logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση προς τιμή του κ. Αντώνη Δ. Χατζηπαύλου, πρώην Δημάρχου Λεμεσού, την Τετάρτη, 26 Μαίου 2010 στις 7.30 μ.μ.

Με ξεχωριστή χαρά και ικανοποίηση καλωσορίζουμε όλους στη σημερινή τιμητική εκδήλωση, η οποία γίνεται μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να τιμήσει ένα άξιο τέκνο της Λεμεσού, τον  Αντώνη Χατζηπαύλου.

Δεν θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τον άνθρωπο, τον επιχειρηματία, τον κοινωνικό εργάτη, το Δήμαρχο, γιατί αυτό αποτελεί καθήκον του κύριου ομιλητή.

‘Αλλωστε ο τιμώμενος είναι πρόσωπο πολύ γνωστό και αγαπητό στη Λεμεσό, αλλά και πολύ πέραν αυτής.

Είναι όμως υποχρέωση μου μέσα από τα 35 χρόνια γνωριμίας με τον Αντώνη να καταθέσω μερικές σκέψεις και εκτιμήσεις.

Γεννημένος σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου οι ανθρώπινες αξίες και αρετές είχαν ιδιαίτερη θέση, διαμόρφωσε χαρακτήρα πράο, δημιουργικό, σταθερό στις αναζητήσεις του, με αγάπη προς το ωραίο, με έντονα τα στοιχεία της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συμπαράστασης.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι καταβολές της οικογενειακής καταγωγής ενισχύθηκαν και αναπτύχθηκαν περαιτέρω από την άξια παρουσία της Ινώς Σταυρίδου, συζύγου του Αντώνη, που μαζί μοιράστηκαν και μοιράζονται κοινά ιδανικά και ευγενείς επιδιώξεις.

Ο Αντώνης Χατζηπαύλου ξεχώρισε τόσο στο βιομηχανικό, όσο και στον εμπορικό τομέα.  Τον θυμούμαι τα καλά χρόνια της οινοπαραγωγής και των μεγάλων εξαγωγών του 1975 – 1988 που παρά την ιδιαίτερη παρουσία της ΕΤΚΟ στη βρετανική αγορά, ήταν πάντα μετρημένος και προνοητικός και χωρίς να επαίρεται και να υποτιμά κανένα επένδυσε σε ανθρώπους και τεχνολογία για να πάει ακόμα πιο μπροστά.

Εργάστηκα μαζί του ως δημοτικός σύμβουλος τα πρώτα χρόνια της δημαρχίας του, όταν έγιναν οι πρώτες μετά την ανεξαρτησία εκλογές για τις Δημοτικές Αρχές.

΄Ηταν μια περίοδος παραγωγική, αλλά και φορτισμένη με εντάσεις.  ΄Ημουν ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης προς τον Αντώνη που νιώθαμε ότι κυριολεκτικά μας υφάρπασε τη Δημαρχία, αφού χάσαμε για λίγους μόνο ψήφους.

Σε πολλά συμφωνούσαμε, σε πολλά όμως διαφωνούσαμε, υπό το κράτος μάλιστα των τότε πολιτικών παθών και αντιπαραθέσεων που όλα φάνταζαν ή λειτουργούσαν στον υπερθετικό βαθμό.

Πρέπει όμως να πω ότι σε αρκετά από αυτά που διαφωνούσαμε, εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι ο Αντώνης είχε δίκαιο.  Σε άλλα δικαιωθήκαμε εμείς.

Είχε δίκαιο – και ευτυχώς που επέμενε – στο μεγάλο αποχετευτικό σύστημα της μείζονος Λεμεσού (εμείς υποστηρίζαμε ένα μικρότερο).

Είχε δίκαιο στην ιδέα των μεγάλων χώρων στάθμευσης (εμείς υποστηρίζαμε περισσότερους και μικρότερους).

Είχε δίκαιο στην άμεση ανάγκη στελέχωσης του Δήμου με επιστημονικό δυναμικό.  Τα πλείστα σημερινά πρώτα στελέχη του Δήμου, αλλά και του ΣΑΛΑ είναι προσλήψεις εκείνης της εποχής.

΄Ηταν πρωτοπόρος στην εισαγωγή και εκτεταμένη χρήση μηχανικού εξοπλισμού και άλλα.

Θεωρώ ότι η Δημαρχία του Αντώνη Χατζηπαύλου (1986 – 1996) έβαλε τα στέρεα θεμέλια της περαιτέρω αναπτυξιακής πορείας του Δήμου, αλλά και της ευρύτερης Λεμεσού, με κορυφαίο έργο μακράς πνοής την ίδρυση του ΣΑΛΑ και τη λειτουργία των πρώτων συστημάτων του.

Η πόλη οφείλει στο Δήμαρχο, στον κοινωνικό παράγοντα, στον επιχειρηματία, στον άνθρωπο Αντώνη Χατζηπαύλου μεγάλες ευχαριστίες και αναγνώριση της προσφοράς του.  Μιας προσφοράς, η οποία συνεχίζεται αδιάλειπτα, τόσο προς το Δήμο και τη Δημαρχία της Λεμεσού, όσο και προς την πόλη, προς διάφορες ομάδες του πληθυσμού, προς πολλές κατευθύνσεις που υπάρχει ανάγκη.

Ευχαριστούμε αγαπητέ μας Αντώνη για όλα όσα έκανες και συνεχίζεις να κάνεις.  Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις προσπάθειες σου για πρόοδο και ανάπτυξη.  Ευχόμαστε οικογενειακή ευτυχία και πολλή χαρά στο σπίτι σου.  Ευχόμαστε υγεία και δύναμη για να συνεχίσεις, για να σε έχουμε δίπλα μας, συμπαραστάτη και αρωγό.

 

 

 

 
epohi