logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στα εγκαίνια του πολιτιστικού κέντρου «Πάνος Σολομωνίδης», την Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010 στις 7.00 μ.μ.

κ. Πρόεδρε

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Είναι ξεχωριστή η χαρά μας γιατί στην παρουσία σας κ. Πρόεδρε γίνεται η παράδοση του συμπλέγματος κτιρίων που συναποτελούν το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης».

Ως γνωστό ο συμπολίτης μας οικονομολόγος και αστρονόμος Πάνος Σολομωνίδης αγόρασε το παλιό κτίριο που στέγαζε το λιθογραφείο του Κουβά και το δώρησε στο Δήμο Λεμεσού, ο οποίος με τη σειρά του ανέλαβε την αποκατάσταση του διατηρητέου βόρειου μέρους, μαζί με την ανέγερση της νότιας καινούργιας επέκτασης.

Με τη δωρεά του κ. Πάνου Σολομωνίδη και την απόφαση του Δήμου για αξιοποίηση του κτιρίου δόθηκε η δυνατότητα επίλυσης του χρόνιου προβλήματος στέγασης του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου.

Με πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού επί θητείας του α. Πεύκιου Γεωργιάδη και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χορηγία ύψους €555.000 ως συνεισφορά στην αποκατάσταση του κτιρίου, ειδικώτερα του μέρους που θα στεγάσει τις θεατρικές συλλογές του ΘΟΚ, αλλά και του Δήμου Λεμεσού (συλλογή Νϊκου Νικολαίδη και Μαρίνου Κουσουμίδη).

Το σύμπλεγμα συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ. αποτελείται από πέντε χώρους που μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα.

  1. Ο χώρος του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου
  2. Αίθουσα εκδηλώσεων των 200 θέσεων
  3. Χώρος έκτασης 600 τ.μ. με δυο ορόφους που θα αξιοποιηθεί από το Δήμο ως πρόσθετος μουσειακός χώρος
  4. Εστιατόριο – καφετέρια στο ισόγειο
  5. Μεγάλο φουαγιέ κατάλληλο για εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες

Η συνολική δαπάνη για το έργο έφτασε τα €3.9 εκατομμύρια, και καλύφθηκε χωρίς δανεισμό από τους τρέχοντος προϋπολογισμούς του Δήμου.

κ. Πρόεδρε,

Η διατήρηση σημαντικών βιομηχανικών κτιρίων και η μετατροπή τους σε πολιτιστικά κέντρα, κτίρια πανεπιστημίων, ή σε άλλους σημαντικούς χώρους για εξυπηρέτηση της παιδείας και του πολιτισμού, αποτελεί έκφραση ωριμότητας μιας κοινωνίας, δείχνει αντίληψη των προτεραιοτήτων, αλλά και σεβασμό προς τη βιομηχανική παράδοση, αλλά και την ιστορία του τόπου.

Στο λιθογραφείο της οικογένειας Κουβά που ήταν μια πρωτοπόρα βιομηχανία για την εποχή της, ο ήχος των μηχανών έσμιγε με τον κόπο και τον μόχθο του εργάτη, τη φαντασία και τη γνώση των τεχνιτών για να δώσει εξαιρετικά δείγματα ετικετών, κιβωτίων και άλλων υλικών για τη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και άλλων ειδών σε ολόκληρη την Κύπρο.  ΄Ηταν μια ανθούσα επιχείρηση που πέρασε από τον παππού στα παιδιά και τώρα στα εγγόνια που συνεχίζουν σε άλλο κτίριο στη βιομηχανική περιοχή.

Αυτή η παρέμβαση του Δήμου και της πολιτείας γενικώτερα, στην καρδιά της παλιάς συνοικίας, γνωστής ως Σιναχώρι, έρχεται να αναζωογονήσει μια μεγάλη περιοχή στο ανατολικό κομμάτι της πόλης και να προσθέσει στο πλούσιο ήδη κτιριακό, μουσειακό και πολιτιστικό δυναμικό της Λεμεσού.

Σε λίγους μήνες θα έχουμε, είμαι βέβαιος, τη χαρά να παραλάβουμε μαζί το ανακαινισμένο διώροφο κτίριο – πρώην οικία Επάρχου – όπου θα στεγαστεί το Ιστορικό Αρχείο, Μουσείο και Κέντρο Μελετών του Δήμου Λεμεσού, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, ενώ λίγο αργότερα θα παραλάβουμε το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη, κτίριο που και  ένας άλλος εκλεκτός συμπολίτης μας ο Στάθης Παπαδάκης δώρησε στο Δήμο.

Σε δυο χρόνια θα παραλάβουμε το πλήρως ανακατασκευασμένο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, όπου με δαπάνη πέραν των €5 εκατομμυρίων γίνεται εκ βάθρων ανακαίνιση και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού.  Το έργο έχει τύχει χρηματοδότησης από τα διαθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και επιχορηγείται με ποσοστό 85%.

Δεν αναφέρθηκα στις δεκάδες εργαστήρια τέχνης που έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της πόλης, ούτε στα εργαστήρια και το πολιτιστικό κέντρο της οικογένειας Μαυρογένη που από πολλές  δεκαετίες είναι σ’ αυτό το δρόμο, ούτε σε άλλες πολλές ιδιωτικές πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν ή  δρομολογούνται και έχουν κυριολεκτικά ανασκουμπώσει την πόλη, δημιούργησαν μια πρωτόγνωρη καλλιτεχνική και πνευματική ανάταση και ορίζουν άπαξ και δια παντός τη Λεμεσό ως την πόλη με το τεράστιο δυναμικό στα γράμματα, στις τέχνες και την πολιτιστική υποδομή.

Θα ήθελα ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω εκ μέρους του Δήμου τον κ. Πάνο Σολομωνίδη, ο οποίος με τη δωρεά του οδήγησε στη δημιουργία αυτού του κέντρου.

Το Δήμαρχο Δημήτρη Κοντίδη επί δημαρχίας του οποίου λήφθηκαν οι μεγάλες αποφάσεις και έγινε ο βασικός προγραμματισμός.

Τον Δρ. Ανδρέα Δημητρίου, Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού που από την αρχή στήριξε ανεπιφύλακτα την προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου και ειδικώτερα του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου.

Ευχαριστίες και συγχαρητήρια αρμόζουν στους αρχιτέκτονες του έργου, την κοινοπραξία ΄Ακης Χαραλάμπους & Συνεταίροι - ΄Ελλη Κωνσταντινίδου, τους εργολάβους LOIS BUILDERS, τους συμβούλους μηχανικούς, τους οικοδόμους, τους τεχνίτες και τους εργάτες για την εξαιρετική δουλειά που παραδίδουν σήμερα. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να απευθύνουμε προς τη Δημοτικό Γραμματέα, τον Οικονομικό Διευθυντή, το Δημοτικό Μηχανικό και τον Αρχιτέκτονα του Δήμου για την ολόπλευρή στήριξη που έδωσαν στο έργο.

Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε όλως, ιδιαιτέρως εσάς για τη σημερινή σας παρουσία, αλλά και για τη διαχρονική σας στήριξη προς την πόλη μας, τους πολιτιστικούς της φορείς, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, την ανάπτυξη και την εδραίωση του και γενικά προς τις πρωτοβουλίες και τους σχεδιασμούς της Λεμεσού.

Ως ευ παρέστειτε!

 

 

 

 
epohi