ιδεολόγος, ακραιφνής πατριώτης, πείσμων μαχητής, δεινός οδοιπόρος-ταξιδευτής ,φυσιολάτρης-κατασκηνωτής,(διέτρεξε την Κύπρο την Ελλάδα και μέρος της Ευρώπης πεζός!)«Υπήρξα ο μεγαλύτερος Έλλην ταξιδιώτης, πεζοπόρος και περιηγητής..» «Την Ελλάδα και τη φύσι τες έσφιγγα στην αγκάλι μου μαζύ.»  λεει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του. Σκληρός και δύσκολος  χαρακτήρας, αλλά και τρυφερός ποιητής συνάμα

Παρά το γεγονός ότι  έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μακριά από την αγαπημένη του Λεμεσό, εντούτοις επέστρεφε συχνά και παρέμενε σε  σύντομα ή μεγαλύτερα διαστήματα , γνώριζε πάντα τα όσα συνέβαιναν εδώ, αναμιγνυόταν στα κοινά της και είχε γνώση και άποψη για τα πάντα όσα αφορούσαν στη Λεμεσό και την Κύπρο γενικότερα.

Εξέφραζε πάντα  την άποψη του είτε σε ομιλίες και διαλέξεις που έκανε στη πόλη του από τα είκοσι του χρόνια,  είτε δημοσιογραφώντας στον τοπικό τύπο, με παρρησία και χωρίς φόβο, πράγμα που ουκ ολίγες φορές  τον έκανε να έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με τους συμπολίτες και τους συμπατριώτες του και πολλές φορές να ενοχλούνται όταν τους έλεγε την αλήθεια, ή έστω τη δική του αλήθεια.

Για το πλούσιο αυτό έργο και τη ζωή του μεγάλου άνδρα  της Λεμεσού, της Καλλιθέας, της Κύπρου και της Ελλάδας, θα ακούσουμε στη συνέχεια από τον φίλο ακαδημαϊκό και μελετητή έργου του, καθηγητή  Γιώργο Γιωργή. Εγώ περιορίζομαι να σας καλωσορίσω σ αυτή την συγκινητική βραδιά και να συγχαρώ όλους όσοι είχαν την πρωτοβουλία της οργάνωσης της.

 

 

 
epohi