logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση προς τιμήν του καθ. Νίκου Ζαμπόγλου, την Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 στις 7.00 μ.μ.

Με ιδιαίτερη χαρά αλλά και συγκίνηση ο Δήμος της Λεμεσού, αλλά και ολόκληρη η πόλη καλωσορίζουν σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο ένα άξιο συμπολίτη μας επιστήμονα, γιατρό, καθηγητή και ακαδημαϊκό, αλλά κυρίως ένα ξεχωριστό άνθρωπο, το Νίκο Ζαμπόγλου.

‘Εχουμε όμως μια μεγάλη απουσία, μια μεγάλη απώλεια, τον Κωστή Κολώτα, το δάσκαλο, που απόψε όχι μόνο θα ήταν εδώ, αλλά πιθανότατα θα ήταν και ο κύριος ομιλητής που θα μας έπιανε πάλι νοητά από το χέρι να μας ταξιδέψει στη μαγεία του λόγου και της λυρικής διαδρομής.  Εισηγούμαι εις μνήμη του να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή.

Ο αγαπητός Νίκος – συμμαθητής και φίλος από την  ιστορική Στ’2 πρακτικού του τότε Λανιτείου Γυμνασίου, έτος αποφοίτησης 1966 - είχε το προνόμιο να γεννηθεί σε μια οικογένεια προοδευτικών, κοινωνικά και επαγγελματικά δραστήριων ανθρώπων με ευρεία αποδοχή στην πόλη της Λεμεσού.

΄Ελαχε ακόμα στο Νίκο, στο δρόμο του – στο δρόμο μας – να βρεθούν άξιοι εκπαιδευτικοί που ενέπνευσαν, καθοδήγησαν, έδωσαν προσωπικό παράδειγμα σε μια εποχή όχι τόσο εύκολη όσο φαίνεται μέσα από ρομαντικές διηγήσεις και εφηβικές αναπολήσεις.  Ο Νίκος και η γενιά του βρέθηκαν στη Μέση Εκπαίδευση, όταν η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος, όταν αρχίσαμε να αποκτούμε την αυτοπεποίθηση του νέου πολίτη, όταν η πολιτική άνοιξη του Γεώργιου Παπανδρέου έδωσε τα πρώτα της άνθη, όταν η μεταρρύθμιση του Ευάγγελου Παπανούτσου πέρασε σας ζωογόνος αέρας από την παιδεία μας, όταν πρωτακούστηκαν τα θούρια του Μίκη Θεοδωράκη, όταν οι δάσκαλοι άρχισαν να κοιτάζουν αυτό που έκαμνε ο Κωστής Κολώτας.

Απ’ εκεί και πέρα για το Νίκο τα πράγματα δεν ήταν  απλά, ήταν όμως νομοτελειακά.

Το περιβάλλον της Γερμανίας, το φιλελεύθερο και φιλοπρόοδο πνεύμα στους χώρους που σπούδασε και ανδρώθηκε, το δικό του μόνιμα ανήσυχο και ερευνητικό μυαλό, η τόλμη και η αυτοπεποίθηση του, η σύζευξη του κυπριακού και του μικρασιατικού της  καταγωγής του τον οδήγησαν ή οδήγησε αυτός τον εαυτό του στο χώρο της έρευνας, της φυσικής, της τεχνολογίας, της ιατρικής.

Όχι μόνο χαιρόμαστε, αλλά είμαστε περήφανοι για όλα όσα ο δικός μας Νίκος κατάφερε σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως η Γερμανία.  Είμαστε περήφανοι που η πόλη μας γέννησε και ανάγιωσε ένα διακεκριμένο επιστήμονα, αλλά και γιατί ο Νϊκος παρέμεινε και παραμένει αυτός που ξέραμε, παρά τους επάξιους τίτλους και τις δάφνες του.

Ο Νίκος Ζάμπογλου της Α’ Αστικής Σχολής, του Λανιτείου, της Τζιαμούδας, της παρέας, του τραγουδιού και της φιλίας, του ανοικτού και ελεύθερου πνεύματος! 

Ο Νίκος ο Κύπριος που θα συμπαρασταθεί μέχρι και το τελευταίο γιώτα σε κάθε συμπατριώτη που θα το ζητήσει, ο Νίκος ο ανθρωπιστής, επιστήμονας και γιατρός που συγκινεί και κερδίζει όλους όσους τον συναντούν.

Αγαπητέ μου Νίκο, αγαπητέ μας φίλε,

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη ζωή και τη δουλειά σου.  Να χαρίζεις υγεία στον κόσμο και να είσαι και εσύ πάντα καλά για χρόνια πολλά.

Η πόλη σου σε τιμά και σε αγκαλιάζει με την αγάπη και την εκτίμηση της!

 

 
 
 
 

 

 
epohi