logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση της Τράπεζας Κύπρου «Επιχείρησε το», την Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010 στις 6.00 μ.μ.
Θέμα «Η Λεμεσός ως περιφερειακό τουριστικό και επιχειρηματικό κέντρο»

Συγχαίρω την Τράπεζα Κύπρου για την πρωτοβουλία αυτής της δημόσιας συζήτησης, η οποία γίνεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή ανάπτυξης της ευρύτερης πόλης, αλλά και υπό το βάρος της διεθνούς οικονομικής ύφεσης που δεν άφησε ανεπηρέαστη την πατρίδα μας.

Η Λεμεσός για σειρά λόγους, διαθέτει όλα τα δεδομένα, αλλά και τα γνωρίσματα να εδραιωθεί ως περιφερειακό τουριστικό και επιχειρηματικό κέντρο.  Λέγω να εδραιωθεί, διότι ως τέτοιο αναπτύσσεται και λειτουργεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Η τουριστική διάσταση που χαρακτηρίζεται από ψηλής στάθμης ξενοδοχεία, μια μακρά ανεπτυγμένη παραλιακή λωρίδα και άλλες διευκολύνσεις, έρχεται να συμπληρωθεί από τα ακόλουθα σημαντικά έργα υποδομής και εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος:

Μαρίνα Λεμεσού,
Ανάπλαση παλιού λιμανιού,
Βελτίωση παραθαλάσσιου πάρκου επίχωσης
Ανάπλαση κέντρου πόλης
Γραμμικό πάρκο Γαρύλλη
Συνεδριακό – εκθεσιακό κέντρο
Ανάπλαση ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας
Επέκταση και αναβάθμιση πολιτιστικών υποδομών και εκδηλώσεων

Ακόμα εδώ πρέπει να προσθέσουμε τις σχεδιαζόμενες πρότυπες τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις στα δυτικά της πόλης (γήπεδα γκολφ, επαύλεις κλπ), την ανάπτυξη του κρατικού, αλλά και ιδιωτικών πανεπιστημίων και ανωτάτων σχολών, τη μεγάλη ζήτηση οικιών και οικιστικών τεμαχίων από ξένους στις περιοχές που περιβάλλουν τη Λεμεσό, όπως Ερήμη, Επισκοπή, Σούνι, Γερμασόγεια, Μουτταγιάκα, ΄Αγιος Τύχωνας, Πύργος, Παρεκκλησιά κλπ.

Σε ότι αφορά την ιδιότητα του επιχειρηματικού κέντρου, αυτή έχει περαιτέρω αναπτυχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια κατά τρόπο αξιοζήλευτο και έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με τα μεγάλα αξιόπιστα δικηγορικά γραφεία και λογιστικούς οίκους που εδρεύουν στην πόλη μας, αλλά έχουν διεθνή δραστηριότητα, με τα πλεονεκτήματα της κυπριακής
νομοθεσίας που αφορούν τις διεθνείς εταιρείες, την σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος, το πλεονέκτημα της Λεμεσού ως παραθαλάσσιας πόλης με καλό κλίμα, ποικιλία ψυχαγωγίας, ανοιχτόκαρδους κατοίκους, τις γιορτές και εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κλπ.

Πρέπει να ενισχύσουμε αυτή τη θετική εικόνα που υπάρχει.  Να βελτιώσουμε τις υποδομές της πόλης, να αναπτύξουμε δημόσιους χώρους, το πράσινο, την καθαριότητα, την ευπρέπεια, να ανεβάσουμε γενικά την αισθητική της πόλης και των ανθρώπων μας, να διοργανώνουμε διεθνούς εμβέλειας αθλητικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, σημαντικές επιχειρηματικές συναντήσεις και εκθέσεις.

Να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας ως κοινωνία με τις ομάδες των επιχειρηματιών και ξένων εργαζομένων στην πόλη και να δημιουργήσουμε κοινές εκδηλώσεις, ετήσιους θεσμούς που να σφυρηλατούν αυτό το κλίμα συνύπαρξης, σύμπραξης και συνεργασίας.

Παράδειγμα το Ρωσο-Κυπριακό φεστιβάλ που στηρίζεται οικονομικά από την Κυβέρνηση της Μόσχας και σειρά ρωσικών οργανισμών.

Η Λεμεσός έχει όλα τα προαπαιτούμενα να προχωρήσει.  Χρειάζεται όμως σκληρή δουλειά, περαιτέρω βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών και ενστερνισμός από όλους ανεξαίρετα του οράματος για μια πόλη σύγχρονη και ζωντανή.

 

 

 

 
epohi