logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τη Γιορτή του Κρασιού 2010, τη Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010 στις 6.30 μ.μ.

Με τη συμμετοχή των τεσσάρων οινοβιομηχανιών της πόλης μας ΕΤΚΟ – ΚΕΟ – ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, σειράς άλλων οινοποιείων Λεμεσού και Πάφου, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και εβδομήντα περίπου άλλων περιπτέρων πραγματοποιείται για 49η χρονιά στον ίδιο ακριβώς χώρο η φετινή Γιορτή του Κρασιού από 27 Αυγούστου μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2010, η οποία αποτελεί πάντοτε αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων του Δήμου μας.

Η καθιέρωση της Γιορτής του Κρασιού και η αναγνωρισμένη επιτυχία της αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για την πόλη μας.  ΄Ετσι, σκοπός και επιδίωξη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η συνεχής αναζήτηση τρόπων ανάπτυξης και αναβάθμισης της.

Προτείνεται και φέτος ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από διάφορα μουσικά, θεατρικά και χορευτικά συγκροτήματα που θα παρουσιαστούν στις πέντε σκηνές της Γιορτής. 

Σημειώνεται ιδιαίτερα η μουσικοχορευτική παράσταση «Περί Οίνου» με τους Κανταδόρους Γιωργαλλέτου και λαϊκή ορχήστρα, όπως και η παρουσία της χορωδίας των Ονείρων με τα «Πιο ωραία λαϊκά από τον Τσιτσάνη στον Πλέσα», χωρίς βέβαια να υστερεί καμιά από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις.

Οι Κανταδόροι θα τραγουδούν και πάλι κάτω από το Βρακά αλλά και στη βόρεια είσοδο, ενώ στα περίπτερα των οινοβιομηχανιών, μέλη των τριών Συνδέσμων, Αρχιμαγείρων Κύπρου, Οινοφίλων και Οινοχόων θα παρουσιάζουν τα κυπριακά κρασιά με ανάλογα συνοδευτικά. 

Την Τρίτη και Τετάρτη, 24 και 25 Αυγούστου αντίστοιχα, στις 8.30 π.μ. στην αίθουσα γευστολόγησης της οινοβιομηχανίας ΕΤΚΟ θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Γιορτής, γευστολόγηση και αξιολόγηση κυπριακών κρασιών από γνωστό φίλο της γιορτής, τον Δρ. Γεώργιο Σολέα (M.Sc, Ph.D, MCIC) και άλλους δυο Κύπριους ειδικούς.

Σημειώνουμε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας με τον ΚΟΤ και την αναβαθμισμένη παρουσία του περιπτέρου του οργανισμού, στο οποίο θα προβληθούν διάφορα είδη της αμπελουργίας μας και όπου θα παρασκευάζονται κυπριακά εδέσματα από σταφύλι.

Θα συνεχιστεί και φέτος η παραχώρηση με το κάθε εισιτήριο στον κάθε ενήλικα, μιας μπουκάλας εμφιαλωμένου κρασιού από το οινοποιείο της επιλογής του ΕΤΚΟ – ΚΕΟ – ΛΟΕΛ – ΣΟΔΑΠ – οινοποιείο Φικάρδος.

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις πιο πάνω εταιρίες που συνεργάζονται με το Δήμο Λεμεσού για τόσα χρόνια και στηρίζουν ολόψυχα τη Γιορτή του Κρασιού.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος:

  • ΄Αρμα του Δήμου με βρακοφόρους περιέρχεται ολόκληρη την Κύπρο πριν και κατά τη διάρκεια της γιορτής, προσφέροντας δωρεάν παγωμένο κρασί και γνωστοποιώντας το γεγονός της Γιορτής.
  • Θα κυκλοφορήσουν αναμνηστικοί φάκελοι με γραμματόσημα και αναμνηστικές σφραγίδες με το έμβλημα της γιορτής για τους φιλοτελιστές.
  • Το εβδομαδιαίο κρατικό λαχείο θα φέρει το έμβλημα και τις ημερομηνίες της γιορτής.
  • Θα λειτουργήσει περίπτερο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών προς ενημέρωση των ξένων επισκεπτών για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.
  • Για τη διευκόλυνση των χιλιάδων επισκεπτών της γιορτής, ο Δήμος Λεμεσού φρόντισε όπως τα αυτοκίνητα τους σταθμεύουν δωρεάν στον ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο στάθμευσης ανατολικά του κηποθεάτρου που παραχωρήθηκε και φέτος από την Εταιρεία ΠΑΦΙΛΙΑ.
  • Θα δρομολογηθούν λεωφορεία σε συνεργασία με την ΕΜΕΛ, από συνοικίες της πόλης μας και άλλους Δήμους της Λεμεσού προς τη Γιορτή του Κρασιού.

Με τη βοήθεια και στήριξη του ΚΟΤ, θα έχουμε και φέτος:

  • Βελτιωμένη εικόνα όλων των περιπτέρων στο πνεύμα της γιορτής.
  • Κατάλληλη και ομοιόμορφη στολή για όλους τους εργαζόμενους (προσωπικό του Δήμου και των εστιατορίων).
  • Ομοιόμορφα ρούχινα καλύμματα καρεκλών και χάρτινα τραπεζομάντηλα μιας χρήσεως σε όλα τα εστιατόρια.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ακόμα προσφέρει δωρεάν μεταφορά σε κλιματιζόμενα λεωφορεία με τη συνοδεία λειτουργών του ΚΟΤ από Λευκωσία – Λάρνακα – Πάφο και Αγία Νάπα.  Σχετικό αναλυτικό πρόγραμμα κυκλοφορεί.

Aρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι, εμπορικοί ακόλουθοι και τηλεοπτικά συνεργεία από το εξωτερικό έδειξαν ενδιαφέρον να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τη Γιορτή του Κρασιού.

Τα εγκαίνια της γιορτής θα τελέσει την Παρασκευή, 27 Αυγούστου στις 8.00 μ.μ. ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Αντώνης Πασχαλίδης, υπό τους εύθυμους ρυθμούς της φιλαρμονικής του Δήμου. 

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της γιορτής, την Οργανωτική Επιτροπή, τις οινοβιομηχανίες, το ΕΒΕΛ, τον ΚΟΤ, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής και τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου.

 

 

 

 

 
epohi