logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ, «ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», THN ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Το βιβλίο «Κυβερνώσα Αριστερά» του Κώστα Σκανδαλίδη πραγματεύεται ένα πολύ επίκαιρο και σημαντικό ζήτημα. Το ρόλο, την αποστολή και τους στόχους της Αριστεράς, όχι μόνο ως δύναμη διεκδίκησης και αγώνα, αλλά και ως δύναμη που με τη ψήφο του λαού ασκεί την εξουσία. Η Αριστερά με την ευρύτερη έννοια του όρου, ως δύναμη διαμαρτυρίας, αφύπνισης συνειδήσεων, διεκδίκησης και αγώνα έχει καταξιωθεί ήδη στις συνειδήσεις του σύγχρονου κόσμου. Κανένας δεν αμφιβάλλει για το ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει. Κανένας δεν αμφισβητεί τους αγώνες και τις κατακτήσεις ως αποτέλεσμα αυτών των αγώνων. Αυταπόδεικτη είναι η αναζωογονητική δύναμη των αξιών και των οραμάτων της.

Το ζητούμενο όμως είναι η Αριστερά ως δύναμη εξουσίας. Και η ικανότητα της να υλοποιεί και να προωθεί στην πράξη τα ιδανικά και τις αξίες της, Ιδανικά και αξίες με πανανθρώπινη σημασία και εμβέλεια. Σ’ αυτό το δεύτερο σκέλος όλες οι συνιστώσες του ευρύτερου φάσματος της Αριστεράς είχαμε και έχουμε επιτυχίες. Αλλά ταυτόχρονα έχουμε και αποτυχίες και απογοητεύσεις και πισωγυρίσματα. Έχουμε ακόμα πολλά προβλήματα να επιλύσουμε. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε.

Έχουμε να διδαχθούμε από τις εμπειρίες μας και θα πρέπει να απαλλαγούμε από λάθη του παρελθόντος, αλλά και από κακές πτυχές του εαυτού μας. Μέσα από ένα συλλογικό και γόνιμο προβληματισμό να οριοθετήσουμε ξανά στόχους, να επαναβεβαιώσουμε τη ιδεολογική τους βάση και να αναζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους υλοποίησης τους στη ζωή.

Το βιβλίο του συναγωνιστή Κώστα έρχεται να εμπλουτίσει τον προβληματισμό πάνω σε όλα αυτά τα θέματα, χωρίς όμως να περιορίζεται στον προβληματισμό. Προτείνει λύσεις. Προτείνει στόχους. Προτείνει συγκεκριμένες διαδρομές προς αυτούς τους στόχους Προτείνει πολιτικές. Προτείνει ριζικές μεταρρυθμίσεις.. Και παραμένει πάντα πιστός στην μεγάλη αξία της Αριστεράς. Το όραμα και το ιδανικό της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Ο κόσμος που οδηγείται σε τραγικό αδιέξοδο, γράφει, είναι προϊόν της νέο-δεξιάς κυριαρχίας. Το καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων είναι να οδηγήσουν σε διαλεκτική αναδόμηση και νέα ιστορική σύνθεση των αξιών της ισότητας και της ελευθερίας. Και στη βάση αυτής της αναδόμησης, να προσδιορίσουν το σύγχρονο και πραγματικό περιεχόμενο της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης».

Αφετηρία του Κώστα Σκανδαλίδη είναι το ΠΑΣΟΚ με την έως τώρα ιστορία αγώνες και προσφορά του. Αφετηρία είναι η Ελλάδα του σήμερα  από την μεταπολίτευση και εντεύθεν. Έγνοια του είναι το ΠΑΣΟΚ και η Ελλάδα του σήμερα και του αύριο. Μέσα από τους προβληματισμούς του όμως ξεδιπλώνεται μια ευρύτερη φιλοσοφική και πρακτική ανάλυση του ρόλου και της αποστολής της Αριστεράς που βγαίνει έξω από τα στενά όρια της Ελλάδας και αποκτά μια πανευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια σημασία.

Έχοντας ως αφετηρία το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα της μεταπολίτευσης ο Κώστας Σκανδαλίδης προσεγγίζει με κριτικό φακό τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα με πρωταγωνιστή το κόμμα, του οποίου είναι ηγετικό στέλεχος από το 1977. Αισθάνεται υπερήφανος για την προσφορά του ΠΑΣΟΚ και τα επιτεύγματα της Ελλάδας κάτω από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όμως έχει το θάρρος και την τόλμη να προσεγγίζει το κόμμα του με κριτικό φακό. Υπογραμμίζει στον πρόλογο του βιβλίου του «Υπεράσπισα με πάθος τη δημοκρατία και τους θεσμούς που με τη δική μας κυρίαρχη πρωτοβουλία και συμμετοχή στεριώσαμε στην χώρα. Μια δημοκρατία προωθημένη, ισχυρή και για πρώτη φορά τόσο σταθερή και μακρόχρονη. Δεν μπορώ όμως, τονίζει, να κλείσω τα
μάτια σε πρακτικές που κατά καιρούς την υπονόμευσαν: στα δυο μέτρα και στα δυο σταθμά μιας αγοράς όπου «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Στην αυθαιρεσία που συνοδεύει συχνά την άσκηση της εξουσίας και στη νομενκλατούρα που βαραίνει τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Στα παράθυρα που αφήσαμε ανοιχτά στους νόμους και στις μεταμεσονύχτιες τροπολογίες. Στις επιλεκτικές πολιτικές του κράτους και στις μεροληπτικές αποφάσεις του δικαστηρίου. Στην απαξίωση των θεσμών που υπερασπίζονται τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και στην αποδοχή των εστιών διαφθοράς και συναλλαγής στη διοίκηση. Στα κατά συνθήκη ψεύδη που υπονομεύουν το κοινωνικό σύστημα».

Στην παρούσα ιστορική φάση της Ελλάδας, στόχος και όραμα του Κώστα Σκανδαλίδη είναι αυτό που αποκαλεί «Νέα μεταπολίτευση», την οποία «οφείλει να εγγυηθεί η Κυβερνώσα Αριστερά μέσω της προοδευτικής διακυβέρνησης που σχεδιάζει και προτείνει. Μιας διακυβέρνησης που δεν περιορίζεται στο πώς θα διαχειριστεί τα πράγματα στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή εποχή, αλλά αναζητά τρόπο να τα αλλάξει προς όφελος του λαού».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης διατυπώνει έχει άποψη και πρόταση για την κάθε πτυχή αυτής της νέας μεταπολίτευσης και της προοδευτικής διακυβέρνησης. Έχει άποψη για την οικονομική
βάση της κοινωνίας αλλά και για το πολιτικό και θεσμικό εποικοδόμημα. Έχει πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο κράτος, τους θεσμούς, στην πολιτική, στα κόμματα, την τοπική αυτοδιοίκηση, το φορολογικό σύστημα, το εκλογικό σύστημα, το σύνταγμα της χώρας. Για την εμβάθυνση της δημοκρατίας εμμένοντας σ’ αυτό που ονομάζει διαβουλευτική δημοκρατία.

Παραθέτω πιο κάτω μερικές από τις πολλές σκέψεις του Κώστα Σκανδαλίδη που θεωρώ πολύ ορθές και τις οποίες συμμερίζομαι πλήρως.

«Η κυβερνώσα Αριστερά οφείλει να αναλάβει μέσω του κράτους μια διπλή δέσμευση απέναντι στην κοινωνία: Πρώτον, να εγγυηθεί τη απόλυτη πρωτοκαθεδρία του δημόσιου συμφέροντος, που διασφαλίζει την πολιτική , οικονομική και κοινωνική δημοκρατία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών, την παροχή των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών και εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα για όλους. Και, δεύτερον, να εγγυηθεί παράλληλα την προστασία της αυτονομίας και την απρόσκοπτη ανάπτυξη ενός ιδιωτικού τομέα που θα λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός της οικονομίας».

«Η επαναφορά της κοινωνίας στο προσκήνιο ως συλλογικού υποκειμένου και η ανάδειξη της συλλογικής της βούλησης, ώστε να υπερκαθορίσει τη μορφή του σύγχρονου κράτους και τις λειτουργίες της αγοράς, αποτελούν την πεμπτουσία της σύγχρονης δημοκρατίας και της θεσμικής συγκρότησης που υπηρετεί».
 «Είναι καιρός η κυβερνώσα Αριστερά να μιλήσει ξανά για πραγματική αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και για ανακατανομή του πλούτου υπέρ των φτωχότερων περιοχών».

«Η δημοκρατική ανατροπή στο πεδίο της διακυβέρνησης έγκειται στη γενναία αποκέντρωση και κοινωνικοποίηση της πολιτικής εξουσίας».

«Η πολιτική οφείλει να επανασυστήσει τη ση συλλογική της υπόσταση με την επιστροφή της στη βάση της κοινωνίας, κατοχυρώνοντας την ανεξαρτησία της από τα κάθε λογής συμφέροντα».

«Ολοένα και περισσότερες αποφάσεις σε ολοένα διευρυνόμενα πεδία οφείλουν να μεταφέρονται από το κράτος και την αγορά στην κοινωνία μέσω των αντιπροσωπευτικών της θεσμών και διαδικασιών, καθώς και των διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας.

Εδώ βρίσκεται για την Κυβερνώσα Αριστερά η ουσία και το περιεχόμενο της διαβουλευτικής δημοκρατίας».

Κυρίες και κύριοι,

Προσωπικά ως άνθρωπος με πολύχρονη ανάμειξη στα κοινά και ιδιαίτερα στα της τοπικής αυτοδιοίκησης βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες και μεταφέρω εδώ κάποιες σκέψεις του συναγωνιστή Κώστα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Γράφει:

«Με βάση την αρχή της εγγύτητας στον πολίτη σε ότι αφορά τη λήψη αποφάσεων, η βάση κάθε μεταρρύθμισης σε τοπικό επίπεδο είναι ο ισχυρός δήμος, που πρέπει και μπορεί  να σχεδιάσει την τοπική ανάπτυξη και να την υλοποιήσει σε συνεργασία με τις παραγωγικές δυνάμεις και τις αντιπροσωπεύσεις τους, παρέχοντας αξιόπιστα ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη και αναλαμβάνοντας ευρύτατες  αρμοδιότητες που αφορούν την εξυπηρέτηση του , την κοινωνική και προνοιακή πολιτική, την παρέμβαση στην απασχόληση και στην εκπαίδευση, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, τη χωροταξική και πολεοδομική. πολιτική. Γι’ αυτό απαιτείται διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και αντίστοιχο πολιτικό κύρος». Συμμερίζομαι απόλυτα την φιλοσοφία αυτή για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κυρίες και κύριοι,

Ο ιδεολογικός και κομματικός χώρος από τον οποίο προέρχεται συγγενεύει με τον χώρο του συναγωνιστή Κώστα.  Έχουμε αναμφίβολα τις διαφορές μας και σε ότι αφορά στο πώς αντικρίζουμε τον σύγχρονο κόσμο και το ρόλο της Αριστεράς σ’ αυτόν, αλλά και σε ότι αφορά τους απώτερους μας στόχους και οράματα. Από την άλλη όμως ταυτιζόμαστε σε πολλά, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, προσεγγίζουμε τον άνθρωπο από την ίδια οπτική γωνία. Υπηρετούμε από κοινού το ιδανικό της κοινωνικής δικαιοσύνης στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο κόσμος της εργασίας και τα συμφέροντα του.

Πολύ περισσότερο που σήμερα στην Κύπρο η Αριστερά υπό μία έννοια είναι κυβερνώσα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας διεκδίκησε τη ψήφο του λαού και κέρδισε την λαϊκή εντολή να κυβερνήσει τη χώρα, υποσχόμενος να εργαστεί σκληρά για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και για τη διαμόρφωση στη χώρα μας μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τα εμπόδια πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπληρώνει με συνέπεια  το συμβόλαιο που υπέγραψε με το λαό. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω στο πρόσωπο του Κώστα Σκανδαλίδη το ΠΑΣΟΚ  και την ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη που παρέχουν στον Πρόεδρο Χριστόφια.

Το κοινωνικο-οικονομικό πρόγραμμα του  Προέδρου δεν είναι σοσιαλιστικής κατεύθυνσης. Αυτό το είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή. Ούτε όμως μπορούσε να είναι ένα πρόγραμμα απλής διαχείρισης του υπάρχοντος συστήματος. Η κυπριακή κοινωνία έχει ανάγκη από βαθιές τομές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του εργάζονται μεθοδικά για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την κοινωνία. Είμαστε σε καλό δρόμο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Κύπρο σίγουρα μάς δυσκολεύουν αλλά δεν θα μας ξεστρατίσουν από αυτό το δρόμο.

Είναι για τούτο που το βιβλίο του συναγωνιστή Κώστα έχει και για μας ιδιαίτερη σημασία και χρησιμότητα.

Στο βιβλίο του Κώστα Σκανδαλίδη υπάρχει εκτενής αναφορά για κινδύνους που πρέπει να αποφύγουμε, αλλά πολύ περισσότερο βρήκα ιδέες και σκέψεις τις οποίες και εμείς εδώ στην Κύπρο μπορούμε να υιοθετήσουμε για να εμπλουτίσουμε και να καταστήσουμε ακόμα πιο ολοκληρωμένες και ριζοσπαστικές τις μεταρρυθμίσεις που ως κράτος και ως κυπριακή κοινωνία προωθούμε.
Συναγωνιστή Κώστα,

Καλώς ήρθες στην Κύπρο. Ευχαριστούμε για την παρουσία σου, τη φιλία σου, τη βοήθεια και στήριξη σου.  Ευχόμαστε δύναμη και συνέχεια, γιατί οι στιγμές είναι δύσκολες και στην Ελλάδα. Ευχόμαστε με τους δικούς σου αγώνες και τους αγώνες των συναγωνιστών σου να υλοποιηθούν τα όσα οραματίζεσαι για την Ελλάδα και την Αριστερά στο βιβλίο σου. 

 
 
 
 

 

 
epohi